Dit recept komt uit het Italiaanse bakboek van Sarena, waar ik eerder deze review over schreef. Eigenlijk zagen al haar recepten er heerlijk uit, maar ik moest kiezen. De keuze was lastig, maar dit gerecht zag er super lekker en knapperig uit. De kruimelnotenkoek is super makkelijk (een stuk makkelijker dan dat de Italiaanse naam is uit te spreken) te maken en erg lekker. Maar kijk uit! Je blijft er wel van eten!

kruimelnotenkoek
Ingrediëntenlijst
  • Voor de kruimelnotenkoek
  • 150 gr blanke amandelen
  • 50 gr ongepelde amandelen
  • 200 gr fijn maismeel
  • 200 gr bloem
  • 200 gr kristalsuiker + 2 el om te bestrooien
  • 200 gr boter, koud
  • 1 citroen, rasp
  • 1 mespuntje zout
  • 1 eidooier
Broodbakbol banner mobiel

Sbrisolona, kruimelnotenkoek

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Maal of hak de blanke en ongepelde amandelen. Ze hoeven niet helemaal fijngemalen te worden, er mogen wat grotere stukken in zitten.

Doe het maismeel, de bloem, kristalsuiker en de boter in een kom. Voeg de citroenrasp, het zout en de eidooier toe. Voeg de noten toe en meng alles door elkaar door tussen je handen te wrijven. Het deeg is klaar wanneer alles is opgenomen en je een onsamenhangend, kruimelig deeg hebt.

Verdeel het deeg over een ingevette bakvorm met een doorsnede van 24-26 centimeter. Strooi het er losjes in en druk het niet aan. Strooi er de 2 eetlepels suiker over en zet de vorm in de voorverwarmde oven. Bak de sbrisolona ca. 45 minuten tot hij goudbruin van kleur is. Laat hem helemaal afkoelen en haal hem daarna voorzichtig uit de vorm.

Nieuwsgierig geworden naar Het Italiaanse bakboek van Sarena? Kijk hier voor meer informatie.

Het Italiaanse bakboek van Sarena

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Robin 2017-09-16 14:53:10

Ik heb dit bakboek ook thuis, maar ik merk dat er meerdere recepten zijn waarbij de verhoudingen niet juist lijken te zijn... zo heb ik deze heerlijke kruimeldief gemaakt, maar het is erg veel, het past echt niet allemaal in een vorm van 24 cm. Loop jij hier zelf ook tegenaan bij de recepten uit dit bakboek of doe ik iets verkeerd?

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-09-18 15:01:31

Zelf heb ik nog niet eerder problemen gehad met de verhoudingen. Deze koek paste bij mij goed in de vorm.

Beantwoorden
Sara 2018-07-03 13:22:07

Is de maïsmeel ook te vervangen voor amandelmeel? Lijkt mij lekkerder of wordt het daar te amandelig van?

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-07-09 07:55:04

Dat is een kwestie van proberen. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, dus kan ik lastig zeggen zo.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.