Ingrediëntenlijst
  • Voor de taart
  • 60 gr cacaopoeder
  • 300 gr suiker
  • ½ tl zout
  • 220 gr bloem
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl vanille-extract
  • 120 ml neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
  • 360 ml kokend water of vers gezette koffie
  • 2 grote eieren, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • Voor de vanille-room
  • 250 ml slagroom
  • 25 gr suiker
  • ¼ vanillestokje, merg
  • 1 zakje slagroomversteviger, optioneel
  • Verder nodig
  • olie, om in te vetten
  • poedersuiker en cacaopoeder, om te bestuiven

Deze chocoladetaart is gemaakt op basis van olie, wat de taart een heel smeuïge structuur geeft. Heel anders dan je wellicht gewend bent van andere chocoladetaarten, die vaak op basis van boter worden gemaakt. Het recept voor deze chocoladetaart is afkomstig uit het boek Zout, vet, zuur, hitte van Samin Nosrat. In dit boek vind je heel veel fijne kook- en bakinspiratie en –kennis. Het recept van deze chocoladetaart was voor Samin heel bijzonder. Al tijden was zij op zoek naar een chocoladetaart die even smeuïg was als de versie die zij vroeger altijd uit een pakje bakte, maar wel zou smaken alsof hij van de banketbakker kwam. Toen zij deze taart proefde, die dus gemaakt was met olie in plaats van boter, was zij om. Dit is hoe volgens haar een chocoladetaart moet zijn. De smaak en textuur zijn heel anders dan ik gewend was van een chocoladetaart. Leuk om te zien wat een basisingrediënt als olie kan veranderen aan de smaak en textuur van een chocoladetaart.

Bereiding: Chocoladetaart met vanilleroom

Verwarm de oven voor op 175 °C. Schuif een ovenrooster bovenin de oven.

Vet twee bakvormen van 20 centimeter doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier (check hier hoe je dat makkelijk doet).

Klop in een middelgrote kom de cacao, suiker, het zout, de bloem en baking soda door elkaar. Zeef dit boven een grote kom. Roer in een andere kom de vanille en de olie door elkaar. Meng er vervolgens het kokende water of de koffie door. Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten klop beetje bij beetje het vloeibare mengsel erdoor, tot het helemaal is opgenomen. Voeg de eieren toe en roer alles tot een glad en dun beslag.

Verdeel het beslag over de twee bakvormen. Laat de gevulde bakvromen een paar keer vanaf 8 centimeter hoogte op het werkblad vallen, om eventuele luchtbellen uit het beslag te verwijderen. Bak de taarten 25-30 minuten in het bovenste gedeelte van de oven, tot ze terugveren als je erop duwt en net loslaten van de wand van de vormen. Als je er een satéprikker insteekt moet deze er schoon uitkomen.

Laat de taarten volledig afkoelen voor je ze uit hun vorm haalt.

Klop voor de vanilleroom de slagroom met de suiker, het vanillemerg en eventueel de slagroomversteviger stijf op.

Leg 1 taart op een taartschaal, verdeel de room erover en bedek dit met de andere taart. Meng gelijk hoeveelheden poedersuiker en cacaopoeder en bestuif de taart daar licht mee.

Nieuwsgierig geworden naar Zout, vet, zuur, hitte? Kijk hier voor meer informatie!

Zout, vet, zuur, hitte

Foto: Erik Spronk

 

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen