Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 125 gr suiker
  • 2 el water
  • 150 ml slagroom
  • 1 vanillestokje, het merg
  • 125 gr chocolade callets melk (verkrijgbaar bij Bouwhuis.com)
  • 40 gr boter, op kamertemperatuur

Zelf bonbons maken is super leuk om te doen en je bent er op die manier ook zeker van dat er genoeg bonbons zijn met je favoriete vulling. Daarnaast kan je volop variëren met verschillende vormen. Voor dit recept heb ik gekozen voor een karamelvulling met vanille. Omdat het een vormbonbon is kan de vulling wat zachter zijn dan bij de bonbons die door de chocolade gehaald worden. Dat geeft een heerlijke beleving bij het doorbijten van de bonbon!

Bonbons met karamel en vanille

Bereiding: Bonbons met karamel en vanille

Begin ruim van tevoren met de vulling, zodat deze voldoende tijd heeft om op te stijven. Doe de suiker met het water in een hoge pan en laat deze op middelhoog vuur koken tot een goudbruine karamel. Doe ondertussen de slagroom met het vanillemerg in een ander pannetje en breng dit aan de kook. Giet de hete slagroom op de karamel en roer tot alle karamel is opgelost. Let op: Het mengsel is erg heet en gaat bruisen en bubbelen, dat is normaal. Schenk de karamelroom over de melkchocoladecallets en roer tot deze gesmolten zijn. Voeg de boter in kleine blokjes toe en meng het geheel met een staafmixer tot een gladde massa. Laat de vulling opstijven op kamertemperatuur.

Bekijk voordat je de bonbons gaat maken mijn uitgebreide how-to voor vormbonbons, daarin zie je de werkwijze stap-voor-stap. Zorg dat de witte chocolade getempereerd is, op een marmeren plaat of met de magnetron.

De bonbons vormen

Vul de bonbonvorm met chocolade en zorg dat ieder vormpje gevuld is. Schraap de overtollige  chocolade van de vorm af met een schraper of paletmes. Tril de vorm wat heen en weer op het werkblad zodat eventuele luchtbelletjes die in de chocolade zitten naar boven komen. Keer de vorm om boven en sla een paar keer zachtjes tegen de vorm om te zorgen dat het meeste van de chocolade er weer uit druipt. Laat de bonbonvorm enkele minuten op zijn kop liggen. Schraap vervolgens de bovenkant van de vorm schoon met de schraper of met een paletmes. Plaats de vorm in de koelkast zodat de chocolade uit kan harden.

De bonbons vullen met karamel

Vul de bonbons met de vulling, dit gaat het makkelijkst met een spuitzak. Zorg dat je ze niet te vol vult, er moet ruimte overblijven om de bonbons straks nog te sluiten. Plaats de gevulde bonbons in de koelkast zodat de vulling op kan stijven.

Vul de vorm opnieuw met chocolade en verdeel deze over alle vormpjes met behulp van een schraper of paletmes. Schraap vervolgens alle overtollige chocolade weg. Plaats de vorm weer in de koelkast om de chocolade goed te laten stollen.

Keer de vorm voorzichtig om en tik deze voorzichtig tegen het werkblad, zodat de bonbons uit hun vorm komen. Probeer de bonbons met handschoenen op te pakken, zo krijg je geen vingerafdrukken op de chocolade.

Bewaar de uiteindelijke bonbons liever niet in de koelkast maar op een droge en koele plaats erbuiten. Hierdoor blijven ze langer mooi en lekker.

Dit bericht is gesponsord door Bouwhuis

Bonbons met karamel en vanille

Foto’s: Erik Spronk

Advertentie
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (12)
Lieselotte Broeren 2018-10-17 10:54:48

Ziet er heerlijk uit!

Kan ik ook een silleconenbonbonvorm gebruiken?
En in de vulling zit melk chocolade, ik wil ze maken voor na een etentje bij de koffie, en 1 persoon geen melk of pure chocolade, kan ik voor de vulling ook witte chocolade gebruiken?

ps: komt er een keer een boek(je) met alleen maar firandises :)

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-10-22 11:08:14

Een siliconenvorm kan prima. De verhoudingen met witte chocolade zijn anders. Je hebt dan iets minder room nodig. Hoeveel precies is een kwestie van uitproberen. En dat boekje staat nog niet op de planning, maar wie weet ooit!

Beantwoorden
Esmeralda 2018-03-09 23:08:31

Ik heb een vraagje:
Er zit slagroom in de vulling.
Blijft dat wel goed buiten de koelkast?
En hoe lang blijft dat goed

Beantwoorden
ES
Rutger 2018-03-10 09:37:27

Dat blijft zeker goed, mede doordat de room gekookt heeft en er veel suiker in de vulling zit.

Beantwoorden
Ineke 2017-07-04 16:26:57

Ik heb een antieke vorm van bakeliet en een metalen rand. Gaan ze daar ook makkelijk uitkomen?

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-07-10 00:51:30

Dat vind ik lastig om te zeggen! Ik heb daar weinig ervaring mee.

Beantwoorden
arend 2017-09-19 20:04:34

Bakkeliet werkt alleen als deze 100% gaaf is aan de binnenzijde EN voldoende vet (niet schoongemaakt met ontvetter oid.)

Je kan een testrondje doen om de vorm een beetje vet te krijgen..
Na het gebruik hooguit schoonvegen met een droge doek. (Pluisvrij natuurlijk)

Beantwoorden
AR
Simone 2016-09-06 15:23:25

Kan ik in plaats van de chocolade callets ook 'gewone' chocolade gebruiken?

Beantwoorden
SI
Rutger 2016-09-07 23:54:01

Dat kan zeker, maar hak het dan wel wat kleiner voordat je het gaat gebruiken!

Beantwoorden
Rebecca van der Vaart 2016-06-17 12:13:58

Vorige week uitgeprobeerd, ze zijn heerlijk! Hoe lang kun je ze eigenlijk bewaren?

Beantwoorden
RE
Rutger 2016-06-17 12:43:51

Twee weken in de koelkast gaat prima, mocht je ze langer willen bewaren zou ik ze invriezen. Laat ze dan in de koelkast weer ontdooien!

Beantwoorden
Petra 2016-05-18 22:06:34

Heerlijk idee, dankjewel, ik ga het zeker proberen.

Beantwoorden
PE
Lianne 2016-05-18 16:15:44

Wauw die zien er niet verkeerd uit! :D

Beantwoorden
LI
Lianne 2016-05-18 16:16:28

Ps. Waar kan je zulke leuke bonbon-verpakkingen kopen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-05-18 17:33:47

Het doosje dat ik op de foto heb gebruikt komt van een groothandel, maar bij Bouwhuis.com kan je ook leuke bonbondoosjes vinden! https://www.bouwhuis.com/presentatie-en-verpakkingen/gebaksdozen/bonbon-doosjes

Beantwoorden
Lianne 2016-05-18 21:40:12

Dankjewel, ik ga er naar kijken. :)

Beantwoorden
LI
Caro 2016-05-18 15:44:31

Super mooi!

Beantwoorden
CA
Lucia 2016-05-18 15:19:31

Gewoon TOP.

Beantwoorden
LU
bertine van beesten 2016-05-18 12:53:55

Oeh, dit ziet er heerlijk uit!!

Beantwoorden
BE
Joyce 2016-05-18 11:06:05

Deze zien er echt heerlijk uit! Ik krijg meteen zin in chocolade :p

Beantwoorden
JO
Je@net 2016-05-18 09:06:32

Wat een leuk vervolg op de blogpost van gisteren. Ziet er ook heerlijk uit!

Beantwoorden
JE