Sbrisolona is een onwijs lekkere, traditionele lekkernij uit Italië. Is het koek? Is het taart? Om eerlijk te zijn, vind ik het een beetje van allebei maar in het Nederlands is de lekkernij het beste te omschrijven als (kruimel)notenkoek.
Dit sbrisolona recept komt uit het Italiaanse bakboek van Sarena, waar ik al eens deze review over schreef. Eigenlijk zagen al haar recepten er heerlijk uit, maar ik moest kiezen en dit gerecht zag er super lekker en knapperig uit. De sbrisolona is super makkelijk te maken, een stuk makkelijker dan dat de Italiaanse naam is uit te spreken. Maar kijk uit, je blijft er wel van eten!

Wat is sbrisolona?
Sbrisolona (la torta sbrisolona) is een traditionele Italiaanse taart of koek uit de regio Lombardije, bekend om zijn kruimelige en knapperige textuur. De kruimelnotenkoek wordt gemaakt van grove maïsmeel, bloem, suiker, boter en amandelen. Al deze ingrediënten zorgen voor een eenvoudige en rustieke smaak. Waar een taart of grotere koek meestal in nette plakjes wordt gesneden, wordt sbrisolona vaak grof gebroken.
Ontstaan sbrisolona
Sbrisolona was oorspronkelijk een boerentaart en werd gemaakt van eenvoudige ingrediënten, zoals maïsmeel, reuzel en hazelnoten, die typisch waren voor de plattelandstraditie. Door de tijd heen zijn de ingrediënten veranderd en er werden ook luxere ingrediënten als boter en amandelen toegevoegd.
De oorsprong van sbrisolona gaat terug tot vóór de 17e eeuw, maar in de 17e eeuw vond het gerecht zijn weg naar het hof van de adellijke Gonzaga-familie in Mantua en daarna kreeg het meer bekendheid. De naam sbrisolona is afgeleid van het Mantuaanse woord brisa, wat “kruimel” betekent, en verwijst naar de kruimelige structuur van deze traditionele taart.
Sbrisolona als dessert
De kruimelnotenkoek is heerlijk als tussendoortje, maar in haar boek geeft Sarena ook nog een hele handige en lekkere tip: serveer de sbrisolona als dessert. Sprenkel in dat geval voor het serveren een beetje grappa over de koek. Het is ook lekker om er dan een glaasje zoete dessertwijn bij te drinken.
Hoe bewaar je sbrisolona?
Sbrisolona is zo’n lekkernij waar je maar lastig van kunt stoppen met eten als je eenmaal een stukje hebt gehad. Helemaal omdat het zo verleidelijk is om er steeds een klein stukje af te breken. Wil je de koek toch bewaren? Verpak de sbrisolona dan luchtdicht en bewaar hem op kamertemperatuur. Dan blijft ie zo’n 1-2 weken goed.
- Voor de kruimelnotenkoek
- 150 gr blanke amandelen
- 50 gr ongepelde amandelen
- 200 gr fijn maismeel
- 200 gr bloem
- 200 gr kristalsuiker + 2 el om te bestrooien
- 200 gr boter, koud
- 1 citroen, rasp
- 1 mespuntje zout
- 1 eidooier
Zelf sbrisolona / Italiaanse notenkoek maken
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maal of hak de blanke en ongepelde amandelen. Ze hoeven niet helemaal fijngemalen te worden, er mogen wat grotere stukken in zitten.
Doe het maïsmeel, de bloem, kristalsuiker en boter in een kom. Voeg de citroenrasp, het zout en de eidooier toe. Voeg de noten toe en meng alles door elkaar door tussen je handen te wrijven. Het deeg is klaar wanneer alles is opgenomen en je een onsamenhangend, kruimelig deeg hebt.
Verdeel het deeg over een ingevette bakvorm met een doorsnede van 24-26 centimeter. Strooi het er losjes in en druk het niet aan. Strooi de 2 eetlepels suiker erover en zet de vorm in de voorverwarmde oven. Bak de sbrisolona ca. 45 minuten tot hij goudbruin van kleur is. Laat hem helemaal afkoelen en haal de koek daarna voorzichtig uit de vorm.
Foto: Erik Spronk

Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ik heb dit bakboek ook thuis, maar ik merk dat er meerdere recepten zijn waarbij de verhoudingen niet juist lijken te zijn... zo heb ik deze heerlijke kruimeldief gemaakt, maar het is erg veel, het past echt niet allemaal in een vorm van 24 cm. Loop jij hier zelf ook tegenaan bij de recepten uit dit bakboek of doe ik iets verkeerd?
Beantwoorden
Is de maïsmeel ook te vervangen voor amandelmeel? Lijkt mij lekkerder of wordt het daar te amandelig van?
BeantwoordenDat is een kwestie van proberen. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, dus kan ik lastig zeggen zo.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.