Ingrediëntenlijst
  • Voor de toblerone
  • 50 gr blanke amandelen
  • 50 gr suiker
  • 50 gr honing
  • 500 gr chocolade, melk of puur

Heb je ooit bedacht om zelf toblerone te maken? Het recept kwam ik tegen in Chocoladebijbel van Kees Raat en ik was gelijk enthousiast. Toblerone maken bleek makkelijker te zijn dan ik dacht. Door de chocolade worden stukjes gekarameliseerde amandel gemengd, wat zorgt voor de kenmerkende smaak en textuur van deze chocoladereep. Erg lekker! Het mooist worden de toblerone repen als je een vorm voor chocoladerepen gebruikt. Als je deze niet hebt kun je de chocolade ook op een stuk plasticfolie of in een met plasticfolie beklede bakvorm storten. Het ziet er dan misschien iets minder mooi uit, maar zal zeker niet minder lekker zijn!

Zelf toblerone maken – recept

Bereiding: Toblerone

Verwarm de oven op 170 °C. Leg de amandelen op een bakplaat en rooster deze in 7-12 minuten goudbruin.

Leg een vel bakpapier klaar op je werkblad.

Smelt in een steelpan op middelhoog vuur een dun laagje suiker. Schud de pan als de suiker begint te smelten, voeg als alle suiker is opgelost weer een dunne laag suiker toe en blijf schudden. Ga zo door tot alle suiker is opgelost. Blijf schudden en roer de karamel niet, het mengsel mag licht goudbruin worden. Voeg dan de honing toe en roer de karamel door. Kook de karamel tot 165 °C. Dit kun je meten met een (suiker)thermometer. Voeg de amandelen toe en stort het mengsel op bakpapier.

Breek de karamel als hij is afgekoeld en maal de stukken fijn in de keukenmachine.

Zelf toblerone maken – recept

Tempereer de chocolade. Dit kun je in de magnetron doen of door middel van tableren. Gebruik voor 1 reep van 100 gram 75 gram getempereerde chocolade en 25 gram gemalen karamel. Meng deze met elkaar, vul de vorm ermee en dribbel de vorm heen en weer zodat de luchtbelletjes verdwijnen. Laat de vorm 30 minuten afkoelen in de koelkast en stort de zelfgemaakte toblerone vervolgens op het werkblad.

Nieuwsgierig geworden naar Chocoladebijbel? Kijk hier voor meer informatie!

chocoladebijbel

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen