Ingrediëntenlijst
  • Voor de taart
  • 225 gr pure chocolade (minimaal 70% cacao), fijngehakt
  • 125 gr boter, in blokjes
  • 175 gr bruine rietsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gr amandelmeel
  • 50 gr kokosrasp
  • 6 grote eieren, gesplitst
  • Voor het glazuur
  • 100 gr pure chocolade (minimaal 70% cacao), fijngehakt
  • 30 gr boter
  • 50 gr poedersuiker
  • 4 el slagroom
  • 4 el kokosrasp

Deze volle chocoladetaart met kokos is een feestelijke afsluiting van een geslaagd diner. Dit dessert is niet alleen glutenvrij, maar ook smeuïg en heel smakelijk. Het glanzende chocoladeglazuur en de topping van kokosrasp maken de chocoladetaart helemaal af. Het recept voor dit dessert is afkomstig uit het heerlijke boek van Donal Skehan: Vers! Dit boek staat boordevol met toegankelijke recepten zoals chunky maaltijdsoepen, vullende salades, aromatische stoofpotjes en lekkere taarten. Door goede keuzes te maken en de tijd te nemen om te koken en te eten, heeft Donal de perfecte balans tussen lekker en gezond gevonden.

bountytaart

Bereiding: Fudgey chocolade-bountytaart

Verhit de oven tot 180 ⁰C en bekleed de binnenkant van een springvorm van 20 cm met bakpapier.

Smelt de chocolade en de boter voor de cake au bain-marie. Spatel de suiker, het vanille-extract, het amandelmeel en de kokosrasp door de chocolade. Voeg ook stuk voor stuk de eidooiers toe en roer na elke toevoeging goed. Het moet een dik beslag worden.

Doe de eiwitten in een staande mixer (of gebruik een elektrische handmixer) en sla er stijve pieken van. Spatel ze in drie gedeelten voorzichtig door het chocoladebeslag. Giet het beslag in de springvorm en zet hem ongeveer 35 minuten in de oven; het gebak moet stevig aanvoelen maar nog wat wiebelig zijn. Haal het uit de oven en laat het in het blik op een rooster helemaal afkoelen. Haal het daarna pas uit de vorm.

Smelt de chocolade en de boter voor het glazuur eveneens au bain-marie. Klop de poedersuiker en de slagroom met een garde door de chocolade. Laat afkoelen totdat de topping stijf genoeg is en je een spoor met je garde kunt trekken. Verdeel het glazuur over de taart en bestrooi met de kokosrasp. Laat opstijven. Serveer in punten.

Nieuwsgierig geworden naar Vers!? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (11)
Lotte 2018-08-31 13:04:49

Hoi Rutger, bewaar je deze in de koelkast?

Beantwoorden
LO
Rutger 2018-09-16 13:33:35

ALs je de taart binnen 1-2 dagen opeet kan het prima op kamertemperatuur bewaard worden, dan smaakt hij lekkerder. Taart/cake op boterbasis wordt in de koelkast sneller droog.

Beantwoorden
Esther 2017-12-14 16:45:38

Ik heb al heel wat recepten van je gemaakt, resultaat is eigenlijk altijd goed.
Voor een taart gebruik ik vaak ganache, mooi zacht. Maar voor een cake wil ik graag een hardere laag chocolade. Alleen chocolade smelten of temperen geeft wel en harde laag, maar is moeilijk te snijden (breekt snel) en hecht zich niet mooi aan de cake( laat snel los)
Is een klontje boter toevoegen al voldoende voor een betere hechting en toch een knapperig resultaat?

Beantwoorden
ES
Rutger 2017-12-18 01:27:58

Zodra je boter of slagroom aan de chocolade toevoegt verliest hij al snel zijn knapperigheid na het afkoelen. Met een klein beetje boter erdoor gaat het nog wel, maar ik vraag me af of de hechting dan goed is. Probeer eens wat verschillende verhoudingen uit om zo de ideale balans te vinden tussen knapperigheid en binding.

Beantwoorden
Debbie 2017-10-15 09:53:58

Ik heb deze gisteren gemaakt en hij smaakt echt geweldig. Echt een smaakbommetje met de extra pure chocolade topping en de kokos. Zou ik de kokos kunnen vervangen voor gemalen noten?

Beantwoorden
DE
Rutger 2017-10-16 10:51:29

De kokos draagt ook bij aan de stevigheid en structuur, dus ik weet niet zeker of de taart ook zo lekker wordt als je er gemalen noten voor gebruikt.

Beantwoorden
Patricia 2017-08-07 12:11:24

Hoi Rutger,

Dit MOET gewoon lekker zijn! Ik vraag me wel af, of de bruine rietsuiker vervangen kan worden door andere suiker? Ik heb deze nl niet in huis; (fijne) kristalsuiker, witte- lichtbruine- en donkerbruine basterdsuiker heb ik wel.

Groetjes,
Patricia

Beantwoorden
PA
Rutger 2017-08-16 09:05:13

Hij is zeker lekker! Ik zou dan voor de lichtbruine basterdsuiker gaan!

Beantwoorden
Mariska 2018-06-21 10:46:02

Kan ik ook de donkere bastersuiker gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-06-28 18:18:16

Dat kan prima!

Beantwoorden
Dyta 2017-07-10 14:40:40

Die ga ik zeker maken

Beantwoorden
DY
Mariel 2017-05-01 10:45:09

In het recept staat 6 grote eieren. Enig idee hoeveel eieren maat M?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-05-05 09:57:07

Zelf gebruik ik altijd M en heb ik er gewoon 6 gebruikt, dat ging prima. Eventueel kan je 1/2-1 ei meer gebruiken.

Beantwoorden
Mariel 2017-05-05 15:04:30

Thanks

Beantwoorden
MA
Denise 2017-03-01 12:28:35

Waar kun je die kokos slices die er bovenop zitten kopen?

Beantwoorden
DE
Rutger 2017-03-07 18:06:51

In sommige supermarkten, bij de biologische winkel en bij veel notenwinkels/kramen.

Beantwoorden
Demi | StudioKOOK 2017-02-13 17:37:15

Dol op chocoladetaart!

Beantwoorden
DE
Ineke 2017-02-07 20:25:37

ohhh klinkt lekker. Kan de amandelmeel ook vervangen worden door een ander meel?

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-02-09 19:49:31

Hoi Ineke. Het recept is niet van mij, dus kan het niet met zekerheid zeggen. Het amandelmeel geeft de taart wel een heerlijke structuur.

Beantwoorden
Miranda 2017-02-07 15:35:07

Moet slagroom eerst opgeklopt worden? En dan pas door chocolade kloppen

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-02-09 19:50:07

Dat hoeft niet. De slagroom kan er gewoon vloeibaar door!

Beantwoorden
Willemijn 2017-02-07 14:46:05

Kan je de taart ook zonder kokos maken?

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-02-09 19:51:24

Dan zou ik een andere taart kiezen... Een bountytaart zonder kokos wordt lastig. Wat denk je van deze: http://www.rutgerbakt.nl/recept-smeuige-chocoladetaart/

Beantwoorden
Willemijn 2017-02-10 16:35:20

Bedankt!

Beantwoorden
WI