Ingrediëntenlijst
  • Voor het amandelspijs
  • 210 gr blanke amandelen
  • 300 gr suiker
  • rasp van ¼-½ citroen
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • Verder nodig
  • suiker, om in te rollen

Er gaat maar weinig boven een lekkere Weespermop. Gelukkig kun je deze Weespermoppen koekjes heel makkelijk zelf maken. Weespermoppen zijn krokant van buiten en heerlijk smeuïg van binnen. Ze zijn ideaal voor bij de koffie of thee, maar je kunt ze ook verwerken in een lekker dessert. 

Maar wat zijn Weespermoppen precies? Weespermoppen zijn de bekendste koekjes in Weesp, maar of ze ook hun oorsprong hebben in Weesp is niet helemaal duidelijk. Het succes van deze koekjes is de eenvoud. Weespermoppen zijn eenvoudige koekjes van amandelspijs. In dit Weespermoppen recept gebruik ik zelfgemaakte amandelspijs.

Met dit recept kun je ongeveer 30 Weespermoppen bakken. 

Hoe Weespermoppen bewaren?

De Weespermoppen koekjes blijven meestal niet heel lang blijven liggen in de kast, maar bewaar ze wel luchtdicht, bijvoorbeeld in een koektrommel of bak. Worden de Weespermoppen na verloop van tijd toch te hard? Doe ze in dat geval in een trommel of zakje met een boterham. Het vocht uit de boterham zorgt ervoor dat de koekjes weer wat zachter worden.

Zelf Weespermoppen bakken

Doe de amandelen, suiker en citroenrasp in een hakmolentje of keukenmachine met messen en maal de amandelen fijn. Voeg het ei en de eidooier toe en mix alles tot een soepel amandelspijs. Het spijs

hoeft niet heel fijn te zijn, er mogen nog stukjes in zitten. Verdeel het deeg in 2 rollen met een diameter van 2,5-3 centimeter. Verpak de rollen in plasticfolie en laat ze minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Strooi de suiker op het werkblad en rol het amandelspijs erdoorheen, zodat de rollen bedekt raken met suiker. Snijd de rollen in plakken van 1,5 centimeter dik en leg deze op de bakplaat.

Bak de Weespermoppen koekjes 8-13 minuten tot de randjes lichtbruin zijn. Let op dat de onderkant niet te donker wordt. Laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Saskia Lelieveld

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Hanneke 2021-09-16 12:18:52

Heel fijn recept. En geweldig lekker 😋.
Helaas werkt de link naar het uitprinten niet.
Met vriendelijke groet,
Hanneke

Beantwoorden
HA
Irene De Jonge 2021-09-13 17:35:39

Het deeg (amandelspijs) liep uit in de oven. Wat heb ik fout gedaan. Gr irène

Beantwoorden
IR
Rutger 2021-09-20 07:58:05

Heeft het spijs goed gerust tussendoor? En waren de amandelen goed fijngemalen?

Beantwoorden
Marleen Janssens 2021-09-12 20:23:11

Hoi Rutger,
Deze zijn weer heerlijk!
Maar heb een vraagje,heb jij soms een receptje voor rumrotsjes te maken 🙏(nergens te vinden😪)

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-13 07:33:15

Hoi. Goed om te horen! Dat recept heb ik helaas niet.

Beantwoorden
Marijke 2021-09-13 17:59:15

Kan dit ook met kant en klaar spijs?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-20 07:57:08

De samenstelling van kant en klaar spijs is net anders, waardoor de koekjes wat anders bakken. Zelfgemaakt is in dit geval echt het lekkerst!

Beantwoorden