- Voor de kokosbollen
- 160 gr suiker
- 190 gr geraspte kokos
- 3 eieren
- ¼ tl zout
- 1 el custardpoeder
- 1 tl amandel-extract
- 100 gr bitterkoekjes, zelfgebakken volgens dit bitterkoekjes recept of gekocht
Waarschijnlijk ken je deze kokosbollen wel. Je vindt ze regelmatig op een foodfestival of -markt. Het leuke van kokosbollen is dat je ze ook heel makkelijk zelf kunt maken. In mijn Bakbijbel en Koekjesbijbel staan al verschillende varianten kokosbollen, maar deze met bitterkoekjes zijn ook zo lekker, dat ik die hier graag met jullie deel. Naast bitterkoekjes heb ik ook amandelextract gebruikt om de kokosbollen een heerlijke amandelsmaak te geven. Probeer amandelextract te gebruiken in plaats van amandelaroma. Amandelaroma is wat kunstmatiger van smaak. Een goed amandelextract is gemaakt van bittere amandelen. Je vindt het onder andere hier! Met dit kokosbollen recept bak je er ongeveer 25 stuks.
Kokosbollen maken
Doe de suiker, geraspte kokos, eieren, het zout, custardpoeder en amandel-extract in een kom en roer alles goed door elkaar. Breek de bitterkoekjes in kleine stukjes en meng deze door het kokosmengsel. Roer deze erdoor en laat het mengsel, afgedekt met plasticfolie, 1 uur rusten op kamertemperatuur. Ga je de kokosbollen pas later bakken, bewaar het mengsel dan in de koelkast. Je kunt het tot 1 dag van tevoren maken.
Verwarm de oven voor op 200 °C, bij voorkeur op hete lucht omdat ze daardoor lekker knapperig worden van buiten. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maak met een kleine ijslepel of met (natte) handen kleine bolletje van het kokosmengsel en leg deze op de bakplaat. Bak de kokosbollen in 13 tot 18 minuten goudbruin en gaar.
Foto: Erik Spronk





