Een trifle is een typisch Engels dessert, dat bestaat uit verschillende lagen waaronder vaak iets van cake en iets romigs. In deze versie heb ik sous-vide gegaarde appel toegevoegd, wat de trifle extra lekker maakt. Door fruit sous-vide te garen wordt het heerlijk zacht van structuur en kun je het mooie smaken geven. In dit geval heb ik ahornsiroop, steranijs en kaneel gebruikt om de appel een extra lekkere smaak te geven.

Trifle met sous-vide appel

Fruit sous-vide garen

Eerder vertelde ik al dat sous-vide heel handig kan zijn in de patisserie. Niet alleen voor crème bereidingen, maar ook voor fruit is sous-vide heel geschikt. Op deze manier kun je fruit als het ware pocheren en daarbij de temperatuur heel nauwkeurig bepalen. Het grote voordeel hiervan is dat je voorkomt dat fruit te zacht wordt, of zelfs tot puree gekookt wordt. Ook kun je tijdens het pocheren smaken toevoegen, in de vorm van vocht of bijvoorbeeld specerijen, waarmee je heerlijke smaakcombinaties kunt maken. Veel fruitsoorten zijn geschikt om sous-vide te bereiden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld ananas, abrikozen, pruimen, perziken, peren en banaan. Houd voor stevige vruchten (zoals appel en peer) zo’n 85 °C aan, voor zachter fruit (zoals perzik, banaan en pruim) 65 °C.

Trifle met sous-vide appel

Sous-vide apparaat

Om dit recept te bereiden heb ik gebruik gemaakt van een sous-vide apparaat van Maxima Kitchen Equipment. Deze versie kun je zelf in een pan of bak met water hangen, dat dan vervolgens tot op 0,1 graden precies wordt verwarmd. Met deze versie kun je maximaal 30 liter verwarmen; daar kun je dus flink wat fruit in garen! Wil je het zelf ook proberen? Tot eind 2019 heb ik een kortingscode voor je met extra korting. Gebruik de code RUTG75 en krijg tot einde van dit jaar 7,5 % korting op een sous-vide apparaat bij Maxima Kitchen Equipment.

Trifle met sous-vide appel

Om deze trifle nog lekkerder te maken kun je er nog voor kiezen om de cakeblokjes te besprenkelen met bijvoorbeeld amandellikeur of licor 43. Dit trifle recept is voor 4 personen.

Trifle met sous-vide appel
Ingrediëntenlijst
 • Voor de sous-vide appel
 • 3 appels, geschild en in partjes
 • 70 ml ahornsiroop (maple syrup)
 • 1 kaneelstokje
 • 2 stuks steranijs
 • Voor de trifle
 • 200 slagroom
 • 50 suiker
 • 200 roomkaas
 • ½ vanillestokje, merg
 • 4 plakken cake, in blokjes gesneden
 • Verder nodig
 • 2 el geroosterd amandelschaafsel
Zomerste toetjes desktop
nieuwsbrief zomers e-book mobiel

Trifle maken met sous-vide appel

Verwarm de sous-vide voor op 85 °C. Doe de appelpartjes samen met de ahornsiroop, het kaneelstokje en de steranijs in een vacuümzakje en vacumeer deze. Je kunt alles ook in een ziplockzakje doen. Dompel deze dan onder water, zodat alle lucht eruit gaat en sluit dan het zakje. Leg het zakje 45-60 minuten in de voorverwarmde sous-vide. Doe het daarna in een bak met koud water, om de appel af te laten koelen.

Open het zakje en laat de appelpartjes uitlekken in een zeef. Vang het vocht op en kook deze in een steelpannetje in tot een siroop. Laat de siroop afkoelen.

Doe de slagroom met de suiker en het vanillemerg in een kom en klop de room op tot stijve pieken. Voeg de mascarpone toe en klop deze door het mengsel.

Verdeel de helft van de cakeblokjes over 4 glazen of schaaltjes. Eventueel kun je de cakeblokjes besprenkelen met likeur. Schep op de cakeblokjes wat van het mascarponemengsel en verdeel daarover de helft van de afgekoelde appelpartjes. Herhaal dit zodat je eindigt met de appel. Sprenkel wat van de ingekookte siroop over de appelpartjes en maak de trifle af met wat geroosterd amandelschaafsel.

Trifle met sous-vide appel

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Maxima Kitchen Equipment

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Netty 2019-11-30 17:39:42

Jammer dat de kortingscode RUTG75 niet werkt.

Beantwoorden
NE
Rutger 2019-12-08 11:57:26

Hallo Netty. Dit weekend was de black friday actie, met op alles 10 % Korting. Omdat die korting hoger is werkte deze korting niet, maar nu doet deze het gewoon weer.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.