Met dit recept kun je zelf de lekkerste kletskoppen maken! Die zijn heerlijk om zo van te genieten bij een kop koffie of thee, om te gebruiken in een nagerecht of maak er bijvoorbeeld een kletskoppen taart mee.
Met dit kletskoppen recept maak je er ongeveer 30 stuks.
Zelfgemaakte kletskoppen kun je het beste luchtdicht bewaren (bijvoorbeeld in een afgesloten trommel) op kamertemperatuur. Zo blijven ze 1-2 weken goed.

Wat zijn kletskoppen?
Kletskoppen zijn knapperige, dunne koekjes die traditioneel gemaakt worden van suiker, boter, bloem en amandelen (of andere noten). Deze koekjes staan erom bekend dat ze flinterdun zijn, krokant en dat je eigenlijk niet kan stoppen met eten als je eenmaal een hap neemt. Ze zijn heerlijk bij de koffie of thee.
Ontstaan kletskoppen: België of Nederland?
Waar de kletskoppen precies hun oorsprong hebben, is niet helemaal bekend. Er doen twee oorsprongsverhalen de ronde: eentje waarbij de koeken uit België komen en eentje waarbij de kletskoppen bedacht zijn in Nederland.
Brugge en Veurne zijn twee Belgische steden waar kletskoppen al een lange geschiedenis hebben. Het verhaal gaat dat de eerste kletskoppen aan het einde van de 19e eeuw voor het eerst werden gemaakt in Brugge, onder de naam ‘kaalkop’.
Over deze koekjes doet ook een ander verhaal de ronde, namelijk die van de Leidse kantelingen. Deze koekjes stammen uit de 16e eeuw en werden ook wel zere hoofden genoemd. Waar de naam ‘zere hoofd’ vandaan kwam? De koekjes hadden wel wat weg van een schurfthoofd. Echt smakelijk klinkt dat natuurlijk niet. Uiteindelijk kregen de koekjes een andere naam, namelijk kletskop. Ook de term kletskop stond synoniem voor een zeer hoofd, maar klinkt toch net wat minder onsmakelijk. De kanteling werd officieel omgetoverd tot kletskop en het koekje werd zo populair dat Leidenaren ook wel de bijnaam kletskoppen kregen.
Of de kletskoppen nou hun oorsprong hebben in Brugge, Leiden of de waarheid ergens in het midden ligt: deze knapperige, flinterdunne koekjes zijn een delicatesse om te eten!
Kletskoppen zonder amandelen maken
Traditioneel worden de koekjes wel gemaakt met amandelen en zo vind ik ze zelf ook het allerlekkerst. In mijn kletskoppen recept gebruik ik dus amandelen, maar wil je kletskoppen zonder amandelen maken? Dat kan ook zeker, want je kunt ook andere fijngehakte noten gebruiken.
De koekjes die je in de supermarkt koopt bevatten bijvoorbeeld vaak pinda’s, omdat deze aanzienlijk goedkoper zijn dan amandelen.
- Voor de kletskoppen
- 45 gr boter, op kamertemperatuur
- 150 gr witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- snuf zout
- 30 ml melk, op kamertemperatuur
- 50 gr blanke amandelen, fijngehakt
- 75 gr Zeeuwse bloem
Kletskop recept
Wil je zelf kletskoppen maken? Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmatje.
Deeg voor kletskoppen maken
Roer de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout tot een glad mengsel. Roer de melk erdoor en meng tot slot de gehakte amandelen en de Zeeuwse bloem erdoor. De ingrediënten hoeven enkel gemengd te zijn, het kletskop deeg hoeft niet luchtig te worden.
Kletskoppen bakken
Maak met een theelepel kleine hoopjes van het deeg en leg deze met voldoende tussenruimte op de met bakpapier beklede bakplaat. Druk de hoopjes iets plat.
Bak het deeg in 6-11 minuten tot mooie kletskoppen koekjes. Houd de koekjes in de oven goed in de gaten, want ze worden snel bruin. Als ze te donker worden, smaken ze bitter, maar als ze te licht blijven, zijn ze niet knapperig na het afkoelen.
Laat de koekjes na het bakken 1-2 minuten afkoelen op de bakplaat en schep ze daarna voorzichtig op een rooster. Laat de kletskoppen koekjes verder afkoelen op het rooster en verpak ze vervolgens luchtdicht om te bewaren.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger, ziet er goed uit ga ik ook maken....tenminste als je ook ander meel kan gebruiken
Groetjes, Jeanne

Dank voor je oplettendheid. Een snuf/mespuntje zout is voldoen voor de kletskoppen. Ik heb het in de lijst gezet.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Bak je met hete lucht of onder/bovenwarmte. Dat staat er bijna nooit bij(volgens mij).
Bedankt voor al je top recepten!

Ha Rutger,
Kan ik wellicht ook jus d'orange of water gebruiken i.p.v. melk? Dan kan ik het eens voor mijn vegan vrienden maken. Alvast bedankt!
BeantwoordenHoi Rutger
Heerlijk klets koppen
Kan ik ipv witte basterdsuiker ook gewone fijne suiker gebruiken.
Woon in Oost Duitsland en heb de witte basterdsuiker nog niet gevonden en de NL witte basterdsuiker natuurlijk net opgemaakt
Je kunt zelf basterdsuiker maken, door suikerwater door de fijne suiker te mengen!
Hier in Canada ook niet te krijgen. Je kunt het op google vinden….
Mijn kletskoppen zijn niet bros geworden maar plakkerige dingen. Kan dat komen door gebruik van amandelmeel? Of te lang gekneed? Het deeg was tamelijk dun. Ik hoor graag een goede tip!
BeantwoordenHoi Rutger, koekjes zijn heerlijk alleen komen ze super vet uit de oven. Wat gaat er verkeerd, exact afgewogen, roomboter gebruikt en Zeeuws bloem?
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.