Er gaat maar weinig boven een lekkere Weespermop. Gelukkig kun je deze Weespermoppen koekjes heel makkelijk zelf maken. Weespermoppen zijn krokant van buiten en heerlijk smeuïg van binnen. Ze zijn ideaal voor bij de koffie of thee, maar je kunt ze ook verwerken in een lekker dessert. 

Maar wat zijn Weespermoppen precies? Weespermoppen zijn de bekendste koekjes in Weesp, maar of ze ook hun oorsprong hebben in Weesp is niet helemaal duidelijk. Het succes van deze koekjes is de eenvoud. Weespermoppen zijn eenvoudige koekjes van amandelspijs. In dit Weespermoppen recept gebruik ik zelfgemaakte amandelspijs.

weespermoppen

Met dit recept kun je ongeveer 30 Weespermoppen bakken. 

Hoe Weespermoppen bewaren?

De Weespermoppen koekjes blijven meestal niet heel lang blijven liggen in de kast, maar bewaar ze wel luchtdicht, bijvoorbeeld in een koektrommel of bak. Worden de Weespermoppen na verloop van tijd toch te hard? Doe ze in dat geval in een trommel of zakje met een boterham. Het vocht uit de boterham zorgt ervoor dat de koekjes weer wat zachter worden.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het amandelspijs
  • 210 gr blanke amandelen
  • 300 gr suiker
  • rasp van ¼-½ citroen
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • Verder nodig
  • suiker, om in te rollen
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Zelf Weespermoppen bakken

Doe de amandelen, suiker en citroenrasp in een hakmolentje of keukenmachine met messen en maal de amandelen fijn. Voeg het ei en de eidooier toe en mix alles tot een soepel amandelspijs. Het spijs

hoeft niet heel fijn te zijn, er mogen nog stukjes in zitten. Verdeel het deeg in 2 rollen met een diameter van 2,5-3 centimeter. Verpak de rollen in plasticfolie en laat ze minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Strooi de suiker op het werkblad en rol het amandelspijs erdoorheen, zodat de rollen bedekt raken met suiker. Snijd de rollen in plakken van 1,5 centimeter dik en leg deze op de bakplaat.

Bak de Weespermoppen koekjes 8-13 minuten tot de randjes lichtbruin zijn. Let op dat de onderkant niet te donker wordt. Laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Marleen Janssens 2021-09-12 20:23:11

Hoi Rutger,
Deze zijn weer heerlijk!
Maar heb een vraagje,heb jij soms een receptje voor rumrotsjes te maken 🙏(nergens te vinden😪)

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-13 07:33:15

Hoi. Goed om te horen! Dat recept heb ik helaas niet.

Beantwoorden
Marijke 2021-09-13 17:59:15

Kan dit ook met kant en klaar spijs?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-20 07:57:08

De samenstelling van kant en klaar spijs is net anders, waardoor de koekjes wat anders bakken. Zelfgemaakt is in dit geval echt het lekkerst!

Beantwoorden
Irene De Jonge 2021-09-13 17:35:39

Het deeg (amandelspijs) liep uit in de oven. Wat heb ik fout gedaan. Gr irène

Beantwoorden
IR
Rutger 2021-09-20 07:58:05

Heeft het spijs goed gerust tussendoor? En waren de amandelen goed fijngemalen?

Beantwoorden
Mirjam 2021-10-30 17:45:19

Heb hetzelfde probleem, het werd 1 grote koek 😝. Spijs heeft ruim 2 uur gerust in de koelkast, amandelen waren ook behoorlijk fijn. Wat kan de oorzaak zijn? Kan het ook met amandelmeel?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-11-01 09:08:14

Het kan ook met amandelmeel. Je kunt het spijs nog langer laten rusten een volgende keer.

Beantwoorden
Annemiek 2021-11-06 12:59:44

Net gemaakt en bij mij loopt het ook helemaal uit tot 1 grote plaat. Heeft bijna 3 uur in de koelkast gestaan en de amandelen waren fijn gemalen :-(
Jammer, tot nu toe gaat het altijd goed met de recepten uit de koekjesbijbel.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-11-10 08:14:59

Dat is balen! Had je een M ei gebruikt? Gebruik de volgende keer iets minder ei.

Beantwoorden
Hanneke 2021-09-16 12:18:52

Heel fijn recept. En geweldig lekker 😋.
Helaas werkt de link naar het uitprinten niet.
Met vriendelijke groet,
Hanneke

Beantwoorden
HA
Mieke 2021-10-01 07:23:29

Leuk, ik ben in Weesp geboren. Ik ga ze zeker bakken, ook al gebruik ik normaal geen suiker meer.

Beantwoorden
MI
Angele 2021-11-08 20:11:31

Jammer maar het recept is bij mij ook niet gelukt. Spijs heeft 3 uur in de koelkast gerust. Het spijs was onhandelbaar tijdens het in plakjes snijden. Het werd 1 grote koek op de bakplaat. Achteraf was het snijden niet nodig geweest. Jammer van al die moeite. Bevat het recept niet teveel suiker? Ik zou het eerder omdraaien, meer amandelen en minder suiker.
Het rook tijdens het bakken wel heerlijk in huis.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-11-10 08:06:52

Hoi! Wat jammer om te horen. De verhouding suiker en amandelen klopt echt. Het klinkt vooral alsof er teveel ei gebruikt is. Had je een M ei gebruikt?

Beantwoorden
Angele 2021-11-22 22:38:04

Dag Rutger,
Het was een gewoon ei van gemiddelde maat. Niet groot niet klein.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-11-25 14:32:54

Probeer de volgende keer dan net iets minder te gebruiken.

Beantwoorden
Frank 2022-03-05 16:14:22

Goed gelukt. Ze zijn heerlijk.

Beantwoorden
FR
Niels 2022-05-27 21:08:21

Net gebakken en ze zijn goed gelukt!
Ik heb wel iets andere verhoudingen gebruikt omdat ik nog 240 gram amandelmeel had; ik wilde geen restje overhouden. Daar heb ik 120 gram witte basterdsuiker en 220 gram kristalsuiker bij gedaan.
De basterdsuiker was een foutje, het zat in eenzelfde voorraadbus als de kristalsuiker, maar misschien zorgde dat juist voor de stevigheid van de spijs?
Ik heb twee hele eieren gebruikt, vanwege de extra amandelmeel en extra suiker. Het werd een plakkerige spijs, waardoor de suiker wel goed bleef plakken.
Maar het bleef niet aan het mes kleven en de moppen liepen niet uit in de oven.
De oven deed ik de eerste helft op 200, de andere helft ging op twee temperaturen: 5 minuten 180, daarna op 200, tot ze een kleur kregen.
De eerste helft was mooi licht-lichtbruin gekleurd. De tweede helft zijn iets meer uitgezakt, en een beetje grauwig bruin. Kortom: ga voor 200 graden!
O, ik had geen citroen, maar wel citroen-aroma uit een flesje. Smaakt ook goed.
Misschien heeft iemand iets aan deze extra aanwijzingen. Veel bakplezier!

Beantwoorden
NI
Niels 2022-06-02 16:03:11

Kleine aanvulling: de tweede manier van bakken is tóch beter 🙂.
De moppen van de tweede serie waren hard van buiten, maar heerlijk taai van binnen.
De eerste serie (alleen op 200 graden gebakken) was niet helemaal gaar, waardoor ze tijdens het afhappen verbrokkelden. (Robèrt van Beckhoven zou zeggen "da's jammer...").
Ik denk dat ik ze te dik heb gesneden, én dat 200 graden iets te heet is.
Kortom: eerst 5 minuten op 180, daarna op 200.
Tot slot: bij daglicht was de kleur van de tweede serie veel mooier.

Beantwoorden
NI

U kunt niet meer reageren.