Madeleines zijn Franse cakejes die gebakken worden in schelpvormige vormpjes. In dit recept heb ik het beslag op smaak gebracht met vanille en extra lekker gemaakt met gehakte pure chocolade erdoor. Het zijn zo eigenlijk een soort stracciatella madeleines.

Madeleines met chocolade

De perfecte madeleine

Een madeleine is het mooist als hij een buikje heeft. Dat ontstaat tijdens het bakken, doordat de buitenkant van het beslag al gebakken is, maar het beslag binnenin nog wil rijzen. Er is dan maar één uitweg, namelijk omhoog, wat zo’n prachtig buikje geeft aan de madeleines. Om de buikjes perfect te krijgen bak ik deze chocolade madeleines eerst kort op een hoge temperatuur en vervolgens nog even op een wat lagere temperatuur.

Madeleines met chocolade

Madeleine bakvormen zijn er van metaal en in siliconen. Beide geven goede resultaten, maar mijn voorkeur gaat uiteindelijk toch uit naar metaal. Die geleiden volgens mij de warmte het beste, met de mooiste buikjes als resultaat. In plaats van vanille-extract kun je trouwens ook de rasp van één sinaasappel gebruiken. Chocolade en sinaasappel gaan altijd heel fijn samen.

Met dit recept bak je zo’n 24 madeleines.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het madeleinebeslag
  • 3 eieren
  • 140 fijne suiker
  • 1 el honing
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 175 gr bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 150 gr boter, gesmolten
  • 100 gr pure chocolade, fijngehakt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Broodbakbol banner mobiel

Chocolade madeleines maken

Doe de eieren, fijne suiker, de honing, het vanille-extract en het zout in een kom en meng alles met een garde. Het mengsel hoeft niet luchtig te worden, enkel goed gemengd. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en meng erdoor. Meng de gesmolten boter door het beslag. Meng tot slot de gehakte chocolade door het beslag. Dek het beslag af met plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Je kunt het beslag ook een dag van tevoren maken. Zelf vind ik het makkelijk om het beslag voor het rusten al in een disposable spuitzak te doen, zo kun je het vanuit de koelkast gelijk makkelijk verdelen over de vormpjes.

Chocolade madeleines bakken

Verwarm de oven voor op 220 °C en vet een madeleinevorm in met boter.

Vul ieder vormpje voor ¾ met beslag. Doe de vormpjes niet te vol, het beslag gaat nog behoorlijk rijzen tijdens het bakken. Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven. Bak de madeleines 4 minuten, verlaag dan de oventemperatuur naar 200 °C (laat de oven dicht) en bak ze nog 3-5 minuten, tot de madeleines goudbruin zijn. Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
Marleen 2019-12-15 11:20:11

Hoi, kan ik de chocolade ook weglaten uit dit recept? Ik wil graag madeleines bakken met vanillesmaak.

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-12-16 10:43:47

Tuurlijk! Je kunt de stukjes chocolade gewoon achterwege laten.

Beantwoorden
karina 2020-04-10 15:31:11

ik wil dit recept (zonder de chocolade) gebruiken voor een siliconen mini madeleines vorm. Wat zou dan de baktijd zijn ?

Beantwoorden
KA
Rutger 2020-04-14 09:37:04

Ik denk dat je dan in totaal met 5-6 minuten heel ver bent.

Beantwoorden
Sigrid 2020-05-04 11:41:55

Omnomnom! Hier hebben we van gesmuld. Erg lekker!

Beantwoorden
SI
Fenne 2021-11-09 14:35:56

Kan je het ook zonder de bak vormpjes maken?
Voor school is het

Beantwoorden
FE
Rutger 2021-11-10 07:59:53

Dat gaat helaas niet.

Beantwoorden
Anneke 2022-03-14 20:49:06

Erg lekker!! Kan je de spuitzak met beslag ook in de vriezer bewaren voor later?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-03-20 13:04:58

Hi! Ik heb dat zelf nog nooit gedaan, maar volgens mij kan het prima. Laat het dan weer rustig ontdooien in de koelkast.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.