Italiaanse bitterkoekjes zijn heerlijke zachte, marsepeinachtige koekjes. Ze zijn heel makkelijk te maken en echt superlekker! Hoewel de bekende, Nederlandse bitterkoekjes heerlijk zijn, is het ook zeker de moeite waard om eens een andere variatie te proberen. 

Deze Italiaanse bitterkoekjes zijn na het bakken knapperig van buiten en lekker zacht van binnen. In dit Italiaanse bitterkoekjes recept rol je de amandelmassa voor het bakken door de poedersuiker. Dit kun je eventueel achterwege laten, of de poedersuiker vervangen door fijne suiker. 

Met dit recept kun je 32 Italiaanse bitterkoekjes bakken. 

Italiaanse bitterkoekjes

Wat zijn Italiaanse bitterkoekjes?

Italiaanse bitterkoekjes zijn zachte, smeuïge amandelkoekjes met een knapperige buitenkant. De Italiaanse bitterkoekjes worden gemaakt van amandelmeel, suiker, eiwit en amandel-extract. De buitenkant is daarnaast voorzien van een laagje poedersuiker. 

Deze zachte Italiaanse bitterkoekjes worden in het Italiaans amaretti morbidi genoemd. Amaretti betekent ‘een klein beetje bitter’ in het Italiaans, terwijl morbidi zacht betekent. De tegenhanger van dit zachte, ietwat taaie bitterkoekje is de amaretti secchi, de droge en harde Italiaanse amandelkoekjes.

Ontstaan amaretti morbidi koekjes

Waar deze amaretti morbidi koekjes echt ontstaan zijn, is niet duidelijk. Het verhaal gaat dat de koekjes in de Middeleeuwen voor het eerst op Sicilië werden gemaakt. In de eeuwen daarna reisde het koekje met handelslieden en anderen ook naar het vasteland van Italië en andere landen. 

Verschil Nederlandse en Italiaanse bitterkoekjes

Bij bitterkoekjes denken de meeste mensen aan de Nederlandse versie. Wat is precies het verschil tussen de versie die wij zo goed kennen en de Italiaanse bitterkoekjes? Deze amaretti koekjes zijn iets zachter, ongelijkmatiger van vorm en door de poedersuiker gerold voordat ze worden gebakken, wat hun kenmerkende uiterlijk geeft. 

Daarnaast wordt de Nederlandse versie gevormd met een spuitzak, terwijl het deeg voor deze Italiaanse bitterkoekjes steviger is. Daardoor kun je er bolletjes van rollen. Een ander verschil is dat de Nederlandse bitterkoekjes wat taaier en chewy zijn, terwijl de Italiaanse bitterkoekjes zachter zijn. Qua smaak lijken de koekjes wel redelijk op elkaar. 

Italiaanse bitterkoekjes bakken

Italiaanse bitterkoekjes (Amaretti morbidi) bewaren

Ga je aan de slag met dit zachte amaretti koekjes recept? Met dit recept maak je een trommel vol koekjes. Gelukkig kun je deze koekjes goed bewaren, al halen ze dat bij ons thuis nooit. 

Als je ze goed luchtdicht verpakt, kun je ze 1-2 weken bewaren op kamertemperatuur. Houd er rekening mee dat de amaretti iets droger worden als je ze lang bewaart. Dit kun je eenvoudig oplossen: doe de amaretti morbidi samen met een verse boterham in een afgesloten bakje of zakje. Na een dag zijn de koekjes weer heerlijk zacht, dankzij het vocht uit het brood!

Ingrediëntenlijst
  • Voor de amandelmassa
  • 2 eiwitten
  • snuf zout
  • 225 gr amandelmeel
  • 200 gr suiker
  • 1 tl amandelextract
  • Verder nodig
  • 150 gr poedersuiker
Makkelijke bakboek banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Italiaanse bitterkoekjes recept

Verwarm de oven voor op 190 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de eiwitten en het zout in een vetvrije kom, en klop de eiwitten stijf op. Meng vervolgens het amandelmeel, de suiker en het amandelextract erdoor. Meng alles tot een stevige pasta. Schrik niet, bijna alle luchtigheid van de opgeklopte eiwitten verdwijnt.

Verdeel de amandelpasta in tweeën. Rol beide helften in de poedersuiker tot een rol. Snijd elke rol in 16 stukjes. Vorm er bolletjes van en rol deze door de poedersuiker. Leg de bolletjes op de bakplaat en druk ze iets plat.

Bak de zachte amaretti koekjes 12-16 minuten en haal ze direct na het bakken van de bakplaat, om te voorkomen dat de onderkant te donker wordt.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (26)
Rachel 2020-09-06 14:03:19

Oh dit ziet er echt heerlijk uit, die ga ik morgen eens maken! Bedankt voor de inspiratie

Beantwoorden
RA
Anne 2020-09-06 22:03:55

'Als je de koekjes lang bewaard kunnen ze iets droger worden. Gelukkig kun je dit heel makkelijk oplossen.' Ik dacht serieus dat je nu zou schrijven 'eet ze gewoon lekker allemaal achter elkaar op' maar dat was niet wat je bedoelde, haha!;) bedankt voor het recept en de anti-uitdroog tip Rutger!

Beantwoorden
AN
Nicole Franken 2020-09-06 22:33:50

Ze zijn heerlijk en makkelijk te maken !!!
Groot succes hier 😊

Beantwoorden
NI
Gertie 2020-09-07 20:21:36

Ha Rutger, kun je in plaats van amandelextract ook amaretto gebruiken?

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-09-14 10:44:30

Dat kan. De smaak wordt dan wel iets minder intens.

Beantwoorden
Gerrit Jan 2020-09-27 17:18:47

Verrukkelijk, dit recept krijgt een dikke 10!

Beantwoorden
GE
Gertie 2020-09-28 15:21:09

Ik heb toch maar even amandelextract gehaald. Ze zijn heeeerlijk!

Beantwoorden
GE
Kim 2020-09-28 19:25:13

Heel makkelijk recept en de koekjes zijn heerlijk! Moet ze volgende week weer maken voor mijn moeder als traktatie op werk :)

Beantwoorden
KI
Jan Wisse 2020-10-21 13:32:24

Heb ze gebakken uit de bakbijbel, wat een topper! Mijn dochter vroeg in welke Italiaanse specialiteiten zaak ik ze had gekocht...

Kan je de massa invriezen Rutger?

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-10-26 13:14:17

De gebakken koekjes kun je invriezen, het deeg zou ik niet voor het bakken invriezen.

Beantwoorden
Jan 2020-12-23 10:20:14

Hartelijk dank Rutger, nu al 3x gebakken!

Beantwoorden
JA
Willeke 2020-11-09 17:08:28

Super lekker en eenvoudig te maken!

Beantwoorden
WI
Marion 2020-11-26 09:10:10

Hoi Rutger
Deze koekjes zijn toch ook glutenvrij of heb ik dat verkeerd

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-30 08:43:20

Dat klopt!

Beantwoorden
Yolan 2020-12-19 15:00:55

Heb ze net gemaakt, met 150 gram suiker, ik vind baksels al gauw te zoet. Bij gebrek aan amandel essence sinaasappel essence gebruikt en vanwege kerst in elk koekje een halve rode of groene bigarreau gedrukt. Staat wel feestelijk. Nou hopen dat ik er tot de kerst vanaf kan blijven. Anderzijds, ze zijn zo gemaakt ;-)

Beantwoorden
YO
Saskia 2021-01-28 10:35:14

Hallo Rutger, dit is echt het meest favoriete koekje hier in huis. Ik maak ze dan ook regelmatig en ook voor ouders en vrienden. Nu heb ik alleen een vraag.
Hoe kan het dat het ene koekje zo mooi gebarsten is en het andere helemaal dicht blijft. Het verschilt zelfs op één bakplaat. Ik behandel ieder koekje toch hetzelfde. Wat zou ik daar aan kunnen doen?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-02-01 11:37:23

Dat heeft waarschijnlijk met de warmteverdeling in de oven te maken. Een andere reden zou ik niet kunnen bedenken.

Beantwoorden
René Buter 2021-02-14 15:53:14

Hallo Rutger, zojuist de amaretties uit de oven gehaald en af laten koelen, heerlijk, goed recept

Beantwoorden
RE
Marijke Ruiter 2021-03-20 12:27:53

Hallo Rutger,

Bij mij worden de koekjes plat: hoe komt dat?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-03-21 13:12:49

Heb je wellicht teveel ei gebruikt? Daardoor wordt het mengsel te vochtig, waardoor het uitzakt.

Beantwoorden
Marleen 2021-06-03 21:08:27

Voor degene die geen amandelen in huis hebben.... met cashewnoten zijn ze heeerlijk!! ;-)

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-06-06 13:12:22

Leuke tip! Dankje!

Beantwoorden
Piet 2021-08-17 13:29:07

Dit zijn echt lekkere koekjes! Heb ze al verschillende keren gemaakt. Ook na het invriezen zijn ze nog overheerlijk. Makkelijk te maken, ze staan hier hoog in de top 10!

Beantwoorden
PI
Mieke Rovers 2021-10-17 12:14:12

Per ongeluk amandelmeel van ongepelde amandelen gekocht (ondoorzichtige zak). Geen succes, ze worden niet goed gaar en zien er minder aantrekkelijk uit.
Had ze al eerder met veel succes gemaakt,dus daar ligt het niet aan.

Beantwoorden
MI
Ria 2021-10-27 14:32:03

Gemaakt vanmorgen! Super lekker Rutger!

Beantwoorden
RI
Mandy 2022-01-10 13:36:12

Hoe krijg ik ze zo dat ze luchtiger zijn van binnen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-11 09:09:18

Daar is dit recept niet geschikt voor. In mijn Koekjesbijbel staan ook amaretti, die zijn luchtig vanbinnen.

Beantwoorden
Desiree 2022-02-04 12:19:48

Hey Rutger, in de koekjesbijbel staan veel amandelkoekjes. Kan ik dan net als bij deze koekjes de amandelextract vervangen door Amaretto?

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-02-07 18:35:03

Volgens mij kan dat prima. Je hebt er wel iets meer van nodig om de smaak goed te proeven. Gebruik dan een klein beetje minder eiwit, anders wordt het deeg te nat.

Beantwoorden
Dicky 2022-03-19 09:13:06

Deze koekjes zijn echt favoriet hier in huis, zó vreselijk lekker zijn ze! Wat ook heerlijk is: ik verstop er een halve amarenakers in!

Beantwoorden
DI
Bart 2022-06-28 23:01:36

Had ik ze maar nooit gemaakt, of nooit uitgedeeld aan de familie, ze blijven er maar om zeuren... ze zijn heerlijk! En leuk om te maken

Beantwoorden
BA
Esther 2022-09-11 14:31:47

Oooh, wat een lekkere koekjes! Dit ga ik nog vaak opnieuw maken. Duidelijk, makkelijk en snel recept, Ik heb het gemaakt met amandelmeel van de Lydl. Dat voldoet prima en is een stuk goedkoper dan elders. Moet ze wel verstoppen voor man en kinderen, anders zijn ze alle 32 binnen een dag op, haha.

Beantwoorden
ES
Esther 2022-09-11 14:33:08

Sorry, ik vergat net sterren te geven. 5 sterren voor deze koekjes!

Beantwoorden
ES
Rolf 2022-09-16 08:57:17

Rutger, jouw receptuur is doorgaans zeer exact en de uitwerking klopt doorgaans als een bus.
Wat ik jammer vind en zou willen adviseren is om alle ingredienten in grammen weer te geven, dat is wel zo nauwkeurig en ik hoef jou niet te leren dat de banketbakkerij rrg gebaat is bij nauwkeurig werken.
Zo vind ik de omschrijving "twee eiwitten" nogal onnauwkeurig, eieren verschillen sterk in grootte.
Het aantal grammen eiwit is veel duidelijker en maakt mislukken steeds minder waarschijnlijk.
Verder nogmaals mijn complimenten voor al jouw receptuur.

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-09-19 12:08:18

Hoi. Dank voor je feedback. Ik probeer nauwkeurigheid en gemak voor de thuisbakker zoveel mogelijk met elkaar te combineren. Daarom kies ik voor te kleine gewichten theelepelmaten (als je maatlepels gebruikt gaat dat prima) omdat de meeste mensen geen precisieweegschaal hebben. Wat eieren betreft lees je hier alles over het soort eieren en de gewichten: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/. Voor banketbakkers wordt inderdaad het aantal gram gebruikt, maar de meeste thuisbakkers ervaren dat juist als lastig. Vandaar dat ik kies voor het aantal eieren.

Beantwoorden
Tina 2022-09-24 15:48:52

Hoi,
In Italië kocht ik deze met pistache smaak, echt heerlijk. Zou jij om die na te maken alle amandel vervangen moet worden door gemalen pistache, of een deel?

Beantwoorden
TI
Rutger 2022-09-28 16:09:56

Ik zou denk ik eerste eens de helft proberen. Klinkt wel als een hele lekkere variatie!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.