- Voor de taart
- 225 gr pure chocolade (minimaal 70% cacao), fijngehakt
- 125 gr boter, in blokjes
- 175 gr bruine rietsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 100 gr amandelmeel
- 50 gr kokosrasp
- 6 grote eieren, gesplitst
- Voor het glazuur
- 100 gr pure chocolade (minimaal 70% cacao), fijngehakt
- 30 gr boter
- 50 gr poedersuiker
- 4 el slagroom
- 4 el kokosrasp
Deze volle chocoladetaart met kokos is een feestelijke afsluiting van een geslaagd diner. Dit dessert is niet alleen glutenvrij, maar ook smeuïg en heel smakelijk. Het glanzende chocoladeglazuur en de topping van kokosrasp maken de chocoladetaart helemaal af. Het recept voor dit dessert is afkomstig uit het heerlijke boek van Donal Skehan: Vers! Dit boek staat boordevol met toegankelijke recepten zoals chunky maaltijdsoepen, vullende salades, aromatische stoofpotjes en lekkere taarten. Door goede keuzes te maken en de tijd te nemen om te koken en te eten, heeft Donal de perfecte balans tussen lekker en gezond gevonden.
Bereiding: Fudgey chocolade-bountytaart
Verhit de oven tot 180 ⁰C en bekleed de binnenkant van een springvorm van 20 cm met bakpapier.
Smelt de chocolade en de boter voor de cake au bain-marie. Spatel de suiker, het vanille-extract, het amandelmeel en de kokosrasp door de chocolade. Voeg ook stuk voor stuk de eidooiers toe en roer na elke toevoeging goed. Het moet een dik beslag worden.
Doe de eiwitten in een staande mixer (of gebruik een elektrische handmixer) en sla er stijve pieken van. Spatel ze in drie gedeelten voorzichtig door het chocoladebeslag. Giet het beslag in de springvorm en zet hem ongeveer 35 minuten in de oven; het gebak moet stevig aanvoelen maar nog wat wiebelig zijn. Haal het uit de oven en laat het in het blik op een rooster helemaal afkoelen. Haal het daarna pas uit de vorm.
Smelt de chocolade en de boter voor het glazuur eveneens au bain-marie. Klop de poedersuiker en de slagroom met een garde door de chocolade. Laat afkoelen totdat de topping stijf genoeg is en je een spoor met je garde kunt trekken. Verdeel het glazuur over de taart en bestrooi met de kokosrasp. Laat opstijven. Serveer in punten.
Nieuwsgierig geworden naar Vers!? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk











