- Voor de bladerdeegvlecht
- 50 gr pecannoten
- 4 peren, geschild en in blokjes
- 2-3 el suiker
- 1½ el custardpoeder
- 70 gr donkere rozijnen
- 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 gr
- 1 ei, losgeklopt
- Voor de karamelsaus
- 2 el water
- 150 gr suiker
- 2 el honing
- 140 ml slagroom
- 20 gr boter
- snuf zout (of meer, als je van gezouten karamel houdt)
De combinatie van peer, pecannoten en karamel vind ik echt heerlijk! Voor dit recept heb ik die fijne smaakcombinatie verwerkt in een grote bladerdeeg vlecht. Het heeft ergens wel iets weg van die kleine pecanbroodjes die je vaak ziet, maar dan nog veel lekkerder!
De bakker bij ons op de hoek had vroeger altijd een soortgelijke bladerdeeg vlecht, gevuld met appel en amandelspijs. Het was altijd een feest als we die gingen halen en in mijn herinnering haalde de appelvlecht het einde van de dag ook niet. Met dat gebak in gedachten ben ik zelf aan de slag gegaan om deze heerlijke perenvlecht te maken. Als basis heb ik het koelverse bladerdeeg van Tante Fanny gebruikt. Het makkelijke is dat dit precies de goede maat heeft voor de bladerdeeg vlecht. Het deeg is zelfs al uitgerold op een stuk bakpapier, waardoor je er gelijk mee aan de bak kunt! En wil je trouwens meer lekkere bakinspiratie met de verse degen van Tante Fanny? Check dan hier het nieuwste receptenboekje – vol met lekkere recepten – dat je gratis kunt downloaden!
Bereiding: Bladerdeegvlecht met peer, pecannoten en karamel
Verwarm de oven voor op 170 °C. Verdeel de pecannoten over een bakplaat en rooster deze 7-10 minuten in de oven. Laat de noten afkoelen en hak ze grof.
Verhoog de oventemperatuur naar 210 °C. Haal het koelverse bladerdeeg 10 minuten voordat je gaat beginnen uit de koelkast.
Meng de stukjes peer met de 2-3 eetlepels suiker, het custardpoeder en de rozijnen. Rol het bladerdeeg met bakpapier en al uit op een bakplaat. Snijd het deeg aan de lange kanten om de 1 ½ centimeter ongeveer 8 centimeter in (zoals op de foto te zien is). Verdeel het perenmengsel over het midden van het deeg en strooi daar de gehakte pecannoten over. Vouw de reepjes bladerdeeg als een vlecht over de vulling. Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei en plaats de bakplaat laag in de oven. Bak de bladerdeegvlecht in 25 – 35 minuten goudbruin en gaar.
Doe voor de karamelsaus het water, de suiker en honing in een pan en laat deze op middelhoog vuur karamelliseren tot goudbruin. Check dit artikel voor meer informatie over het maken van karamel. Verwarm intussen in een ander pannetje de slagroom tot tegen het kookpunt. Blus de karamel af met de hete room en roer alles goed door, tot alle karamel is opgelost in de room. Haal de pan van het vuur en roer de boter en het zout door de karamelsaus. Roer tot de boter helemaal opgelost is en laat de saus dan afkoelen.
Serveer de bladerdeeg vlecht met peer (lauw)warm of afgekoeld samen met de karamelsaus.
Foto’s: Erik Spronk


