Wat zijn flammkuchen?

Flammkuchen, ook wel tarte flambée genoemd, is een gerecht dat ontstaan is in de Elzas. Om te testen of de houtovens heet genoeg waren, werd een dunne plak brooddeeg op de bodem van de oven gelegd. Werd het deeg te snel donker, dan was de oven nog te heet om grote broden in te bakken. Omdat er toen nog geen nauwkeurige thermometers waren, was dit een prima methode om de oventemperatuur te testen. Later is men het deeg gaan beleggen, in eerste instantie met crème fraiche, spek en ui. Inmiddels zijn flammkuchen ook uit Nederland niet meer weg te denken en kom je ze tegen met veel verschillende toppingen, want daar kun je – net als bij pizza – eindeloos mee variëren. Je kunt flammkuchen vegetarisch maken, beleggen met vis of zelfs zoete flammkuchen maken. Er zijn oneindig veel flammkuchen variaties te bedenken! Er bestaan trouwens twee recepten voor het flammkuchendeeg: één op gistbasis, en de andere zonder. Omdat het een heel dunne bodem is, die vooral knapperig moet worden, kan dat ook prima zonder gist. Zelf vind ik deeg met een klein beetje gist erdoor lekkerder. In het koelverse deeg van Tante Fanny is ook gist gebruikt.

Alles over flammkuchen deeg

Hoe kun je zelf flammkuchen maken?

Je kunt zelf eenvoudig flammkuchen maken met het deegrecept dat je hier vindt, of gebruik maken van kant-en-klaar flammkuchendeeg van Tante Fanny. Daarna is het een kwestie van bestrijken met crème fraiche, beleggen met je favoriete topping en de oven in. Dat kost je nog geen 10 minuten, waardoor flammkuchen erg geschikt zijn voor een makkelijke en snelle doordeweekse maaltijd!

Alles over flammkuchen deeg

Hoe gebruik je kant-en-klaar flammkuchen deeg?

Op de versafdeling in de supermarkt vind je het koelverse flammkuchendeeg van Tante Fanny. Dit is een perfecte flammkuchen bodem die je naar eigen smaak kunt afmaken. Het deeg is al uitgerold op bakpapier, het enige dat je thuis nog hoeft te doen is het met bakpapier en al op de bakplaat leggen. Zelf vind ik het erg lekker om de randjes van het deeg iets om te krullen, zo ontstaat er een extra lekker knapperig randje! Bestrijk het flammkuchendeeg vervolgens met de crème fraiche en beleg het. In plaats van crème fraiche kun je ook bijvoorbeeld (kruiden)roomkaas of mascarpone gebruiken. Voor de traditionele flammkuchen bestrijk je het koelverse deeg met 75-100 gram crème fraiche en strooi je daar 100-125 gram gerookte spekblokjes en 1 gesneden kleine ui op. Breng dit op smaak met wat versgemalen peper en bak volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gebruik je onder- en bovenwarmte? Plaats de bakplaat dan zo laag mogelijk in je oven, zo krijgt het deeg veel warmte van onderen, waardoor de flammkuchen lekker knapperig worden.

Alles over flammkuchen deeg

Flammkuchen zijn perfect om je koelkast leeg te maken!

Omdat flammkuchen met heel veel dingen lekker zijn is het een perfect gerecht om de restjes uit de koelkast te verwerken. Heb je groenten over, (gebakken of gesneden) vlees, of verschillende soorten kaas? Je kunt ze allemaal gebruiken. En je hoeft niet alles mee te bakken; het is ook heerlijk om de flammkuchen na het bakken af te maken met bijvoorbeeld rucola, rauwe ham, gerookte zalm of snippers Parmazaanse kaas.

Alles over flammkuchen deeg

Zoete flammkuchen

Hierboven noemde ik het al, behalve hartige flammkuchen kun je ook heel goed zoete maken. Tijdens mijn bezoek aan de fabriek van Tante Fanny in Oostenrijk (meer daarover lees je hier) hebben we onder andere flammkuchen met Nutella en hazelnoten gemaakt. Die waren heel erg lekker. Maar ook met appel en kaneel, of peer en pure chocolade maak je een heerlijke zoete versie van dit klassieke gerecht. 

Lekkere flammkuchen recepten vind je hier!

Alles over flammkuchen deeg

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Tante Fanny

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (6)
Rieneke 2021-09-07 19:57:11

Iedere keer dat ik flammkuchen maak, lijkt de creme fraiche (30% vet) te schiften.
De bodem wordt (daardoor?) ook zompig. Hoe zou ik dat kunnen voorkomen?

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-09-13 08:04:14

Dat is gek, ik herken het probleem niet. Heb je het er misschien te dik op gesmeerd? Wat ook erg lekker is, is roomkaas te gebruiken in plaats van de crème.

Beantwoorden
Maria 2021-04-04 10:57:45

Kan ik kant en klare flammkuchendeeg ook gebruiken om een quiche te maken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-04-05 11:02:31

Dat denk ik wel, maar zelf heb ik dit nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Pien 2021-01-14 10:47:53

Het lukt ons niet om de bodem van Tante Fanny goed te krijgen als ik de bereidingswijze van het pak aanhoud. Het is niet knapperig maar zelfs een beetje taai. Bak ik dan te lang of juist te kort? Temperatuur te laag of juist te hoog? Kortom, hoe lang bak jij de bodem en op welke temperatuur?

Beantwoorden
PI
Rutger 2021-01-18 09:15:51

Het klinkt alsof de bodem iets meer warmte mag hebben. Probeer de bakplaat ook eens lager in de oven te zetten (als je onder en bovenwarmte gebruikt). Op die manier krijgt het deeg meer warmte van onderen en zal het knapperiger worden. Ook kan het zijn dat je teveel beleg op de flammkuchen hebt. Door het vocht uit de topping kan het deeg ook minder makkelijk knapperig worden.

Beantwoorden
Marjolein 2020-06-22 10:40:54

Kun je het deeg van tante Fanny invriezen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-06-30 14:30:18

Dat kan heel goed.

Beantwoorden
Gerri 2020-05-28 23:01:26

Mijn dochter heeft een koemelkeiwitallergie. Is Er een vervanger voor crème fraiche op flamkuchen?

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-06-01 10:41:06

Zelf heb ik daar geen ervaring mee. Even googlen op vegan vervanger crème fraîche levert wel leuke tips op denk ik.

Beantwoorden
Sylvia 2021-03-06 21:02:17

Ik heb rode pesto gemengd met tomaten puree op de bodem gesmeerd

Beantwoorden
SY
Rutger 2021-03-08 10:16:31

Heerlijk!

Beantwoorden
Jenny 2019-11-17 17:21:39

Perfect deeg en gemakkelijk te maken!

Beantwoorden
JE