- Voor het madeleinebeslag
- 3 eieren
- 140 fijne suiker
- 1 el honing
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 175 gr bloem
- 1 ½ tl bakpoeder
- 130 gr boter, gesmolten
- 100 gr pure chocolade, fijngehakt
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Madeleines zijn Franse cakejes die gebakken worden in schelpvormige vormpjes. In dit recept heb ik het beslag op smaak gebracht met vanille en extra lekker gemaakt met gehakte pure chocolade erdoor. Het zijn zo eigenlijk een soort stracciatella madeleines.

De perfecte madeleine
Een madeleine is het mooist als hij een buikje heeft. Dat ontstaat tijdens het bakken, doordat de buitenkant van het beslag al gebakken is, maar het beslag binnenin nog wil rijzen. Er is dan maar één uitweg, namelijk omhoog, wat zo’n prachtig buikje geeft aan de madeleines. Om de buikjes perfect te krijgen bak ik deze chocolade madeleines eerst kort op een hoge temperatuur en vervolgens nog even op een wat lagere temperatuur.

Madeleine bakvormen zijn er van metaal en in siliconen. Beide geven goede resultaten, maar mijn voorkeur gaat uiteindelijk toch uit naar metaal. Die geleiden volgens mij de warmte het beste, met de mooiste buikjes als resultaat. In plaats van vanille-extract kun je trouwens ook de rasp van één sinaasappel gebruiken. Chocolade en sinaasappel gaan altijd heel fijn samen.
Met dit recept bak je zo’n 24 madeleines.
Chocolade madeleines maken
Doe de eieren, fijne suiker, de honing, het vanille-extract en zout in een kom en klop deze enkele minuten luchtig op, met een garde of (hand)mixer met garde(s). Voeg de bloem en het bakpoeder er aan toe en spatel dit erdoor. Meng vervolgens de gesmolten boter door het beslag. Meng tot slot de gehakte chocolade door het beslag. Dek het beslag af met plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Je kunt het beslag ook een dag van tevoren maken. Zelf vind ik het makkelijk om het beslag voor het rusten al in een disposable spuitzak te doen, zo kun je het vanuit de koelkast gelijk makkelijk verdelen over de vormpjes.
Chocolade madeleines bakken
Verwarm de oven voor op 220 °C en vet een madeleinevorm in met boter.
Schep of spuit in elk vormpje een beetje beslag. Vul de vormpjes niet te vol, het beslag gaat nog behoorlijk rijzen tijdens het bakken. Bak de madeleines 4 minuten, verlaag dan de oventemperatuur naar 200 °C en bak ze nog 3-5 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat de stracciatella madeleines afkoelen op een rooster.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi, kan ik de chocolade ook weglaten uit dit recept? Ik wil graag madeleines bakken met vanillesmaak.
Beantwoorden
ik wil dit recept (zonder de chocolade) gebruiken voor een siliconen mini madeleines vorm. Wat zou dan de baktijd zijn ?
BeantwoordenHi! Ik heb dat zelf nog nooit gedaan, maar volgens mij kan het prima. Laat het dan weer rustig ontdooien in de koelkast.
Beantwoorden
