Deze citroenmousse is een verfrissende traktatie die perfect past bij een zomerse barbecue, picknick of gewoon als lichte afsluiter van een zonnige dag. In dit recept spelen zowel citroenen als limoenen de hoofdrol. 

Citroenmousse

Vaak wordt er in mousse rauw ei gebruikt, maar dit probeer ik als het kan te vermijden. Zeker bij een zomerse mousse als deze, omdat je er waarschijnlijk ergens buiten (in de zon) van wilt genieten. Dan wil je natuurlijk geen risico nemen met rauw ei(wit). De citroenmousse is daarom gemaakt op basis van Italiaanse meringue en hierbij is het eiwit gegaard met een suikersiroop. Omdat het eiwit verhit is, krijgen eventuele schadelijke bacteriën vrijwel geen kans krijgen. Ook een voordeel: deze methode levert een heerlijk stevig schuim op, de perfecte basis voor deze citroenmousse!

Dit citroenmousse recept is goed voor 6-8 personen. 

Citroenmousse

3 tips voor de lekkerste citroenmousse

 • Voor deze citroenmousse gebruik ik zowel citroen als limoen, maar je kunt ook enkel citroenen gebruiken. Gebruik in dat geval 1 extra citroen in plaats van de 2 limoenen.
 • In plaats van het verse zomerfruit bovenop kun je de mousse ook afmaken met een compote gemaakt van rood (diepvries)fruit. Het recept voor die compote vind je in dit panna cotta recept.
 • Je kunt de citroenmousse 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Let op dat je de mousse pas met het verse zomerfruit en de stukjes amaretti garneert vlak voor het serveren. Je kunt de citroenmousse ook invriezen voor maximaal 2-3 maanden, doe dit dan wel zonder de topping. 
Ingrediëntenlijst
 • Voor de mousse
 • 2 citroenen
 • 2 limoenen
 • 3 gelatineblaadjes (5 gr), geweekt in koud water
 • 300 ml slagroom
 • Voor de Italiaanse meringue
 • 40 ml water
 • 125 gr suiker
 • 2 eiwitten
 • Verder nodig
 • 350 -400 gr zomerfruit, zoals aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen
 • 12-16 amaretti koekjes, in stukjes gebroken
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf citroenmousse maken 

Doe de rasp van 1 citroen en de rasp van 1 limoen in een steelpan. Pers de beide citroenen en limoenen uit en meet 100 milliliter sap af. Doe dit sap bij de citrusrasp in de steelpan en verhit het mengsel tot tegen het kookpunt. Los de in koud water geweekte gelatineblaadjes op in het citroenmengsel en laat dit iets afkoelen. 

Maak intussen de Italiaanse meringue. Doe daarvoor het water en 110 gram van de suiker in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Meet met een suikerthermometer de temperatuur. Doe intussen de eiwitten in de kom van een (vrijstaande) mixer met garde(s). Je kunt ook werken met een handmixer, maar dan is het handiger om het recept samen met iemand te maken, anders kom je al snel handen tekort.

Begin met het opkloppen van de eiwitten als de temperatuur van de suikersiroop 113 °C is. Voeg geleidelijk de overige 15 gram suiker toe aan de eiwitten terwijl je blijft mixen. Haal de suikersiroop van het vuur als die een temperatuur van 118 °C heeft bereikt en giet de siroop al kloppend voorzichtig, in een dun straaltje, bij de eiwitten. Zet de mixer na het toevoegen van de suikersiroop op maximaal en klop de Italiaanse meringue tot deze op kamertemperatuur is. Check voor een uitgebreide uitleg deze stap-voor-stap how-to Italiaanse meringue.

Klop de slagroom met een (hand)mixer met garde(s) lobbig op. 

Giet het citrusmengsel door een fijne zeef, zodat de rasp achterblijft. Meng de Italiaanse meringue in 2 delen door het citrusmengsel. Dit gaat het makkelijkst met een garde. Meng vervolgens met een spatel de slagroom in 2 delen erdoor. Tip: probeer de citroenmousse zo luchtig mogelijk te houden; meng dus niet te lang of te hard. Schep de citroenmousse in glazen of bakjes en zet deze minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Garneer de citroenmousse vlak voor het serveren met het verse zomerfruit en de verkruimelde amaretti koekjes. 

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (0)