- Voor de taart
- 60 gr cacaopoeder
- 300 gr suiker
- ½ tl zout
- 220 gr bloem
- 1 tl baking soda
- 2 tl vanille-extract
- 120 ml neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
- 360 ml kokend water of vers gezette koffie
- 2 grote eieren, op kamertemperatuur, losgeklopt
- Voor de vanille-room
- 250 ml slagroom
- 25 gr suiker
- ¼ vanillestokje, merg
- 1 zakje slagroomversteviger, optioneel
- Verder nodig
- olie, om in te vetten
- poedersuiker en cacaopoeder, om te bestuiven
Deze chocoladetaart is gemaakt op basis van olie, wat de taart een heel smeuïge structuur geeft. Heel anders dan je wellicht gewend bent van andere chocoladetaarten, die vaak op basis van boter worden gemaakt. Het recept voor deze chocoladetaart is afkomstig uit het boek Zout, vet, zuur, hitte van Samin Nosrat. In dit boek vind je heel veel fijne kook- en bakinspiratie en –kennis. Het recept van deze chocoladetaart was voor Samin heel bijzonder. Al tijden was zij op zoek naar een chocoladetaart die even smeuïg was als de versie die zij vroeger altijd uit een pakje bakte, maar wel zou smaken alsof hij van de banketbakker kwam. Toen zij deze taart proefde, die dus gemaakt was met olie in plaats van boter, was zij om. Dit is hoe volgens haar een chocoladetaart moet zijn. De smaak en textuur zijn heel anders dan ik gewend was van een chocoladetaart. Leuk om te zien wat een basisingrediënt als olie kan veranderen aan de smaak en textuur van een chocoladetaart.
Bereiding: Chocoladetaart met vanilleroom
Verwarm de oven voor op 175 °C. Schuif een ovenrooster bovenin de oven.
Vet twee bakvormen van 20 centimeter doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier (check hier hoe je dat makkelijk doet).
Klop in een middelgrote kom de cacao, suiker, het zout, de bloem en baking soda door elkaar. Zeef dit boven een grote kom. Roer in een andere kom de vanille en de olie door elkaar. Meng er vervolgens het kokende water of de koffie door. Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten klop beetje bij beetje het vloeibare mengsel erdoor, tot het helemaal is opgenomen. Voeg de eieren toe en roer alles tot een glad en dun beslag.
Verdeel het beslag over de twee bakvormen. Laat de gevulde bakvromen een paar keer vanaf 8 centimeter hoogte op het werkblad vallen, om eventuele luchtbellen uit het beslag te verwijderen. Bak de taarten 25-30 minuten in het bovenste gedeelte van de oven, tot ze terugveren als je erop duwt en net loslaten van de wand van de vormen. Als je er een satéprikker insteekt moet deze er schoon uitkomen.
Laat de taarten volledig afkoelen voor je ze uit hun vorm haalt.
Klop voor de vanilleroom de slagroom met de suiker, het vanillemerg en eventueel de slagroomversteviger stijf op.
Leg 1 taart op een taartschaal, verdeel de room erover en bedek dit met de andere taart. Meng gelijk hoeveelheden poedersuiker en cacaopoeder en bestuif de taart daar licht mee.
Nieuwsgierig geworden naar Zout, vet, zuur, hitte? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger,
Lijkt mij een geweldig lekkere taart.
Als ik deze in 1 vorm wil bakken, welke vorm is dan geschikt?

Dag Rutger,
In de chocoladetaart wordt gebruik gemaakt van baksoda. Maar deze heeft toch iets zuurs nodig om te binden ? Daar staat toch niks van in de ingrediëntenlijst ??
Groetjes, ilse
Ze staan in de oven, ik ben benieuwd!
Maar eh....... taarten die terugvuren? Best link! ?
Snel dekking zoeken! Haha, ik heb het aangepast naar terugveren :) Dank voor je oplettendheid.
Beantwoorden
Kan je de taart 1-1,5 dag vantevoren maken of zou die dan zompig worden van de roomlaag?
BeantwoordenDe cakes kun je prima van tevoren bakken. Wel zou ik ze pas op de dag zelf vullen met room.
Beantwoorden
In dit recept worden de verhoudingen dan wel wat anders, ik zou dan gaan voor een andere chocoladetaart op mijn site.
Beantwoorden
Hallo Rutger,
Vandaag deze taart gemaakt als basis voor een verjaardagstaart voor onze zoon.
Klopt het dat de taart heel laag blijft? Beide delen zijn bij mij amper/niet gerezen. De structuur lijkt wel goed te zijn. Hoor het graag!
Beste Rutger,
Hoelang en op welke temperatuur moet ik de taart laten bakken als ik de taart in een keer bak?
Mvg,
Merthe
BeantwoordenDat heb ik nooit geprobeerd, maar ik ben bang dat het dan lastig is om de taart en goed gaar en tegelijkertijd aan de buitenkant niet te droog te bakken.
Beantwoorden
Was niet heel lekker
Helaas kan ik geen foto toevoegen :(
Wilde dinotaart!
beste rutger, hoe heet moet de oven?
Mvg,
Maralie Haringa
