Wil je een smaakvolle snack maken? Deze framboos-kokosbites zijn dan een ideale lekkernij. En ze zijn ook nog eens vegan! De bites bestaan uit verschillende laagjes: een bodem van chocolade, een vulling van kokos en een frambozentopping om het af te maken. Elk laagje is heerlijk op zichzelf, maar gecombineerd is iedere bite helemaal onweerstaanbaar. .
Ook handig: je hebt geen oven nodig! Deze no-bake bites hebben wel iets weg van een bounty, maar dan extra lekker fris door de framboos en de citroen. Tip: op zoek naar andere lekkere no-bake bites? Probeer dan ook deze cookie dough bites!
Met dit recept maak je 25 vegan framboos kokos bites. Ideaal voor op een verjaardag of ander feestje dus. Wil je de bites bewaren? Dat kan 3-4 dagen in de koelkast. Na die tijd wordt de topping iets zachter omdat de agar agar zijn binding dan iets verliest.
- Voor de bodem
- 160 gr pure vegan chocolade, grof gehakt
- 40 gr kokosolie
- Voor de frambozenpuree en -topping
- 400 gr (diepvries)frambozen
- 1½ el citroensap
- 60 gr suiker
- 1 tl agar agar (2 gram)
- Voor de kokosvulling
- 340 gr geraspte kokos
- 220 gr vegan gecondenseerde kokosmelk (blik)
- 60 gr poedersuiker
- 2 el citroensap
- snufje zout
- Verder nodig
- 25 verse frambozen
- kleine muntblaadjes, optioneel
Zelf kokosbites maken – Recept
Bekleed de binnenkant van een bakvorm van 20 x 20 met plasticfolie.
Bodem maken
Smelt voor de bodem de pure chocolade. Dit kun je au bain-marie doen of in de magnetron. Let er bij het gebruik van de magnetron op dat je de chocolade niet te lang achter elkaar verwarmt: roer de chocolade elke 10-20 seconden door, ook als deze nog niet gesmolten is. Meng de kokosolie door de gesmolten chocolade en schenk het chocolademengsel op de bodem van de vorm. Laat dit opstijven in de koelkast terwijl je de vulling bereidt.
Kokosvulling maken
Maak voor de kokosvulling eerst de frambozenpuree. Doe daarvoor de frambozen en het citroensap in een pan en breng ze aan de kook. Prak of druk de frambozen tijdens het verhitten fijn, met een vork of een pureestamper. Haal de pan van het vuur zodra het frambozenmengsel kookt en het mengsel door een fijne zeef. Wrijf de frambozen met de bolle kant van een lepel door de zeef, zodat de pitjes achterblijven. De achtergebleven pitjes gebruik je niet in dit recept.
Voor de kokosvulling gebruik je twee kommen en doe in elke kom 170 gram geraspte kokos, 110 gram vegan gecondenseerde kokosmelk, 30 gram poedersuiker en een snufje zout. Doe in één kom 40 gram van de zojuist gemaakte frambozenpuree en meng goed door tot het mengsel egaal lichtroze van kleur is. Doe in de andere kom de 2 eetlepels citroensap en meng ook dat mengsel goed door.
Verdeel het witte kokosmengsel over de opgesteven chocoladebodem en druk dit goed aan. Verdeel daarna het roze mengsel erover en druk ook dit goed aan. Zet de vorm vervolgens in de koelkast.
Frambozentopping maken
Voor de frambozentopping heb je 200 gram frambozenpuree nodig. Weeg dat af en doe het in een pannetje. Heb je niet genoeg puree, vul het dan aan met wat water. Roer de 60 gram poedersuiker en de agar agar door de frambozenpuree en breng het mengsel aan de kook. Laat 2 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur, laat het mengsel 1 minuut afkoelen en schenk het dan in de vorm op de kokoslaag. Zet de vorm in de koelkast en laat minimaal 4 uur opstijven.
Kokosbites serveren
Haal alles met behulp van het plasticfolie uit de vorm en verwijder het folie. Snijd de kokos-frambozenkoek in vierkante blokjes (bites) van zo’n 4×4 centimeter. Dat gaat het mooiste met een scherp mes dat je eerst even opwarmt onder de hete kraan. Droog het mes wel af voor je het gebruikt! Snijd de verse frambozen doormidden en garneer elke bite met twee gehalveerde frambozen. Garneer tot slot naar wens met wat kleine blaadjes munt.
Receptontwikkeling in samenwerking met Dosia Brewer
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Als je agar agar wil vervangen, dan schrijft Rutger dit: Het verschilt per merk hoeveel agar agar je precies nodig hebt om gelatine te vervangen. Over het algemeen geldt: 3 blaadjes gelatine (in totaal 5 gram gelatine) vervangen door ± 2 gram agar-agar (1 theelepel agar agar poeder of 1 eetlepel agar agar vlokken).
Beantwoorden