- Voor het deeg
- 250 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 120 ml water, lauwwarm
- 25 ml olijfolie
- ½ tl zout
- 1 tl paprikapoeder
- ¼ tl cayennepeper
- Verder nodig
- bloem, om te bestuiven
- olijfolie, om te bestrijken
- zeezout en zwarte peper, om te bestrooien
Zelf crackers bakken! Het is echt verrassend leuk en lekker om te doen! Dit heerlijke cracker recept komt uit Ottolenghi Het Kookboek. Dit boek staat vol met heerlijke en verrassende recepten. Mijn eerste keuze ging uit naar deze olijfoliecrackers. Ze zijn makkelijk te maken en ik kan je inmiddels zeggen dat ze zeker de moeite waard zijn om te bakken!
‘Er is niets beters dan een knapperige flinterdunne cracker om een maaltijd mee te beginnen. Ze zijn supereenvoudig te maken en zijn zo op zich al lekker of met dips als een snack voor de maaltijd. In een goed afgesloten trommel kan je de crackers een week bewaren.’
Bereiding: Olijfoliecrackers
Meng alle ingrediënten voor het deeg in een grote kom tot een zacht deeg. Je kan dit met de hand doen, of met een mixer met deeghaken. Meng tot het deeg stevig van consistentie is en laat het afgedekt met plasticfolie 1 uur in de koelkast rusten.
Verhit de oven tot 220 ⁰C. Stort het deeg op een schoon werkblad. Zet een kommetje met bloem klaar om te bestuiven. Snijd het deeg met een groot scherp mes in walnootgrote stukken (van circa 15 gram). Rol elk stuk met een deegroller zo dun mogelijk uit en bestuif ze royaal met bloem. Het moeten flinterdunne, lange ovale tongen worden.
Leg de crackers op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze royaal met olie en bestrooi ze met zeezout en zwarte peper. Bak ze in circa 6 minuten knapperig en goudbruin.
Nieuwsgierig geworden naar Ottolenghi Het Kookboek? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger,
Is het aan te raden deze net als de matzes met de pastamachine uit te rollen? Of hoeven deze niet zo dun te worden?
Alvast bedankt!!

Oh wat lekker! Ben dol op crackers en er eigenlijk nog nooit aan gedacht om ze zelf te maken.
BeantwoordenVandaag gemaakt. Heb er ook nog 1 theelepel oregano en 1 theelepel basilicum doorheen gedaan.
Ze zijn zalig en voor herhaling vatbaar.
