Heb je ooit stromboli gegeten? Stromboli is een opgerolde pizza die je kunt vullen met alles wat je maar lekker vindt! In dit recept heb ik de pizza gevuld met gegrilde paprika, ham, salami en mozzarella. De paprika heb ik zelf gegrild, maar je kunt ook gegrilde paprika’s uit een pot gebruiken. Laat deze wel goed uitlekken voordat je ze op het deeg legt.
Verder kun je natuurlijk volop variëren met de vulling van dit stromboli brood. Probeer ‘m ook eens met andere (gegrilde) groenten, vleeswaren en kazen. Het brood is trouwens ook erg lekker met deze zelfgemaakte tomatensaus als dipsaus.
Met dit stromboli recept kun je 2 stromboli’s bakken. Dit staat gelijk aan ongeveer 4 pizza’s.
Wat is stromboli?
Stromboli is een gevuld, opgerold Italiaans brood. Het wordt gemaakt van pizzadeeg en vervolgens gevuld met verschillende ingrediënten. Als basis voor dit stromboli recept gebruik ik mijn pizzadeeg recept.
Bij pizza denk je natuurlijk aan Italië, maar dit is bij deze stromboli niet het geval. Deze opgerolde pizza is misschien vernoemd naar het Italiaanse vulkaaneiland Stromboli, maar is ontstaan in Amerika. In de jaren ’50 zette een Italiaanse restauranteigenaar in Philadelphia voor het eerst deze opgerolde en gevulde pizza stromboli op het menu.
Stromboli bewaren
Vers en net uit de oven is deze stromboli het allerlekkerst. Wil je de opgerolde pizza bewaren? Dit kan 2-3 dagen in de koelkast. Warm de pizza voor het serveren 8-10 minuten op in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Je kunt de stromboli ook 2-3 maanden invriezen. Laat de pizza dan eerst ontdooien en piep hem vervolgens ook op in de oven.
- Voor de vulling
- 2 rode paprika’s
- 150 gr ham, in plakjes
- 150 gr salami, in plakjes
- 2 bollen mozzarella van 125 gr, in plakjes
- 1 tl gedroogde oregano
- Verder nodig
- 1 recept pizzadeeg
- 40 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- bloem, voor het werkblad
- olijfolie, om te bestrijken
Zelf stromboli maken – stap voor stap
Begin met het maken van het deeg volgens dit pizzadeeg recept en laat het rijzen. Je kunt kiezen welk pizzadeeg je gebruikt; het deeg met de rijstijd van 1 uur of de versie met de langere rijstijd.
Verwarm de oven voor op 220 ⁰C.
Paprika’s grillen
Houd de paprika’s met een vork of tang boven een gaspit tot ze aan alle kanten zwart zijn. Doe ze in een plastic zakje en laat ze afkoelen. Verwijder het vel en de zaadlijsten van de afgekoelde paprika’s en snijd ze in repen.
Stromboli brood maken
Verdeel het gerezen pizzadeeg in 2 stukken en rol elk deel op een licht bebloemd werkblad uit tot een vierkant van 35 centimeter. Verdeel de plakjes ham en salami over het uitgerolde deeg, leg daar de repen gepofte rode paprika op, bedek die met de plakjes mozzarella en bestrooi alles tot slot met de oregano. Rol het deeg op en leg de opgerolde broden met de sluiting naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
Stromboli bakken
Bestrijk de broden met olijfolie en bestrooi ze met de geraspte Parmezaanse kaas. De pizzabroden hoeven niet voor een tweede keer te rijzen, ze mogen gelijk de oven in. Bak de broden in 20-30 minuten goudbruin en gaar. Serveer de stromboli zo vers mogelijk.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger,
Wat een leuk recept. Ik heb hem vandaag gemaakt, maar helaas werd het deeg aan de binnenkant niet gaar. Kan dit komen doordat ik er ingrediënten in heb gedaan die zorgen voor teveel vocht?
De stromboli smaakte prima, heb om de ongare delen heen gegeten.
Groeten,
Kim
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.