- Voor het deeg
- 110 gr boter, op kamertemperatuur
- 120 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 ½ tl gemalen anijszaad
- 2 ½ tl anijszaad
- ¼ tl kaneelpoeder
- ¼ tl zout
- 25 ml melk, op kamertemperatuur
- 200 gr bloem
- 1 ½ tl bakpoeder
- 75 gr hazelnoten, gehakt (niet te fijn)
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
Koekjes bakken is iets waar heel veel mensen blij van worden. Het is leuk om te doen, vaak niet al te moeilijk en het levert een goed gevulde koektrommel op. Dit Fryske dúmkes recept komt uit mijn boek Koekjesbijbel. In het deeg van deze typisch Friese koekjes zit onder andere anijszaad en hazelnoten. Dat geeft de koekjes hun specifieke smaak en textuur. Nog één waarschuwing: van deze koekjes blijf je eten! Dus duik snel de keuken in en ga deze Fryske dúmkes bakken!
Wil je meer koekjes bakken? Check dan mijn Koekjesbijbel met meer dan 170 koekjesrecepten!

In plaats van hazelnoten kun je ook amandelen gebruiken in dit Fryske dúmkes recept. Met dit koekjes recept bak je 30 tot 40 Friese dúmkes.
Bereiding: Fryske dúmkes
Doe de boter, basterdsuiker, het anijspoeder, anijszaad, kaneelpoeder en zout in een kom en meng door elkaar. Meng de melk erdoor en voeg vervolgens de bloem en het bakpoeder toe. Kneed alles tot een deeg en meng er als laatst de gehakte hazelnoten door. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 1 centimeter. Snijd het deeg in rechthoekjes van 2,5 bij 5 centimeter en leg deze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.
Bak de dúmkes in 20-25 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.
Ben je nieuwsgierig geworden naar Koekjesbijbel? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Saskia Lelieveld




