Wil je indruk maken tijdens de feestdagen, dan is dit hét recept. Deze kerst trifle is een echte showstopper op de kersttafel, zonder dat je er uren voor in de keuken hoeft te staan. Het is ook een perfect recept om met veel mensen van te genieten, wat het nog geschikter maakt voor een (kerst)diner. Van deze kerst trifle kun je namelijk zeker met 10-12 personen genieten. 

Christmas trifle

Kerst trifle met stoofpeertjes

Deze trifle bevat onder meer stoofpeertjes, die ik bereid volgens mijn stoofpeertjes basisrecept. Voor deze kerst trifle hoef je het vocht van de stoofperen niet te binden. Je kunt de bereide stoofpeertjes gewoon uit het stoofvocht scheppen. Na het stoven van de peertjes mag een deel in parten gesneden worden, maar bewaar 6 hele peertjes voor bovenop de trifle. 

Cake voor de kerst trifle

Een van de lagen van deze trifle bestaat uit blokjes cake. Zelf geef ik de voorkeur aan zelfgemaakte cake (je vindt de uitleg hiervoor ook in dit recept), maar als je dit kerstdessert wat makkelijker en sneller wilt maken, kun je ook kant-en-klare cake gebruiken. In deze kerst trifle gebruik ik yoghurtcake met stukjes chocolade erin. Dit vind ik heel fijn samen met de roomkaasvulling en de stoofpeer. De stukjes chocolade in de cake zorgen voor extra textuur in de trifle en zijn gewoon heel lekker!

Je kunt ook een andere cake gebruiken voor dit kerstdessert, bijvoorbeeld deze basis cake of deze chocoladecake. Wat ook erg lekker is: de cakeblokjes besprenkelen met wat sinaasappellikeur of kirsch. Liever een kerst trifle zonder alcohol? Gebruik dan vruchtensap, zoals sinaasappelsap.

Christmas trifle

Trifle maken: kerst dessert voorbereiden

Het is het lekkerst om de trifle op de dag van het serveren te maken, maar je kunt al wel eerder voorbereidingen treffen. De cake en de stoofpeertjes kun je bijvoorbeeld al een dag of een paar dagen van tevoren maken. De gebakken cake kun je luchtdicht verpakt een kleine week op kamertemperatuur bewaren, of 2-3 maanden in de vriezer. De stoofpeertjes kun je 3-5 dagen in de koelkast bewaren.

Bouw de kerst trifle op de dag zelf op, maar wacht nog even met de garnering bovenop. Bewaar de trifle in de koelkast en garneer ‘m voor het serveren met de hele stoofpeertjes en de koekkruimels. 

Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 175 gr Griekse yoghurt
  • 100 gr boter, gesmolten
  • 200 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 100 g pure chocolade, fijngehakt
  • Voor het roommengsel
  • 500 ml slagroom
  • 125 gr suiker
  • 500 gr roomkaas
  • rasp van 1½-2 sinaasappels
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • likeur of vruchtensap, optioneel
  • 12-15 bereide stoofpeertjes
  • 4-5 speculooskoekjes, verkruimeld
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Kerst trifle recept – Stap voor stap 

Cake voor kerst trifle maken

Begin op tijd met het bakken van de cake; deze moet helemaal afgekoeld zijn voordat je de trifle kunt opbouwen. Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe de witte basterdsuiker, eieren, het vanille-extract en het zout in een kom en klop alles in enkele minuten met een (hand)mixer met garde(s) luchtig. Klop de yoghurt erdoor en voeg vervolgens de gesmolten boter toe. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Roer tot slot de stukjes gehakte chocolade erdoor. Schep het cakebeslag in de bakvorm en bak de cake in 55-70 minuten goudbruin en gaar. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. ZIt er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. 

Laat de cake kort afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat hem verder afkoelen op een rooster.

Roommengsel maken

Doe de slagroom met de suiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Voeg de roomkaas en de sinaasappelrasp toe en klop alles nog enkele minuten door tot een stevige room.

Snijd de helft van de stoofpeertjes doormidden, verwijder het klokhuis en snijd de peer in partjes.

Kerst trifle opbouwen

Gebruik een glazen (trifle)schaal met een inhoud van 2-2½ liter. Snijd de cake in blokjes van zo’n 2×2 centimeter. Verdeel de helft van de cakeblokjes over de bodem en besprenkel die naar wens met wat likeur of vruchtensap. Schep daar de partjes stoofpeer op en verdeel de helft van het roommengsel daarover. Herhaal de laag cakeblokjes en de laag van het roomkaasmengsel. Garneer de trifle voor het serveren met de hele stoofpeertjes en de koekkruimels. 

Foto’s: Saskia Lelieveld 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (8)
Gerda 2024-12-10 12:33:07

Hoeveel inhoud moet de schaal hebben?

Beantwoorden
GE
Rutger 2024-12-16 07:41:38

Hi! Wen inhoud van 2-2½ liter.

Beantwoorden
Miriam 2024-12-15 21:23:44

In t recept staat 2 tot 2,5 liter

Beantwoorden
MI
Evanlyn 2024-12-15 22:32:10

Voor hoeveel personen is dit recept?

Beantwoorden
EV
Rutger 2024-12-16 07:35:46

Hi! Dat staat in de intro, 10-12 personen.

Beantwoorden
Meike 2024-12-16 13:26:45

Wat voor soort fruit zou je aanraden als er een allergie voor steenfruit speelt?
Bedankt!

Beantwoorden
ME
Rutger 2024-12-19 09:12:38

Je zou ook een cranberrycompote kunnen gebruiken, of een combinatie van bramen en frambozen bijvoorbeeld.

Beantwoorden
IC 2024-12-18 22:19:08

Hoeveel sinaasppelrasp doe je in de cake? De rasp staat wel in de beschrijving van de cake, maar niet bij de ingrediënten ervan.

Beantwoorden
IC
Rutger 2024-12-19 09:10:46

Excuus voor de verwarring, ik had wat verschillende versies geprobeerd, maar uiteindelijk enkel vanille-extract in de cake gebruikt (sinaasappel komt in de roomvulling ook al terug). Ik heb de bereiding aangepast.

Beantwoorden
Bianca 2024-12-20 19:27:06

Wat voor een roomkaas kun je het best gebruiken.

Beantwoorden
BI
Rutger 2024-12-23 09:30:05

Bijvoorbeeld Philadelphia (de naturel versie, zonder kruiden)

Beantwoorden
Myrthe 2024-12-23 20:44:25

Ik heb de trifle op de planning staan voor tweede kerstdag en ben al begonnen met de voorbereiding. Ik heb de slagroom alleen vervangen door je banketbakkersroom recept, zo kon ik het recept lactosevrij maken. Maar het doet niks aan de smaak, echt top recept dit voor aan tafel.

Beantwoorden
MY
Sharon 2024-12-25 17:42:27

Hi Rutger,

Het roomkaas/slagroom mengsel was zo slap, alles liep direct door naar beneden. En dat terwijl de slagroom goed stijf was en daarna nog enkele minuten doorgeklopt.

Wat heb ik verkeerd gedaan?

Beantwoorden
SH
Rutger 2024-12-30 11:01:55

Hi. Wat er precies verkeerd is gegaan kan ik lastig zeggen, was alles goed koud?

Beantwoorden
Jacqueline 2024-12-26 20:50:07

Heel erg lekker. Ik denk dat mijn peertjes iets te lang gestoofd hebben, ze waren lekker zacht. Ik had de cake met 90% pure chocolade gebakken. Zo met elkaar was het echt heel erg lekker. Super goede combinatie van smaken

Beantwoorden
JA
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.