Supersimpel en ontzettend lekker: zo zou ik dit recept voor chocolade flikken omschrijven. Het enige ingrediënt dat je écht nodig hebt is getempereerde chocolade. Je kunt heel veel kanten op met deze knapperige chocoladeschijfjes. Hoe maak je deze chocolade flikken, welke chocola gebruik je en wat zijn de lekkerste toppings? Ik leg het allemaal uit in dit artikel!

Chocolade flikken

Chocolade voor chocolade flikken

Om chocolade flikken te maken is het belangrijk dat de chocolade getempereerd is. Daardoor stolt de chocolade goed en krijgt het een mooie glans. Voor deze flikken kun je elke soort chocolade gebruiken, dus je kunt zowel donkere als witte chocolade flikken maken. De chocolade naar keus kun je temperen op de klassieke manier – op een marmeren plaat – of met behulp van de magnetron. Ook zijn deze chocolaadjes de perfecte manier om restjes getempereerde chocolade te verwerken, die je over hebt van een ander bakproject. Zo maak je op een hele makkelijke manier superlekkere chocolaadjes. 

Topping voor chocolade flikken

Als topping voor chocoladeflikken kun je van alles gebruiken, om die reden zijn de ingrediënten bij dit recept ook niet afgemeten. Kijk dus gewoon wat je in huis hebt en waar je zin in hebt. Veel leuke en lekkere strooisels kun je ook hier vinden. Chocoladeflikken zijn heerlijk om zelf van te genieten, maar ook perfect om als cadeautjes weg te geven!

Wil je geboorte chocolade flikken maken? Dan kun je het beste witte chocolade flikken maken en die bestrooien met muisjes in de kleur naar wens. Eventueel kun je ook chocolade kleurstof gebruiken om de chocolade flikken roze of juist blauw te maken. Voeg de chocoladekleurstof dan toe aan de witte chocolade tijdens het smelten. 

Ingrediëntenlijst
 • Voor de flikken
 • getempereerde chocolade, zoveel je wilt (of over hebt)
 • (geroosterde) noten, eventueel grof gehakt
 • gedroogde cranberry’s
 • rozijnen
 • eetbare strooisels
 • musketzaad
 • muisjes
 • kokosrasp
 • hagelslag
 • en alles wat je nog meer lekker lijkt!
kinderbakboek banner mob

Zelf chocolade flikken maken

Bekleed een bakplaat met bakpapier of gebruik een siliconenmatje om de flikken op de maken.

Doe de getempereerde chocolade in een wegwerpspuitzak en knip daar een klein puntje van af. Spuit op het bakpapier of siliconen matje ronde flikken van ongeveer 4-5 centimeter doorsnede. Dit gaat het makkelijks door de spuitzak op één punt vast te houden; de chocolade vloeit vanzelf rond uit. Bestrooi de flikken voordat de chocolade opstijft met de topping naar wens. In plaats van een spuitzak kun je de flikken ook vormen met behulp van een lepel, maar dat werkt vaak iets minder netjes. 

Laat de chocolade hard worden (eventueel door de bakplaat kort in de koelkast te zetten) en geniet van je zelfgemaakte chocoladeflikken!

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Elise Mulder 2021-12-18 21:04:27

Ik maak ook pindarotsjes

Beantwoorden
EL
Liesbeth 2022-02-06 19:21:49

De chocolade wordt er echt veel lekkerder door. Het is wel lastig om de gesmolten chocolade in een spuitzak te krijgen, het werd een kledderboel. Maar de chocolade van een lepel af laten lopen en met een puntig mes de flik plat te roeren ging het veel beter. Door het roeren ontstonden er ook nog fraaie golven. De au-bain-marie-pan heb ik nogmaals verwarmd en een hand zoute pinda’s door de restjes geroerd om de pan goed schoon te maken. Flikken en choco-pinda’s in èèn moeite 🙃

Beantwoorden
LI

U kunt niet meer reageren.