Ingrediëntenlijst
  • Voor de kruidenboter
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 3-4 el verse bladpeterselie, fijngehakt
  • 2-3 el verse bieslook, fijngehakt
  • 1-1½ el verse dille, fijngehakt
  • 1-2 tenen knoflook, fijngehakt of geperst
  • ¼ tl zout
makkelijke bakboek desk
Broodbakbol banner mobiel

Zelf kruidenboter maken is niet alleen ontzettend lekker, maar ook heel eenvoudig! Het is een onmisbare klassieker bij zelfgebakken stokbrood, perfect voor bij een bbq of met broodjes als voorgerecht bij een diner. Maar kruidenboter is ook heerlijk met vers Turks brood en soep, of smeer het royaal op een stuk desembrood of ciabatta voor een smaakvolle twist.

Kruidenboter recept

Het mooie van je eigen kruidenboter maken? Je kunt het helemaal naar eigen smaak aanpassen! Met een basis van zachte boter en verse kruiden stel je eenvoudig jouw ideale mix samen. In dit artikel deel ik mijn favoriete kruidenboter basisrecept, boordevol smaak. Ga je voor een rijk gevulde kruidenboter of hou je het liever subtiel? De keuze is helemaal aan jou!

Wat zit er in kruidenboter? 

De naam spreekt al voor zich: kruidenboter bestaat uit boter en kruiden. Dit kunnen allerlei soorten kruiden zijn. In dit basis kruidenboter recept gebruik ik peterselie, bieslook en dille, maar je kunt uiteraard ook andere kruiden toevoegen als je dat lekker vindt. Vaak wordt er ook wat zout en zeer fijn gehakte knoflook aan kruidenboter toegevoegd voor wat extra pit.

Kruidenboter recept

Zo maak je de beste kruidenboter

Persoonlijk vind ik zelfgemaakte kruidenboter veel lekkerder dan de versies die je in de winkel koopt. En eerlijk is eerlijk: kruidenboter die je zelf maakt (of die met liefde is gemaakt), smaakt altijd net wat beter! Zelf kruidenboter maken, betekent dat je deze helemaal naar eigen smaak en met jouw favoriete kruiden kunt maken.

Verse of gedroogde kruiden gebruiken?

Voor het lekkerste resultaat gebruik je verse kruiden. Wil je kruidenboter maken met gedroogde kruiden, dan heb je veel minder nodig dan de hoeveelheden die ik in dit recept heb staan. Ga uit van in totaal zo’n 3 eetlepels gedroogde kruiden op dit recept. Het is dan een kwestie van zelf kijken en proeven hoeveel van de kruiden je moet toevoegen. Let op: kruidenboter met verse kruiden is wel echt veel lekkerder en smaakvoller!

Een aantal variatietips voor kruidenboter

  • Varieer met de kruiden die je toevoegt. Naast peterselie, dille en bieslook zijn ook lekker: salie, selderij, basilicum, tijm of (zeer fijngehakte) rozemarijn.
  • Het is ook erg lekker om een klein beetje citroenrasp door de kruidenboter te mengen. 
  • Om pittige kruidenboter te maken kun je naar smaak cayennepeper toevoegen aan de boter. 
  • Wil je vegan kruidenboter maken, vervang dan de boter door een vegan botervervanger. Strikt genomen is het dan natuurlijk geen kruidenboter meer, maar nog steeds wel lekker! 
Kruidenboter recept

Hoe lang kan je zelfgemaakte kruidenboter bewaren?

Verse kruidenboter is heerlijk. Wil je het toch voorbereiden of bewaren? De zelfgemaakte kruidenboter kun je 4-5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de boter in een bakje bewaren, maar ook in een stuk bakpapier tot een rolletje vormen en zo bewaren. Dat is ook gelijk een leuke manier van serveren; je kunt dan plakjes van de rol kruidenboter snijden.

Kruidenboter invriezen

Je kunt kruidenboter ook heel goed invriezen, in een afgesloten bakje of verpakt in bakpapier als rolletje. De smaak en textuur van de boter wordt door het invriezen iets anders, maar het blijft nog steeds lekker. Je kunt de boter zo’n 2-3 maanden in de vriezer bewaren.

Wil je de kruidenboter gebruiken? Laat de bevroren kruidenboter dan in de koelkast ontdooien. Zelf vind ik deze smaakvolle boter het allerlekkerst als deze wat zacht is, daarom haal ik de boter altijd tijdig uit de koelkast voordat ik ga serveren. Maar sommigen vinden stevige, koude boter juist lekkerder; haal de kruidenboter dan pas vlak voor het serveren uit de koelkast.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de kruidenboter
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 3-4 el verse bladpeterselie, fijngehakt
  • 2-3 el verse bieslook, fijngehakt
  • 1-1½ el verse dille, fijngehakt
  • 1-2 tenen knoflook, fijngehakt of geperst
  • ¼ tl zout
makkelijke bakboek desk
Broodbakbol banner mobiel

Zelf kruidenboter maken 

Zorg dat de boter echt op kamertemperatuur is, zodat je ‘m goed kunt mengen met de kruiden. Doe de boter samen met de verse kruiden, de fijngehakte knoflook en het zout in een kom. Roer alles door elkaar, zodat de kruiden goed door de boter zijn verdeeld. 

Naar wens kun je de kruidenboter voor het serveren nog garneren met extra fijngehakte kruiden. 

Foto’s: Saskia Lelieveld 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (0)

U kunt niet meer reageren.