De verschillende texturen van deze zomerse sloffentaart zorgen ervoor dat je van elke hap geniet en dat elke hap opnieuw spannend is. Voor deze taart heb ik gekozen voor een topping van Zwitserse room en heerlijk vers rood zomerfruit! Met de topping van deze sloffentaart kun je natuurlijk volop variëren. Ga bijvoorbeeld voor de klassieke slof met aardbeien of voor een banoffee sloffentaart
Ronde sloffentaart
Normaal gesproken zijn sloffen langwerpig, maar deze keer heb ik ervoor gekozen om een ronde sloffentaart te maken. Als vorm kun je de ring van een springvorm van 24 centimeter gebruiken. Van deze ronde sloffentaart kun je met 10-12 personen genieten.
Met dit recept kun je natuurlijk ook twee gewone sloffen maken of 16 kleine mini slofjes.

Hoe bewaar ik deze zomerse sloffentaart?
Sloffendeeg kun je tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Zorg ervoor dat het goed verpakt is in bijvoorbeeld plasticfolie. Wil je het deeg langer bewaren, of heb je wat overgehouden, dan kun je het ook heel goed invriezen voor 2-3 maanden.
Bewaar gebakken sloffenbodems zonder topping luchtdicht verpakt op kamertemperatuur. De eerste 2-3 dagen zijn ze het lekkerst. Wil je ze langer bewaren, dan kun je ze beter invriezen voor 2-3 maanden.
Ronde sloffentaart met topping bewaren
Bewaar sloffentaart met een topping maximaal 3 dagen in de koelkast. Het lekkerst is de taart als je ‘m ½ uur voor het serveren op kamertemperatuur laat komen; de bodem wordt dan iets zachter en de smaken komen beter tot hun recht. Houdt er rekening mee dat door het vocht uit de topping de sloffenbodem na verloop van tijd wat zachter wordt.
Tip: leer alles over sloffen in mijn online cursus
Wil je alles leren over sloffen recepten en de meest lekkere sloffen uit jouw oven toveren? Volg dan de online cursus sloffen bakken die ik voor de Delicious. academy heb gemaakt. Ik geef je heel veel tips en tricks voor het bakken van sloffen en deel mijn favoriete toppingen met je.

- Voor het deeg
- 180 g boter, op kamertemperatuur
- 100 g suiker
- 80 g lichtbruine basterdsuiker
- rasp van ¼-½ citroen
- 1 eidooier
- ¼ tl zout
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- Voor de spijsvulling
- 150 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
- ½-1 ei
- Voor de Zwitserse room
- 175 ml slagroom
- 20 gr suiker
- ½ zakje slagroomversteviger (4 gr)
- ½ recept banketbakkersroom
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloem, voor het werkblad
- 400-500 gram vers zomerfruit, zoals aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen, aalbessen, kersen
Recept voor zomerse sloffentaart
Deeg maken
Doe de boter, kristalsuiker, lichtbruine basterdsuiker, citroenrasp en de eidooier in een kom en meng dit. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed alles nog kort tot het een samenhangend deeg is. Maak een bol van het deeg, verpak deze in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Amandelspijsvulling maken
Meng de amandelspijs met het ei; de spijs moet smeuïg genoeg zijn dat het goed met een spuitzak op het deeg te spuiten is, maar niet zo dun dat het uitloopt. Doe het amandelspijsmengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 6-8 millimeter. Je kunt de vulling eventueel ook met de bolle kant van een lepel op het deeg strijken.
Slof vormen en bakken
Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 8 millimeter. Druk met een ronde ring met een doorsnede van 24-25 centimeter (bijvoorbeeld de ring van een springvorm) een passende deegplak uit het deeg. Plaats de plak op de bakplaat. Verdeel de amandelvulling over het deeg tot op 1½ centimeter van de rand. Vet ring in met boter en zet deze om het deeg.
Bak de sloffentaart gaar in 23-28 minuten. Verwijder direct na het bakken de vorm en laat de taartbodem afkoelen.
Topping maken
Doe de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Klop in een andere kom de banketbakkersroom met een (hand)mixer met garde(s) los. Spatel de helft van de opgeklopte slagroom door de banketbakkersroom. Spatel vervolgens de andere helft van de slagroom erdoor. Doe de Zwitserse room in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1½ centimeter.
Spuit de Zwitserse room op de ronde sloffentaart en garneer deze met het verse zomerfruit.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger, ik ben favoriet van je sloffen recepten. Ik zie op de foto van de online masterclass een slof met noten, heb je daar op je site ook een recept van?
Beantwoorden
Lijkt me heerlijk, en wil deze taart maken, maar… ik houd niet van amandelspijs!
Kan ik dit gewoon weglaten of heb je en goed alternatief voor mij? Al ast erg bedankt
Hi. In dit artikel lees je over een alternatief: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/slof/basisrecept-sloffenbodem-met-en-zonder-amandelspijs/
Beantwoorden
Beste Rutger, ik merk nu het deeg al klaar is en al gerust heeft dat ik het zout ben vergeten. Hoe erg is dat en kan je het nog toevoegen door het alsnog door de deegbal te kneden?
Alvast bedankt voor je antwoord.
Hi. Je kan het eventueel nog later toevoegen. Zonder zout is de smaak net wat minder lekker.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.