Fryske dúmkes: deze traditionele lekkernij uit het hoge noorden is al eeuwenoud, maar vandaag de dag nog steeds ongekend populair. En dat is niet voor niets. 

Deze Friese duimpjes zijn helemaal niet moeilijk om te maken en na het bakken heb je een goed gevulde trommel vol lekkere koekjes. Dit Friese dúmkes recept komt uit mijn boek Koekjesbijbel. In het deeg van deze typisch Friese koekjes zit onder andere anijszaad en hazelnoten. Dat geeft de koekjes hun specifieke smaak en textuur. In plaats van hazelnoten kun je eventueel ook amandelen gebruiken. Kies je daarvoor, dan tover je dit Friese dúmkes recept eigenlijk om naar Amelander dúmkes. 

Fryske dúmkes

Wil je naast deze Friese duimpjes ook een andere Friese lekkernij maken? Maak dan ook eens deze oranjekoek

Wil je meer koekjes bakken? Check dan mijn Koekjesbijbel met meer dan 170 koekjesrecepten!

Met dit Fryske dúmkes recept bak je 30 tot 40 koekjes.

Wat zijn Fryske dúmkes?

Fryske dúmkes zijn een typisch traditionele Friese lekkernij. De koekjes worden ook wel Fryske of Friese duimpjes genoemd. Deze naam lijkt te danken aan het uiterlijk van de koekjes; ze zijn ongeveer net zo langwerpig en smal als een duim. Een ander verhaal dat de ronde doet is dat Friese bakkers vroeger hun duim in de koekjes drukten, om een soort watermerk achter te laten.

Deze klassieke Friese koekjes hebben een kenmerkende smaak en dit komt onder meer door de toevoeging van anijszaad en kaneel. Een ander kenmerkend ingrediënt in Friese dúmkes is hazelnoot. Er zijn ook varianten waarbij amandelen (zoals bij Amelander dúmkes) of andere noten worden gebruikt in plaats van hazelnoot. 

Geschiedenis van Friese duimpjes

Friese dúmkes zijn al eeuwenoud. Het verhaal gaat dat de koekjes ontstaan zijn in de 16e eeuw. Friese vrouwen zouden deze harde, lang houdbare koekjes gebakken hebben voor hun mannen als ze lang van huis waren.

Fryske dumkes bewaren

Hoelang zijn Fryske dúmkes houdbaar en hoe kun je ze het beste bewaren? Als je de Friese duimpjes luchtdicht verpakt op kamertemperatuur, kun je ze 2-3 weken bewaren. Invriezen kan ook zeker, voor 2-3 maanden.

Je kunt er ook voor kiezen om het koekdeeg in te vriezen en de Fryske dúmkes op een later moment te bakken. Verpak het deeg dan in plasticfolie. Ingevroren kun je het deeg ook 2-3 maanden bewaren.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 110 gr boter, op kamertemperatuur
  • 120 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ½ tl gemalen anijszaad
  • 2 ½ tl anijszaad
  • ¼ tl kaneelpoeder
  • ¼ tl zout
  • 25 ml melk, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 75 gr hazelnoten, gehakt (niet te fijn)
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
Makkelijke bakboek banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Recept Friese dúmkes

Deeg voor Friese dúmkes maken

Doe de boter, basterdsuiker, het anijspoeder, anijszaad, kaneelpoeder en zout in een kom en meng alles door elkaar. Dat kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of in een standmixer met de platte menghaak. Meng de melk erdoor en voeg vervolgens de bloem en het bakpoeder toe. Kneed alles tot een deeg en meng tot slot de gehakte hazelnoten erdoor. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Fryske dúmkes bakken

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 1 centimeter. Snijd het deeg in rechthoekjes van 2,5×5 centimeter en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.

Bak de dúmkes in 20-25 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Koekjesbijbel? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Saskia Lelieveld

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (10)
Tieneke 2019-07-25 17:38:44

Leuk! Maar ik mis wel de duimafdruk. Dat hoort toch zo bij deze koekjes?

Beantwoorden
TI
Rutger 2019-07-30 10:55:48

Er zijn twee verhalen. Enerzijds dat ze het formaat van een duim hebben (zoals deze dat ongeveer zijn), anderzijds dat er inderdaad voordat ze de oven in gaan met een duim in het deeg wordt gedrukt. Dat kun je natuurlijk ook altijd doen bij dit recept.

Beantwoorden
Wybe 2022-07-11 21:14:59

Een duim is in het Frysk: tomme (dus niet dúmke).
Dus ik begrijp de associatie dúmke = duim helemaal niet.

Beantwoorden
WY
Brenda Dijkstra 2022-08-06 16:53:28

Een Duumke is stads voor duim, zoals in de 11 steden van Friesland wordt gesproken

Beantwoorden
BR
Rutger 2022-07-16 21:11:27

Hi. Ik ben niet zo thuis in het Fries dat ik het antwoord daarop weet, dit is wat ik ooit vernomen heb en wat ook in veel verschillende bronnen is terug te vinden.

Beantwoorden
Mark 2019-08-03 09:17:51

Waar koop je anijszaad? Anijspoeder is wel goed te vinden, maar ik heb moeite anijszaad te vinden.

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-08-05 14:10:36

Anijszaad is inderdaad in supermarkten lastig verkrijgbaar. Probeer het eens bij een natuurwinkel of online, bijvoorbeeld hier: https://www.bouwhuis.com/molen-de-hoop-anijszaad-50-gr

Beantwoorden
Frouk 2019-10-12 10:16:59

Ik mis de duimafdruk!!
Als de koekjes uit de oven komen even op uiteinde(Of begin) een afdruk maken met je duim.Dan is het een echt Fries ďúmke Rutger!!

Beantwoorden
FR
Rutger 2019-10-14 17:51:38

Volgens sommige is dat inderdaad de signatuur van het koekjes, volgens anderen gaat het juist enkel om de vorm (lente en breedte). Maar je kunt er uiteraard altijd met je duim een afdruk in maken.

Beantwoorden
Yvonne 2020-11-19 00:00:10

Hoi Rutger,
Kun je (ook in andere recepten) ook gewone kristalsuiker gebruiken ipv basterdsuiker? Ik woon niet in Nederland en basterdsuiker is iets typisch Nederlands! :-)
Dank!

Beantwoorden
YV
Rutger 2020-11-22 09:54:11

Jazeker, gebruik dan bij voorkeur wel fijne suiker.

Beantwoorden
Maaike 2021-02-25 18:48:00

Hallo Rutger,

Gebruik jij de functie onder/boven warmte of de hete lucht stand?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-28 10:28:16

Hoi! Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Michiel 2021-05-29 16:38:46

Superlekker, heb de Vlielandse variant gemaakt met gedroogde cranberries :-)

Beantwoorden
MI
Tineke 2021-08-16 11:18:15

Dit zijn absoluut de echte! Een groot succes…
Anijszaad en -poeder heb ik gekocht bij een Turkse supermarkt.

Beantwoorden
TI
Mars 2021-08-30 20:20:10

Chinese supermarkten hebben ook anijszaad in de schappen staan.

Beantwoorden
MA
Mirjam 2021-09-02 10:47:14

Heerlijk! Idd smaken ze zoals van de bakker uit Bolsward. Vatiatie op gemaakt omdat de bloem op was: volkoren speltmeel en zelfrijzend bakmeel. 50/50. Mooi bros.

Beantwoorden
MI
Betty 2022-09-10 10:05:06

Hoeveel koekjes bak je daarvan?

Beantwoorden
BE
Rutger 2022-09-14 19:39:31

Zoals in de tekst vermeld staat, 30-40 koekjes

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.