Dit recept komt uit het Italiaanse bakboek van Sarena, waar ik eerder deze review over schreef. Eigenlijk zagen al haar recepten er heerlijk uit, maar ik moest kiezen. De keuze was lastig, maar dit gerecht zag er super lekker en knapperig uit. De kruimelnotenkoek is super makkelijk (een stuk makkelijker dan dat de Italiaanse naam is uit te spreken) te maken en erg lekker. Maar kijk uit! Je blijft er wel van eten!
- Voor de kruimelnotenkoek
- 150 gr blanke amandelen
- 50 gr ongepelde amandelen
- 200 gr fijn maismeel
- 200 gr bloem
- 200 gr kristalsuiker + 2 el om te bestrooien
- 200 gr boter, koud
- 1 citroen, rasp
- 1 mespuntje zout
- 1 eidooier
Sbrisolona, kruimelnotenkoek
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maal of hak de blanke en ongepelde amandelen. Ze hoeven niet helemaal fijngemalen te worden, er mogen wat grotere stukken in zitten.
Doe het maismeel, de bloem, kristalsuiker en de boter in een kom. Voeg de citroenrasp, het zout en de eidooier toe. Voeg de noten toe en meng alles door elkaar door tussen je handen te wrijven. Het deeg is klaar wanneer alles is opgenomen en je een onsamenhangend, kruimelig deeg hebt.
Verdeel het deeg over een ingevette bakvorm met een doorsnede van 24-26 centimeter. Strooi het er losjes in en druk het niet aan. Strooi er de 2 eetlepels suiker over en zet de vorm in de voorverwarmde oven. Bak de sbrisolona ca. 45 minuten tot hij goudbruin van kleur is. Laat hem helemaal afkoelen en haal hem daarna voorzichtig uit de vorm.
Nieuwsgierig geworden naar Het Italiaanse bakboek van Sarena? Kijk hier voor meer informatie.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ik heb dit bakboek ook thuis, maar ik merk dat er meerdere recepten zijn waarbij de verhoudingen niet juist lijken te zijn... zo heb ik deze heerlijke kruimeldief gemaakt, maar het is erg veel, het past echt niet allemaal in een vorm van 24 cm. Loop jij hier zelf ook tegenaan bij de recepten uit dit bakboek of doe ik iets verkeerd?
BeantwoordenIs de maïsmeel ook te vervangen voor amandelmeel? Lijkt mij lekkerder of wordt het daar te amandelig van?
BeantwoordenDat is een kwestie van proberen. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, dus kan ik lastig zeggen zo.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.