Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocolade salami
  • 125 gr boter
  • 100 gr pure chocolade, 70% cacao, grof gehakt
  • 70 ml slagroom
  • 175 gr biscuitjes of zandkoekjes
  • 75 gr pistachenoten, grof gehakt
  • 100 gr poedersuiker
  • 50 gr cacaopoeder
  • Verder nodig
  • poedersuiker, om te bestuiven

Ben je op zoek naar wat zoets om te maken, maar heb je geen zin om de oven te gebruiken? Dit chocolade salami recept is dan perfect om te maken. Geen tijd op de dag zelf? Je kunt deze chocolade salami heel goed een dag van tevoren maken. Het recept is simpel en de chocolade salami laat je vervolgens minimaal een paar uur opstijven in de koelkast. Snijd de worst in plakjes zodra je hem gaat serveren en geniet ervan bij een high tea of na het eten bij een kop koffie. 

Chocolade salami dankt zijn naam aan zijn vorm. Deze lekkernij lijkt namelijk ontzettend op een worst en wordt net als salami in plakjes geserveerd. Wereldwijd is de combinatie van cacao, chocolade, biscuitjes en boter populair en bekend in allerlei varianten, vormen en onder veel verschillende namen. De chocolade salami is bijvoorbeeld populair in Portugal, Italië en Griekenland. In Griekenland wordt deze chocolade salami mosaiko (mozaïek) en kormos (boomstam) genoemd. In andere landen wordt een variatie op dit simpele recept in een ander jasje gegoten, bijvoorbeeld in een cakevorm. Denk bijvoorbeeld aan de arretjescake die wij in Nederland kennen. Als je van arretjescake houdt, dan valt dit chocolade salami recept dus ook zeker in de smaak. 

Zelf chocolade salami maken 

Doe de boter samen met de gehakte chocolade in een steelpan en zet deze op laag vuur. Verwarm de chocolade en boter, roer tot beide gesmolten zijn. Haal de pan daarna van het vuur. Eventueel kun je de boter en chocolade ook in de magnetron smelten. Voeg daarna de slagroom toe en roer alles door.

Breek de koekjes in kleine stukjes en doe deze samen met de gehakte pistachenoten, poedersuiker en het cacaopoeder in een kom. Meng alles en giet vervolgens het chocolademengsel erbij. Meng nog een keer tot er een plakkerige massa ontstaat.

Leg een baan plasticfolie op het werkblad en stort de massa daarop. Vorm de massa tot een rol van zo’n 25-30 centimeter lang. Rol deze op in het plasticfolie en draai de zijkanten aan als een toffee, zodat de chocoladeworst goed samengeperst wordt. De worst zal een doorsnede van 6-7 centimeter hebben. Laat hem minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Verwijder het plasticfolie en bestuif de buitenkant van de chocoladesalami met poedersuiker. Snijd er met een scherp mes plakjes van.

Foto: Saskia Lelieveld 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Annie 2022-03-20 13:16:14

Bedankt voor dit recept Rutger. Zou je dit ook kunnen bewaren in de diepvries?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-03-28 11:20:20

Volgens mij kan dat wel.

Beantwoorden
Marijke 2022-03-20 13:13:01

Hoi Rutger,
Wij zijn niet gek op noten, kan ik ook bakvaste chocolade druppels gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-03-28 11:21:12

Volgens mij kan dat wel. Je zou ook gewone stukjes gehakte chocolade kunnen toevoegen, aangezien het toch niet gebakken wordt.

Beantwoorden
Anke 2022-03-20 11:50:15

Hoi Rutger,ik jeb een paar vraagjes.
Kun je de pistasjnootjes vervangen door hazelnoten?
En hoeveel zou ik dan het beste kunnen genruiken?
Is dit ook lekker met melk chocolade?
Lieve groet Anke

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-03-20 12:29:50

Hi! Je kunt prima andere noten gebruiken. De hoeveelheid kun je hetzelfde laten. Ik zou hazelnoten wel eerst roosteren, dat geeft ze een extra lekkere smaak. Met melkchocolade wordt de structuur van de salami zachter en de smaak wordt minder intens en zoeter.

Beantwoorden
Naömi 2022-03-20 09:09:24

Hoe lang is dit houdbaar ivm de knapperigheid van de koekjes? 2 a 3 dagen max? Of langer? Bedankt!

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-03-20 12:30:40

In de koelkast kun je het zeker een week bewaren.

Beantwoorden