In deze how-to wil ik je laten zien hoe je bonbons kunt maken met behulp van een bonbonvorm. Het is erg leuk om op deze manier bonbons te maken en het resultaat is (als je alles goed doet) erg mooi en gelijkmatig. Het is zeker niet gemakkelijk en als je klaar bent zit (bij mij tenminste) altijd alles onder de chocolade, maar dat maakt het niet minder leuk. Zeker omdat ik het slechts af en toe doe heb ik niet genoeg routine en materiaal om zo netjes en schoon te werken als de ‘echte’ chocolatiers. Kijk hier voor het recept van bonbons met karamel en vanille.

Gebruik voor het maken van bonbons altijd goed getempereerde chocolade, anders krijg je geen stevige en glanzende bonbons en zal ook de krimpkracht van de chocolade minder zijn waardoor je de bonbons niet uit hun vormpjes krijgt. Je kunt de chocolade tempereren in de magnetron of met de tableermethode.

Stap 1

Zorg dat de bonbonvorm die je gaat gebruiken niet te koud is, anders stolt de chocolade te snel. Eventueel kun je de mal met een haarfohn wat verwarmen, maar zorg dat de mal niet warmer wordt dan zo’n 25 °C. Vul de bonbonvorm met chocolade en zorg dat ieder vormpje gevuld is. Schraap de overtollige chocolade van de vorm af met een schraper of paletmes.

How-to werken met bonbonvorm

Stap 2

Tril de vorm wat heen en weer op het werkblad zodat eventuele luchtbelletjes die in de chocolade zitten naar boven komen.

How-to werken met bonbonvorm

Stap 3

Keer de vorm om boven de kom met gesmolten chocolade (of boven een stuk bakpapier als de schaal met chocolade de schaal niet groot genoeg is). Sla een paar keer zachtjes tegen de vorm om te zorgen dat het meeste van de chocolade er weer uit druipt. Zo vorm je de buitenste laag van de bonbon. Hoe langer je blijft tikken, des te dunner de buitenkant van de bonbon wordt. Laat de bonbonvorm enkele minuten op zijn kop liggen. Schraap vervolgens de bovenkant van de vorm schoon met de schraper of met een paletmes. Plaats de vorm in de koelkast zodat de chocolade uit kan harden.

How-to werken met bonbonvorm

Stap 4

Vul de bonbons met de vulling, dit gaat het makkelijkst met een spuitzak. Zorg dat je ze niet te vol vult, er moet ruimte overblijven om de bonbons straks nog te sluiten. Plaats de gevulde bonbons in de koelkast zodat de vulling op kan stijven.

How-to werken met bonbonvorm

Stap 5

Vul de vormen opnieuw met getempereerde chocolade, dit keer om de bonbons af te sluiten.

How-to werken met bonbonvorm

Stap 6

Verdeel de chocolade goed over alle vormpjes met behulp van een schraper of paletmes. Schraap vervolgens alle overtollige chocolade weg. Doe dit nauwkeurig, anders heb je straks randjes aan de bonbons zitten en dat is niet zo mooi. Plaats de vorm weer in de koelkast om de chocolade goed te laten stollen. Door het koelen krimpt de chocolade ook een heel klein beetje wat er voor zorgt dat de bonbons bij de volgende stap goed uit hun vorm komen.

How-to werken met bonbonvorm

Stap 7

Keer de vorm voorzichtig om en tik deze voorzichtig tegen het werkblad, zodat de bonbons uit hun vorm komen. Probeer de bonbons met handschoenen op te pakken, zo krijg je geen vingerafdrukken op de chocolade.

How-to werken met bonbonvorm

Tips

  • Als je de bonbonvorm af wilt wassen, doe dit dan alleen met heet water, nooit met afwasmiddel. Het vettige laagje dat achterblijft van de chocolade is juist goed voor de volgende lading die je erin gaat maken. Droog de vorm goed af, ook in alle vormpjes. Achtergebleven druppels water kunnen later een aanslag geven op je bonbon.
  • Bewaar de uiteindelijke bonbons liever niet in de koelkast maar op een droge en koele plaats erbuiten. Hierdoor blijven ze langer mooi en lekker.

Foto’s: Erik Spronk

Reactie plaatsen
Reacties (3)
Henriette 2017-01-15 08:57:34

Ik heb van die enorme grote gietijzeren vormen. De chocolade komt er niet. Hoe kan dit?
Moet ik de vorm eerst ergens mee invetten of zo?

Groet, Henriette

Beantwoorden
HE
bertine 2016-05-17 13:27:45

Leuk!!

Beantwoorden
BE
Marian Mattheij 2016-05-17 09:37:07

Heerlijk en lijkt mij heel erg leuk om te doen, dank je wel voor de werkwijze.

Beantwoorden
MA