Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 4 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 280 ml water, lauwwarm
  • 3 el olijfolie

Met dit flammkuchen recept bak je zelf de allerlekkerste flammkuchen! Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de Elzas, maar je komt het gerecht tegenwoordig steeds vaker op de Nederlandse menukaart tegen. De bodem van flammkuchen is nog iets dunner dan die van een pizza en daardoor nog knapperiger. Voor de topping hoef je niet moeilijk te doen: de originele versie is slechts belegd met crème fraîche, ui en spek.

Met de topping van je zelfgebakken flammkuchen kun je verder volop variëren. Het is eigenlijk net als bij een pizza, je kunt er alle kanten mee op. Enkele belegsuggesties vind je onder andere in dit artikel en in dit artikel heb ik er kleine hartige hapjes van gemaakt.

Bereiding: Flammkuchendeeg

Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze met je handen of met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg minimaal 10 minuten door. Maak een bal van het deeg en leg deze in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats 1½-2  uur rijzen.

De flammkuchen bakken

Verwarm de oven, bij voorkeur met pizzasteen, voor op 250 ⁰C.

Verdeel het deeg in vieren en rol elk stuk op een licht bebloemd werkblad tot een ovale lap van niet veel dikker dan 2 tot 3 millimeter. Leg ze op een stuk bakpapier. Bestrijk de deegbodems dun met crème fraiche en beleg ze met een vulling naar keuze. Schuif de flammkuchen met bakpapier en al op de hete pizzasteen (of op een hete voorverwarmde bakplaat) en bak ze in 10 tot 15 minuten knapperig. Serveer ze direct.

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (0)