Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 110 gr boter, op kamertemperatuur
  • 120 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ½ tl gemalen anijszaad
  • 2 ½ tl anijszaad
  • ¼ tl kaneelpoeder
  • ¼ tl zout
  • 25 ml melk, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 75 gr hazelnoten, gehakt (niet te fijn)
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad

Koekjes bakken is iets waar heel veel mensen blij van worden. Het is leuk om te doen, vaak niet al te moeilijk en het levert een goed gevulde koektrommel op. Dit Fryske dúmkes recept komt uit mijn boek Koekjesbijbel. In het deeg van deze typisch Friese koekjes zit onder andere anijszaad en hazelnoten. Dat geeft de koekjes hun specifieke smaak en textuur. Nog één waarschuwing: van deze koekjes blijf je eten! Dus duik snel de keuken in en ga deze Fryske dúmkes bakken!

Wil je meer koekjes bakken? Check dan mijn Koekjesbijbel met meer dan 170 koekjesrecepten!

In plaats van hazelnoten kun je ook amandelen gebruiken in dit Fryske dúmkes recept. Met dit koekjes recept bak je 30 tot 40 Friese dúmkes.

Bereiding: Fryske dúmkes

Doe de boter, basterdsuiker, het anijspoeder, anijszaad, kaneelpoeder en zout in een kom en meng door elkaar. Meng de melk erdoor en voeg vervolgens de bloem en het bakpoeder toe. Kneed alles tot een deeg en meng er als laatst de gehakte hazelnoten door. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 1 centimeter. Snijd het deeg in rechthoekjes van 2,5 bij 5 centimeter en leg deze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.

Bak de dúmkes in 20-25 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Koekjesbijbel? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (9)
Mirjam 2021-09-02 10:47:14

Heerlijk! Idd smaken ze zoals van de bakker uit Bolsward. Vatiatie op gemaakt omdat de bloem op was: volkoren speltmeel en zelfrijzend bakmeel. 50/50. Mooi bros.

Beantwoorden
MI
Mars 2021-08-30 20:20:10

Chinese supermarkten hebben ook anijszaad in de schappen staan.

Beantwoorden
MA
Tineke 2021-08-16 11:18:15

Dit zijn absoluut de echte! Een groot succes…
Anijszaad en -poeder heb ik gekocht bij een Turkse supermarkt.

Beantwoorden
TI
Michiel 2021-05-29 16:38:46

Superlekker, heb de Vlielandse variant gemaakt met gedroogde cranberries :-)

Beantwoorden
MI
Maaike 2021-02-25 18:48:00

Hallo Rutger,

Gebruik jij de functie onder/boven warmte of de hete lucht stand?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-28 10:28:16

Hoi! Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Yvonne 2020-11-19 00:00:10

Hoi Rutger,
Kun je (ook in andere recepten) ook gewone kristalsuiker gebruiken ipv basterdsuiker? Ik woon niet in Nederland en basterdsuiker is iets typisch Nederlands! :-)
Dank!

Beantwoorden
YV
Rutger 2020-11-22 09:54:11

Jazeker, gebruik dan bij voorkeur wel fijne suiker.

Beantwoorden
Frouk 2019-10-12 10:16:59

Ik mis de duimafdruk!!
Als de koekjes uit de oven komen even op uiteinde(Of begin) een afdruk maken met je duim.Dan is het een echt Fries ďúmke Rutger!!

Beantwoorden
FR
Rutger 2019-10-14 17:51:38

Volgens sommige is dat inderdaad de signatuur van het koekjes, volgens anderen gaat het juist enkel om de vorm (lente en breedte). Maar je kunt er uiteraard altijd met je duim een afdruk in maken.

Beantwoorden
Mark 2019-08-03 09:17:51

Waar koop je anijszaad? Anijspoeder is wel goed te vinden, maar ik heb moeite anijszaad te vinden.

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-08-05 14:10:36

Anijszaad is inderdaad in supermarkten lastig verkrijgbaar. Probeer het eens bij een natuurwinkel of online, bijvoorbeeld hier: https://www.bouwhuis.com/molen-de-hoop-anijszaad-50-gr

Beantwoorden
Tieneke 2019-07-25 17:38:44

Leuk! Maar ik mis wel de duimafdruk. Dat hoort toch zo bij deze koekjes?

Beantwoorden
TI
Rutger 2019-07-30 10:55:48

Er zijn twee verhalen. Enerzijds dat ze het formaat van een duim hebben (zoals deze dat ongeveer zijn), anderzijds dat er inderdaad voordat ze de oven in gaan met een duim in het deeg wordt gedrukt. Dat kun je natuurlijk ook altijd doen bij dit recept.

Beantwoorden