Deze variant op het bekende stracciatella ijs smaakt extra tropisch door de toevoeging van geraspte kokos. Tijdens het rijpen van het ijsmengsel trekt de kokossmaak er helemaal in, wat de smaak erg intens maakt. Het is eigenlijk een soort Bounty-ijs, echt superlekker! Voor het maken van dit kokosijs heb je wel een ijsmachine nodig, anders krijg je het nooit zo lekker luchtig en romig. Dit kokos-stracciatella ijs is ook heel erg lekker in deze ijs-schuimtaart.
- Voor het kokos-stracciatella ijs
- 300 ml melk
- 200 ml slagroom
- ¼ vanillestokje, het merg
- 3 eidooiers
- 120 gr suiker
- 60 gr geraspte kokos
- 75 gr pure chocolade, grof gehakt
- Verder nodig
- geroosterd kokosschaafsel
Kokos-stracciatella ijs maken
Doe de melk, slagroom en het vanillemerg in een pan en breng dit aan de kook. Doe intussen de eidooiers met de suiker in een kom en klop deze kort door. Giet, als het melkmengsel kookt, de helft daarvan op de eidooiers. Roer het eidooiermengsel daarbij voortdurend door. Giet alles vervolgens weer terug in de pan en verwarm het al roerend op laag vuur. Blijf roeren en verwarmen tot het mengsel dikker wordt, maar laat het niet koken.
Om te controleren of de custard warm genoeg is, doop je er een spatel in. Haal die uit de pan en trek er met je vinger een streep overheen; als de custard niet meer doorloopt, is deze dik genoeg. De custard moet tussen de 80 en 85 °C zijn. Haal de pan van het vuur en giet deze door een zeef op de geraspte kokos. Roer het mengsel door, laat het afkoelen en zet het een nacht in de koelkast, zodat de smaken goed op elkaar in kunnen trekken.
Doe het ijsmengsel in een ijsmachine en draai dit tot een ijs. Voeg tegen het einde de gehakte chocolade toe. Serveer het kokos-stracciatella ijs met geroosterd kokosschaafsel.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hey Rutger,
Dit lijkt me weer overheerlijk, maar eer ik het probeer heb ik een vraagje.
Ik heb altijd ijs gemaakt met slagroom van 40 procent vetgehalte, nu heb ik sinds de voorlaatste keer(was frambozenijs) boterbolletjes in het ijs. Ik val jou er mee lastig want aan mijn vriendin kan ik het helaas niet meer vragen. Zij gebruikte wel altijd de soepmixer voor het rijpen(vanilleijs),om de vetbolletjes te doen verdwijnen beweerde zij. Ik heb de bolletjes ,als ik het deed ook nooit voorgehad. Wel blijft er dan een vetlaagje op je lepeltje achter. Krijg ik het ijs smeuig met minder vetgehalte ?
Alvast bedankt voor alles
Groetjes uit Belgie
Sonia
Hoi Rutger
Wat een leuk recept ik ga het morgen maken, heb alleen nog wel een vraag. Ik zie in het ingrediëntenlijst 2x Vanille merg staan maar zie het in het recept niet meer terug komen of lees ik er nou steeds overheen haha???
Alvast bedankt en groetjes
Alma Soeteman
Hoi! Het stond wel in het recept, aan het begin bij de melk. Maar de vanille stond wel per ongeluk 2 keer in de lijst, dus dat heb ik aangepast. Dank voor je oplettendheid en geniet van het ijs!
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.