Zin in een lekkere snack? Deze satébroodjes zijn ontzettend lekker en ook nog eens makkelijk te maken. Knapperig bladerdeeg en een heerlijke vulling van gemarineerde kipsaté en satésaus maken deze broodjes perfect. De saté marinade is van een vriend van mij, Maarten, en ik ben dol op deze versie. Normaal wordt deze kipsaté aan stokjes gegrild op de bbq, maar voor dit recept bak het in een koekenpan om daarna in de broodjes te verwerken.

Wil je de kipsaté uit dit recept ook gebruiken zonder broodje? Dat kan zeker! Snijd de stukjes vlees voor zelfgemaakte saté dan net iets groter en rijg ze na het marineren aan in water geweekte bamboe satéprikkers.
Met dit recept maak je 9 broodjes saté.
Zelfgemaakte kipsaté voor broodjes maken
Voor dit broodje saté recept gebruik ik zelf gemarineerde saté, dat vind ik het allerlekkerst. Door het vlees voor de saté eerst te marineren, wordt het namelijk heerlijk smaakvol en mals! De tamarinde en het citroengras bij het marineren zijn optioneel, maar ze maken de satévulling echt extra lekker. Tamarinde (ook wel keukentamarinde genoemd) kun je in de grotere supermarkt of in de toko kopen.
Het maakt de kip heel mals en draagt bij aan een diepere smaak. Maar pas op: gebruik er niet te veel van, dan wordt de smaak te zuur.

Broodje saté, maar makkelijker en sneller?
Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Dan kun je ook gemarineerd satevlees bij de slager kopen. Snijd de kipsaté eventueel wat kleiner en bak het in de koekenpan.
Voor nog meer gemak kun je ook kant-en-klare satésaus gebruiken (in plaats van de zelfgemaakte satésaus) om door de gebakken kipstukjes te mengen.
Bladerdeeg voor satébroodjes
Deze satébroodjes vind ik het lekkerst met zelfgemaakt bladerdeeg. Je kunt kiezen voor klassiek bladerdeeg of snel bladerdeeg. Maar ook met gekocht bladerdeeg kun je heerlijke broodjes maken.
Gebruik je diepvries bladerdeeg, laat dit dan kort ontdooien en rol het, voordat het te zacht wordt, op een licht bebloemd werkblad in één richting uit tot je een rechthoek van ongeveer 15×12 centimeter hebt. Gebruik je koelvers bladerdeeg, dan heb je anderhalve rol nodig. De formaten verschillen per merk, maar ook dit deeg zul je nog iets moeten uitrollen tot het de juiste afmetingen heeft.

Satébroodjes bewaren
Versgebakken is een broodje saté het allerlekkerst. Het bladerdeeg is dan knapperig en de vulling nog lekker warm. Na verloop van tijd verliest het bladerdeeg zijn knapperigheid, daar is helaas niets aan te doen. Je kunt de satébroodjes in de koelkast bewaren voor maximaal 2 dagen of vries ze in voor 2-3 maanden. Of je de broodjes nu in de koelkast of vriezer bewaart, het is lekker om de (ontdooide) satébroodjes nog even op te piepen. Doe dit ongeveer 5-8 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
- Voor de kipsaté
- 4 tenen knoflook, fijngehakt of geperst
- 3 cm gember, geraspt
- 2 tl donkerbruine basterdsuiker (of palmsuiker)
- sap van ½ limoen
- 1 el sojasaus
- 2 el ketjap manis
- 1 tl keukentamarinde, optioneel
- zout
- 1 stengel citroengras, optioneel
- 500 g kipdijfilet, in blokjes van zo’n 2 cm
- Verder nodig
- neutrale olie, om in te bakken
- 150 gr pindasaus
- bloem, voor het werkblad
- ¾ recept bladerdeeg
- of ¾ snel bladerdeeg
- 1 ei, losgeklopt
- 2 tl wit sesamzaad
- 2 tl zwart sesamzaad
Zelf broodjes saté maken
Begin met het marineren van de kip een paar uur (of een dag) van tevoren. Meng in een kom de knoflook, geraspte gember, basterdsuiker, limoensap, sojasaus, ketjap, tamarinde (naar wens) en een beetje zout. Kneus (als je het gebruikt) het citroengras met de achterkant van een keukenmes op meerdere plaatsen en leg het in de kom. Voeg de kipblokjes toe en meng alles goed door elkaar, zodat de kip aan alle kanten bedekt is met de marinade. Laat het citroengras gewoon tussen de stukjes kip liggen. Dek de kom af met plasticfolie en laat de kip enkele uren of een nacht marineren in de koelkast.
Verwarm een koekenpan met wat neutrale olie op middelhoog vuur. Bak de gemarineerde kip gedurende 6-10 minuten, tot deze gaar is. Schep de kip na het bakken in een zeef en laat uitlekken en afkoelen. Meng de gebakken kip met de satésaus (deze kan gewoon koud zijn). Zet het kipmengsel in de koelkast zodat het goed koud is voordat je het bladerdeeg ermee gaat vullen.
Broodjes saté maken
Check voor het uitrollen en snijden van het deeg ook de onderstaande afbeelding. Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van 45×36 centimeter. Snijd het deeg in de lengte in drieën, zodat je drie banen van 15×36 centimeter hebt. Snijd iedere baan ook in drieën, zodat je negen rechthoekjes van 15×12 centimeter hebt. Schep op elk deegplakje zo’n 50 gram van de satévulling. Maak de randjes van het bladerdeeg ietwat nat met water en vouw elk deegplakje dubbel vanaf de korte kant, zodat je een rechthoek van zo’n 12×7,5 centimeter krijgt. Druk de randen van het deeg met de tanden van een vork aan. Leg de bladerdeegbroodjes met de onderkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nog ½ uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C (bij voorkeur hetelucht). Snijd de bovenkant van de broodjes drie keer diagonaal in met een scherp (gekarteld) mesje. Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte ei en bestrooi vervolgens met de twee kleuren sesamzaad. Bak de satébroodjes in 20-30 minuten goudbruin. Laat de broodjes op een rooster afkoelen en serveer ze zo vers (en warm) mogelijk.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Zo lekker zijn deze satebroodjes , ik had nog nooit tamarinde pasta gebruikt maar dit ga ik nu vaker doen. De kipfilet was zo ontzettend mals en zacht .....heerlijk !
Pindasaus van vorig recept erbij...ook al zo lekker . Dit gaan we vaker maken.
Bedankt voor het delen.
Groetjes Marja

