- Voor de vulling
- 125 gr suiker
- 2 el water
- 150 ml slagroom
- 1 vanillestokje, het merg
- 125 gr chocolade callets melk (verkrijgbaar bij Bouwhuis.com)
- 40 gr boter, op kamertemperatuur
- Verder nodig
- 400 gr chocolade callets wit (verkrijgbaar bij Bouwhuis.com)
- bonbonvorm (ik gebruikte deze van Bouwhuis.com)
Zelf bonbons maken is super leuk om te doen en je bent er op die manier ook zeker van dat er genoeg bonbons zijn met je favoriete vulling. Daarnaast kan je volop variƫren met verschillende vormen. Voor dit recept heb ik gekozen voor een karamelvulling met vanille. Omdat het een vormbonbon is kan de vulling wat zachter zijn dan bij de bonbons die door de chocolade gehaald worden. Dat geeft een heerlijke beleving bij het doorbijten van de bonbon!
Bereiding: Bonbons met karamel en vanille
Begin ruim van tevoren met de vulling, zodat deze voldoende tijd heeft om op te stijven. Doe de suiker met het water in een hoge pan en laat deze op middelhoog vuur koken tot een goudbruine karamel. Doe ondertussen de slagroom met het vanillemerg in een ander pannetje en breng dit aan de kook. Giet de hete slagroom op de karamel en roer tot alle karamel is opgelost. Let op: Het mengsel is erg heet en gaat bruisen en bubbelen, dat is normaal. Schenk de karamelroom over de melkchocoladecallets en roer tot deze gesmolten zijn. Voeg de boter in kleine blokjes toe en meng het geheel met een staafmixer tot een gladde massa. Laat de vulling opstijven op kamertemperatuur.
Bekijk voordat je de bonbons gaat maken mijn uitgebreide how-to voor vormbonbons, daarin zie je de werkwijze stap-voor-stap. Zorg dat de witte chocolade getempereerd is, op een marmeren plaat of met de magnetron.
De bonbons vormen
Vul de bonbonvorm met chocolade en zorg dat ieder vormpje gevuld is. Schraap de overtolligeĀ chocolade van de vorm af met een schraper of paletmes. Tril de vorm wat heen en weer op het werkblad zodat eventuele luchtbelletjes die in de chocolade zitten naar boven komen. Keer de vorm om boven en sla een paar keer zachtjes tegen de vorm om te zorgen dat het meeste van de chocolade er weer uit druipt. Laat de bonbonvorm enkele minuten op zijn kop liggen. Schraap vervolgens de bovenkant van de vorm schoon met de schraper of met een paletmes. Plaats de vorm in de koelkast zodat de chocolade uit kan harden.
De bonbons vullen met karamel
Vul de bonbons met de vulling, dit gaat het makkelijkst met een spuitzak. Zorg dat je ze niet te vol vult, er moet ruimte overblijven om de bonbons straks nog te sluiten. Plaats de gevulde bonbons in de koelkast zodat de vulling op kan stijven.
Vul de vorm opnieuw met chocolade en verdeel deze over alle vormpjes met behulp van een schraper of paletmes. Schraap vervolgens alle overtollige chocolade weg. Plaats de vorm weer in de koelkast om de chocolade goed te laten stollen.
Keer de vorm voorzichtig om en tik deze voorzichtig tegen het werkblad, zodat de bonbons uit hun vorm komen. Probeer de bonbons met handschoenen op te pakken, zo krijg je geen vingerafdrukken op de chocolade.
Bewaar de uiteindelijke bonbons liever niet in de koelkast maar op een droge en koele plaats erbuiten. Hierdoor blijven ze langer mooi en lekker.
Dit bericht is gesponsord door Bouwhuis
Foto’s: Erik Spronk











