Zoek je naar een lekker kraamkoekje of traktatie tijdens de babyshower? Deze geboortekoekjes zijn een heerlijke variatie op de beschuit met muisjes. Het voordeel van deze geboortekoekjes is dat ze lang goed blijven: je kunt ze in een koektrommel 2-3 weken bewaren. Ook kan je het deeg voor deze geboortekoekjes invriezen. Zo hoef je vlak na de geboorte van je baby bijna niets meer te doen, voor het maken van de koekjes tenminste. 

Geboortekoekjes

Tip: deze koekjes zijn ook geschikt als kraamcadeau. Doe de kraamkoekjes in een mooie trommel, pak alles feestelijk in en verras de kersverse ouders met wat lekkers! 

Met dit geboorte koekjes recept maak je 35-45 koekjes.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 140 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 300 gr witte chocolade, getempereerd
  • muisjes, kleur naar keuze!
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Zelf geboortekoekjes maken 

Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en meng door elkaar. Dit kun je met de hand doen of met een (hand)mixer met deeghaken. Meng het halve ei erdoor. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. Steek met een (gekartelde) ronde uitsteker van 5-6 centimeter koekjes uit het deeg en leg deze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. 

Bak de koekjes in 12-17 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

Doop de afgekoelde koekjes voor de helft in de witte chocolade en schud de overtollige chocolade eraf. Leg ze op een (bak)plaat met een stuk bakpapier en bestrooi de geboortekoekjes met muisjes. Zet de (bak)plaat kort in de koelkast, tot de chocolade stevig is. Bewaar de koekjes luchtdicht verpakt op kamertemperatuur.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Yvonne 2021-08-17 13:16:15

Ik heb ze gisteren met mijn dochtertje gemaakt. Ze zijn erg lekker. Ben morgen uitgerekend dus ideaal dat ik ze langer kan bewaren.

Beantwoorden
YV

U kunt niet meer reageren.