Met dit flammkuchendeeg recept zet je in een handomdraai een heerlijk gerecht op tafel! De bodem van flammkuchen is nog iets dunner dan die van een pizza en daardoor nog knapperiger. Kies voor de originele versie met een topping crème fraîche, ui en spek, of ga voor een andere topping. Het is eigenlijk net als bij een pizza, je kunt doen wat jij lekker vindt.

Wat je ook voor toppings kiest, de basis is hetzelfde; je hebt namelijk altijd een flammkuchen bodem nodig. In dit artikel vertel ik je alles over flammkuchendeeg: waar je het kunt kopen, hoe je het zelf maakt en hoe je dit deeg gebruikt. Zo maak je zelf de lekkerste flammkuchen!

Zelf flammkuchenddeeg maken – recept

Wat is flammkuchen?

Flammkuchen, ook wel tarte flambée genoemd, is een gerecht dat ontstaan is in de Elzas. Om te testen of de houtovens heet genoeg waren, werd er vroeger een dunne plak brooddeeg op de bodem van de oven gelegd. Werd het deeg te snel donker, dan was de oven nog te heet om grote broden in te bakken. Omdat er nog geen nauwkeurige thermometers waren, was dit een prima methode om de oventemperatuur te testen. Later is men het deeg gaan beleggen, in eerste instantie met crème fraîche, spek en ui. En zo is de flammkuchen geboren!

Inmiddels is flammkuchen ook niet meer weg te denken uit Nederland en kom je flammkuchen bodems tegen met veel verschillende toppings. Je kunt flammkuchen vegetarisch maken, beleggen met vis of zelfs zoete flammkuchen maken. Enkele beleg suggesties vind je onder andere in mijn artikel over de lekkerste flammkuchen. Meer inspiratie nodig? In een ander artikel heb ik er kleine hartige flammkuchen hapjes van gemaakt.

flammkuchen deeg

Flammkuchendeeg met of zonder gist

Er bestaan trouwens twee verschillende recepten voor flammkuchendeeg: je kunt flammkuchendeeg maken op gistbasis of kiezen voor flammkuchendeeg zonder gist. Omdat het een heel dunne bodem is, die vooral knapperig moet worden, kan dat ook prima zonder gist. Zelf vind ik deeg met een klein beetje gist erdoor lekkerder. In veel koelvers flammkuchendeeg wordt ook gist gebruikt.

Flammkuchendeeg kopen

Kies je ervoor om flammkuchen te maken met kant-en-klaar flammkuchendeeg? Tegenwoordig vind je koelvers flammkuchendeeg in de meeste supermarkten, op de koelafdeling. Waar je een paar jaar geleden goed moest zoeken, zijn er tegenwoordig kant-en-klare opties van verschillende merken te vinden. Handig als je weinig tijd hebt en toch een lekkere (doordeweekse) maaltijd op tafel wilt zetten!

Kant-en-klaar flammkuchendeeg gebruiken

Kant-en-klaar flammkuchendeeg is vaak al uitgerold op bakpapier, het enige dat je thuis nog hoeft te doen is het met bakpapier en al op de bakplaat leggen, en te beleggen. Zelf vind ik het erg lekker om de randjes van het deeg iets om te krullen, zo ontstaat er een extra lekker knapperig randje! 

Alles over flammkuchen deeg

Koelvers flammkuchendeeg beleggen

Wat kun je dan met kant-en-klaar flammkuchendeeg nadat je het hebt uitgerold? Het antwoord: veel! Je kunt het namelijk beleggen met toppings naar keuze. Voor de traditionele flammkuchen bestrijk je het koelverse deeg met 75-100 gram crème fraîche en strooi je daar 100-125 gram gerookte spekblokjes en 1 gesneden kleine ui op. Breng dit op smaak met wat versgemalen peper. 

In plaats van crème fraîche kun je ook (kruiden)roomkaas of mascarpone gebruiken. Daarnaast kun je ook variëren met de toppings, en de flammkuchen bodem beleggen met toppings die jij lekker vindt.

Klaar met beleggen? Bak het koelverse flammkuchendeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gebruik je onder- en bovenwarmte? Plaats de bakplaat dan zo laag mogelijk in je oven, zo krijgt het deeg veel warmte van onderen, waardoor de flammkuchen lekker.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 4 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 280 ml water, lauwwarm
  • 3 el olijfolie
makkelijke bakboek desk
Bijbels korting mob

Recept: zelf flammkuchendeeg maken

Wil je zelf flammkuchendeeg maken? Dat kan ook! Met dit recept maak je flammkuchendeeg voor 4 flammkuchen. 

Doe alle ingrediënten voor zelfgemaakt flammkuchendeeg in een kom en meng met je handen of met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Kneed het flammkuchendeeg minimaal 10 minuten door. Maak een bal van het deeg en leg deze in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats 1½-2  uur rijzen.

Zelfgemaakt flammkuchendeeg beleggen en bakken

Verwarm de oven, bij voorkeur met pizzasteen, voor op 250 ⁰C.

Verdeel het deeg in vier stukken en rol elk stuk op een licht bebloemd werkblad tot een ovale lap van niet veel dikker dan 2 tot 3 millimeter. Leg de flammkuchen bodem op een stuk bakpapier. 

Bestrijk de deegbodems dun met crème fraîche, roomkaas of mascarpone en beleg ze met een vulling naar keuze. Check bijvoorbeeld dit recept voor een klassieke topping. Schuif de flammkuchen met bakpapier en al op de hete pizzasteen (of op een hete voorverwarmde bakplaat) en bak ze in 10-15 minuten knapperig. Serveer de flammkuchen direct.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
Gemma 2019-03-27 11:42:37

Hoi Rutger

Kan je deze flammkuchen ook invriezen?

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-04-08 07:32:49

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Ellen van Schaik 2021-01-14 12:38:02

Welk type bloem is hier het meest geschikt voor, Rutger?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-01-18 09:13:21

Patentbloem werkt hier prima voor!

Beantwoorden
f.uiterwijk@kpnplanet.nl 2021-10-16 19:35:32

Hé Rutger ik had flammenkuchen met crème fraiche gesmeerd en ook de spek en kaas erover!
Oven voorverwarmd 230 Gr ongeveer 15 min.
Maar was niet erg knapperig, volgende keer zal ik het er langer in doen.
Of heb jij een ander idee.
Deeg gekocht in de winkel kant en klaar.
Maar hij was even goed wel lekker hoor?
Bedankt voor recept 👍

Beantwoorden
F.
Rutger 2021-10-18 08:22:27

Hoi. Je kunt de bakplaat extra laag in de oven plaatsten, zodat de flammkuchen veel warmte van onderen krijgt.

Beantwoorden
Lieske 2021-11-08 11:00:35

Beste Rutger, Ik heb nu een aantal keren flammkuchen gemaakt met zelfgemaakt deeg. Ze worden steeds beter , maar de bodem blijft wat slap. Wat is beter: boven/onderwarmte of hetelucht evt met extra onderwarmte ? Geeft een pizzasteen een beter resultaat? En dus zo laag mogelijk in de oven? En invriezen: ongebakken of licht voorgebakken?Hart groet Lieske

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-11-10 08:08:47

Hi! Een pizzasteen werkt heel goed. Verder gebruik ik altijd onder- en bovenwarmte en dan de flammkuchen laag in de oven, zodat het veel warmte van onderen krijgt. Met het invriezen heb ik geen ervaring, maar ik zou ze voorgebakken invriezen.

Beantwoorden
Degreef 2022-07-19 11:46:57

Inderdaad,ik heb jaren gewerkt op wijnfeesten in de Elzas en de flammkuchen worden VOORGEBAKKEN ingevroren en dan ophet feest belegd en afgebakken!

Beantwoorden
DE
Rick 2022-01-22 10:37:41

Eigenlijk geen bakpapier gebruiken dan, die blokkeert de vochtopname van de poreuze pizzasteen. Maar dan de vraag hoe je hem zonder knoeien in de oven krijgt (pizzaschep?)

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-01-22 12:15:17

Je kunt wat fijngemalen griesmeel op een plank of pizzaschep leggen. Daar het uitgerolde deeg op en zo kun je 'm op de ovensteen schuiven.

Beantwoorden
A 2022-03-18 17:07:12

Hoi Rutger,
Kan ik het deeg ook een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren tot gebruik?
Hoor het graag! Alvast dank! A

Beantwoorden
A
Rutger 2022-03-20 12:43:18

Hi. Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar ik denk dat het wel kan. Het deeg rijst dan heel langzaam in de koelkast in plaats van op kamertemperatuur.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.