Zoek je naar een lekker kraamkoekje of traktatie tijdens de babyshower? Deze geboortekoekjes met muisjes zijn een heerlijke variatie op de traditionele beschuit met muisjes en ze blijven lekker lang goed. Als je een flinke lading maakt, kan je daar 2-3 weken van genieten.
Tip: deze koekjes zijn ook perfect als kraamcadeau. Doe de geboortekoekjes in een mooie trommel, pak alles feestelijk in en verras de kersverse ouders met wat lekkers!
Met dit geboortekoekjes recept maak je 35-45 koekjes.

Wat zijn geboortekoekjes?
Geboortekoekjes zijn feestelijke koekjes die, zoals de naam al zegt, worden gemaakt om de geboorte van een baby te vieren. Ze zijn een moderne en smakelijke variatie op de klassieke beschuit met muisjes, die traditioneel in Nederland wordt geserveerd bij de geboorte van een kind.
Deze geboortekoekjes zijn versierd met muisjes. Wist je dat muisjes symbool staan voor vruchtbaarheid en nieuw leven? De combinatie van knapperige koekjes, romige witte chocolade en krokante muisjes maakt deze traktatie onweerstaanbaar lekker.
Variëren met geboorte koekjes
- Gebruik verschillende vormen uitsteker voor een speels effect.
- Probeer eens pure of melkchocolade in plaats van witte chocolade.
- In plaats van muisjes kun je ook gekleurd musketzaad of leuke eetbare strooisels gebruiken. Dit zorgt voor een andere uitstraling en smaak.
- Naast vanille-extract kun je ook de rasp van ¼ citroen of sinaasappel toevoegen aan het deeg voor een frisse smaak.
Geboorte koekjes bewaren
Een groot voordeel van deze geboortekoekjes is dat ze lang goed blijven. In een afgesloten koektrommel of op een andere manier luchtdicht verpakt, kun je ze 2-3 weken bewaren.
Ook erg fijn: je kan het deeg voor deze geboortekoekjes heel goed invriezen. Dit betekent dat je het deeg van tevoren kunt maken en invriezen. Vlak na de geboorte hoef je dan alleen het deeg uit de vriezer te halen, uit te steken en de koekjes te vormen. Of, nog beter, laat dit doen door iemand in je omgeving.
- Voor het deeg
- 175 gr boter, op kamertemperatuur
- 140 gr witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 300 gr witte chocolade, getempereerd
- muisjes, kleur naar keuze!
Zelf geboortekoekjes maken
Deeg voorbereiden
Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en meng door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of in een standmixer met de platte menghaak. Meng het halve ei erdoor. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Geboortekoekjes vormen en bakken
Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. Steek met een (gekartelde) ronde uitsteker van 5-6 centimeter koekjes uit het deeg en leg deze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.
Bak de koekjes in 12-17 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.
Geboortekoekjes garneren
Doop de afgekoelde koekjes voor de helft in de witte chocolade en schud de overtollige chocolade eraf. Leg ze op een (bak)plaat met een stuk bakpapier en bestrooi de geboortekoekjes met muisjes. Zet de (bak)plaat kort in de koelkast, tot de chocolade stevig is. Bewaar de koekjes luchtdicht verpakt op kamertemperatuur.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ik heb ze gisteren met mijn dochtertje gemaakt. Ze zijn erg lekker. Ben morgen uitgerekend dus ideaal dat ik ze langer kan bewaren.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.