Ingrediëntenlijst
  • Voor de ragout
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 200 g shii-take, in kleine blokjes
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 prei, in dunne kwartringen, gewassen
  • 350-400 gr kipdijfilet, in stukjes van 1½-2 centimeter
  • 50 gr boter
  • 60 gr bloem
  • 500 ml kippenbouillon
  • zout en peper
  • 2-3 el gehakte verse bladpeterselie
  • Verder nodig
  • boter, om in te bakken
  • 8-10 knapperige broodjes, bijvoorbeeld Italiaanse bollen
  • gehakte bladpeterselie, om te garneren

Deze ragoutbroodjes zijn gevuld met een smaakvolle kipragout. Voor deze ragout gebruik ik shii-take, wat een heerlijke umamismaak geeft: dat is de hartige smaak die je ook kent van tomaten, Parmezaanse kaas en sojasaus. 

Gebruik je liever een andere vulling voor je broodje ragout? Je kunt natuurlijk de ragout gebruiken die jij het lekkerst vindt, of dit nu kipragout is of een andere variant. Of probeer zelf eens wat nieuws. Je maakt alle soorten ragout eenvoudig zelf met behulp van mijn recepten. Maak bijvoorbeeld mijn kalfsragout, of deze paddenstoelenragout. Wil je meer weten over het maken van ragout, bijvoorbeeld hoe je een goede roux maakt? Bekijk dan dit artikel over zelf ragout maken.

Voor dit broodje ragout recept gebruik ik lekker knapperige broodjes. Ik vind ze zelfgemaakt het allerlekkerst, maar je kunt ze ook halen bij de bakker of afbakbroodjes gebruiken. Ga je zelf bakken? Gebruik dan bijvoorbeeld dit Italiaanse bollen recept. Versgebakken broodjes zorgen voor een lekker contrast van het knapperige brood met de warme ragout. 

Zijn de broodjes al wat ouder, piep ze dan nog even kort op in een oven van 200 °C, zodat ze lekker knapperig zijn. Je kunt de broodjes voordat je ze in de oven doet licht vochtig maken met wat water, dan worden ze extra knapperig. 

Met dit recept maak je zo’n 8-10 broodjes ragout, afhankelijk van de grootte van de broodjes die je gebruikt.

Zelf broodjes met ragout maken 

Verwarm een hapjespan met wat boter op middelhoog vuur en bak de sjalotjes zo’n 5 minuten. Zet het vuur hoger en voeg de shii-take toe. Bak deze zo’n 5 minuten mee. Matig de warmte van de pan en voeg de knoflook en de prei toe en laat deze in 5 minuten gaar stoven. Verhoog het vuur, voeg de kipdijfilet toe en bak deze in 10 minuten gaar. Breng alles op smaak met peper en zout.

Verwarm voor de ragout 50 gram boter in een andere pan totdat deze gesmolten is. Voeg de bloem toe en bak deze op middelhoog vuur al roerend ongeveer 2 minuten mee. De bloem mag niet te bruin worden. Voeg ⅓ van de koude bouillon toe en roer door tot een gladde massa. Voeg de rest van de bouillon in 2 delen toe, roer daarbij het mengsel tussendoor glad. Laat de ragout aan de kook komen en laat het al roerend nog enkele minuten koken. Voeg het kipmengsel toe en roer door. Breng de ragout op smaak met peper en zout en de gehakte bladpeterselie. Tijdens het afkoelen wordt de ragout nog wat dikker. 

Snijd de bovenkant van de broodjes af en hol de broodjes uit. Het brood dat je eruit haalt gebruik je niet in dit recept, maar dat kun je nog wel gebruiken om bijvoorbeeld paneermeel van te maken. Vul de uitgeholde broodjes met de warme ragout en garneer de broodjes ragout met de gehakte peterselie. 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (1)
Diana 2022-05-27 11:37:13

Lekker!!
Kan de ragout in de vriezer bewaard worden?

Beantwoorden
DI
Rutger 2022-05-29 20:58:10

Dat kan heel goed.

Beantwoorden