Ingrediëntenlijst
  • Voor de parfait
  • 300 ml slagroom
  • 4 eidooiers
  • 1 ei
  • 100 gr suiker
  • snuf zout
  • 75 ml amaretto
  • 100 gr amaretti

Parfait is eigenlijk gewoon ijs, maar dan zonder dat je er een ijsmachine voor nodig hebt. De parfait kun je al enkele dagen van tevoren bereiden. Dat bespaart je een hoop stress voor en tijdens het diner zelf. De amaretto en ameretti (italiaanse amandelkoekjes, gewoon in de supermarkt verkrijgbaar) combineren prachtig in de romige parfait en met de gekarameliseerde appel. Je kunt de parfait ook in individuele (siliconen) vormpjes invriezen, bijvoorbeeld minitulbandjes.

amarettoparfait

Bereiding: Amarettoparfait met gekarameliseerde appel

Bekleed een kleine cakevorm met plasticfolie of gebruik een siliconen vorm naar keuze.

Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Doe de eidooiers, het ei, de suiker en een snuf zout in een hittebestendige kom en plaats deze op een pan met zacht kokend water. Klop met een mixer tot het eimengsel dik en romig is en begint te dampen, het zal dan ongeveer 70 °C zijn.

Haal de kom van het kokende water en blijf de eieren mixen tot het mengsel ongeveer op lichaamstemperatuur is. Spatel de amaretto door het eimengsel en daarna de opgeklopte slagroom. Meng tot slot de amaretti door het mengsel en doe alles in de vorm. Zet de parfait minimaal 1 nacht in de vriezer.

Haal de parfait 10 minuten voor het serveren uit de vries en verwijder de vorm voorzichtig. Snijd de parfait in plakken en serveer deze met de lauwwarme gekarameliseerde appel.

Foto’s: Erik Spronk

 

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Willemijn 2018-12-11 13:14:12

Wat is de inhoudsmaat van de kleine cakevorm ?

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-12-11 15:45:58

De vorm heeft een lengte van ongeveer 23 centimeter, de inhoud weet ik niet.

Beantwoorden
Carla 2017-01-15 14:24:48

Mijn koekjes waren wel naar beneden gezakt, en ik zie bij jou niet, heb je een tip?

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-01-16 22:05:31

Het mengsel was waarschijnlijk te slap waardoor ze naar beneden gezakt zijn. Je kan de slagroom de volgende keer wat steviger opkloppen. En had je het eimengsel echt helemaal goed koudgeklopt? Anders kan dat het ook zijn.

Beantwoorden
Carla korpershoek 2017-01-17 08:01:13

Had eimengsel gecheckt met thermometer, die was goed, maar idd slagroom mischien volgende keer iets steviger??bedankt, maar ze hebben genoten

Beantwoorden
CA
Carla 2017-01-15 14:17:59

In een woord heerlijk, aanradertje, ook die appel erbij is zalig? Maar eigenlijk wist ik het al, alles wat jij maakt is heerlijk, gaan hem vast nog een keer maken?

Beantwoorden
CA
Carla 2017-01-15 14:15:01

Wauw wat een heerlijk dessert, wij en de visite hebben erg genoten, nou wist ik dit eigenlijk wel, want alles wat ik maak en van jou afkomt is heerlijk! Ook de appel erbij was zalig, ga ik vast nog eens maken?

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-01-16 22:06:03

Wat goed om te horen! Leuk!

Beantwoorden
Fran 2016-12-23 12:38:25

Ziet er lekker uit die parfait. Hoelang kun je die van tevoren maken?

Beantwoorden
FR
Rutger 2016-12-23 19:25:59

Een paar dagen van tevoren gaat prima, hij staat toch in de vries.

Beantwoorden
Lisa 2016-12-22 12:02:36

Uh, lekker

Beantwoorden
LI
Lisa 2016-12-22 12:02:14

Hoi Rutger, dit lijkt me erg kekker. Kun je de appel ook van te voren naken en dan vlak voor het opdienen nog even opwarmen?
Gr en fijne kerst!!

Beantwoorden
LI
Lisa 2016-12-22 12:03:08

Uh, lekker

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-12-22 14:57:03

Hoi! Ik heb dat ook geprobeerd, maar de appel wordt wel wat zachter/minder lekker. Vers gebakken is de gekarameliseerde appel het allerlekkerste!

Beantwoorden
Carla 2017-01-15 14:23:05

Wordt idd wat zachter, maar is zo gemaakt, maar 5 min in de pan, dus de volgende keer doe ik het ook ala minuut, maar echt heerlijk?Had nog wat amorretti's verkruimeld en op de slagroom verspreid die ik er ook bij had gegeven, dopje maar hoor??

Beantwoorden
CA