Ingrediëntenlijst
  • Voor de arretjescake
  • 75 ml slagroom
  • 2 eidooiers
  • 50 +150 gr witte basterdsuiker
  • 50 gr cacaopoeder
  • 225 gr boter, gesmolten
  • 225 gr biscuits (Maria biscuits)

Met dit recept kun je zelf de lekkerste arretjescake maken! Deze cake hoeft niet gebakken te worden, het is eigenlijk een no-bake cake. Arretjescake wordt al heel lang gemaakt. Het recept werd ooit bedacht ter promotie van een bepaald merk frituurvet. Door de meeste arretjescake recepten gaan rauwe eieren, maar daar ben ik zelf niet zo’n fan van. Daarom deel ik dit recept voor arretjescake zonder rauw ei. In plaats van de eieren heb ik zelf een custard gemaakt, die de cake ook een extra lekkere en volle smaak geeft. Wil je liever wel rauwe eieren gebruiken, laat de custard dan achterwege en vervang deze door 2 rauwe eieren. Van dit arretjescake recept kun je 10-14 plakken snijden.

Recept arretjescake

Begin met het maken van de custard. Doe de slagroom in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Doe de eidooiers met de 50 gram basterdsuiker in een kom en klop deze door elkaar. Schenk de kokende slagroom al roerende op de eidooiermassa en klop alles goed door. Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het op laag vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden. De custard mag niet koken, verwarm deze tot ongeveer 85 °C. Haal de pan dan van het vuur.

Doe de rest van de basterdsuiker met het cacaopoeder en de custard in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) door elkaar. Voeg de gesmolten boter toe en klop alles door tot de suiker opgelost is. Dit kun je testen door wat van het mengsel tussen duim en wijsvinger te pakken. Voel je nog korrels van de suiker, dan moet je nog wat langer kloppen.

Doe de biscuitjes in een schone theedoek en vouw deze dicht. Sla met een deegroller (of een ander hard voorwerp) op de doek zodat de koekjes in stukjes breken. Voeg de biscuitstukjes toe aan het mengsel en roer door elkaar. Bekleed de binnenkant van een cakevorm van 25 centimeter met plasticfolie en laat het folie aan de bovenkant overhangen. Schep het mengsel in de vorm, druk het goed aan en dek het af met het overhangende plasticfolie. Laat de arretjescake 2-3 uur opstijven in de koelkast. Haal de cake met behulp van het folie uit de vorm en snijd ‘m in plakken.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (17)
Nadieh Van den Elzen 2020-11-30 10:31:52

Dit recept gisteren geprobeerd, maar de arretjes cake werd niet volledig hard. Enig idee hoe dit komt, of wat ik wellicht fout heb gedaan?

Beantwoorden
NA
Kelly 2020-11-22 21:10:04

Kan dit ook in de diepvries??

Beantwoorden
KE
Rutger 2020-11-30 08:57:27

Dat denk ik wel, al heb ik het zelf nog niet geprobeerd.

Beantwoorden
Laura Geerlings 2020-11-12 20:00:33

Het originele recept is al bijna 70 jaar oud. uit Calve's receptenboekje.
Mijn moeder maakte het, ik maakte het en mijn zoon heeft het gemaakt als ruil voor ander eten of een slaapplaats tijdens zijn reis door het oosten.
Voor mij pure nostalgie.

Beantwoorden
LA
Myrthe 2020-11-10 21:13:18

Altijd zeer tevreden over de recepten van Rutger en nu super blij met dit recept. Tijd geleden verschillende recepten geprobeerd o.a. 'het orginele' maar geen een zo lekker als deze. En heel fijn dat er in deze geen rauw ei zit!

Beantwoorden
MY
Hanneke 2020-10-25 19:32:01

Ik wil het gaan proberen met toevoeging van walnoten, hagelslag, gedroogde vruchten b.v. cranberry, beetje havermout e.d.
Is dat een idee?
Dan met minder koekjes? Wel ca 225 gram totaal, ik denk lijkt me dat ik het dan iets gezonder maak, en minder zoet?.

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-10-26 13:01:32

Hoi! Volgens mij moet dat heel goed kunnen. Het klinkt heerlijk! Wellicht is het wel lekker om de noten en havermout eerst te roosteren.

Beantwoorden
Evelyn van Zijl 2020-10-24 19:58:27

Rutger pretendeert nergens dat dit een nieuw recept is.
Het enige wat er "nieuw"aan is, is dat er geen rauwe eieren worden gebruikt.
Misschien wat beter lezen volgende keer?
En verder lijkt het me dat de reactie's zijn om eventueel een tip te geven, vraag te stellen of gewoon leuk te reageren.
Als ik om wat voor reden dan ook een recept niets vind maak ik het gewoon niet.
Degene waar het van is hoeft niet afgekraakt te worden!
Rutger bedankt weer voor het leuke recept.

Beantwoorden
EV
Ilka 2020-10-24 11:08:09

de zo geroemde arretjescake heb ik 60 jaar geleden bij mijn oma al als "kalte Schnauze" gegeten.Mijn oma was duits,maar nu wordt dit recept ineens als nieuw aangeprezen. Wat een zwachmaat van kok die het recept van oeroude tijden alsnog gaat stelen!!!

Beantwoorden
IL
Rutger 2020-10-24 21:45:51

Hoi! Bedankt voor je opbouwende kritiek! Als je goed leest beschrijf ik juist dat de arretjescake al heel lang gebakken wordt, dat het ooit ter promotie van frituurvet werd bedacht en dat ik mijn versie iets anders heb gemaakt door custard te gebruiken in plaats van rauwe eieren.

Beantwoorden
Jeanette 2020-10-28 17:09:08

Ik word hier moe van...wees eens aardig voor elkaar of houd je mond

Beantwoorden
JE
Arja 2020-10-23 20:46:57

Met frituurvet is t ie ook erg lekker, zo is tie bij ons in de familie doorgegeven vanuit het originele recept van de Nederlandse Olie Fabriek (NOF, later Calvé). De Arretjecake wordt dan ook iets steviger dan met (room-)boter.

Beantwoorden
AR
Arja 2020-10-23 20:49:20

En dan kun je ook dunnere plakjes snijden. Wij krijgen er zijn 20 tot 24 plakjes uit. :-)

Beantwoorden
AR
knuth 2020-10-23 19:25:25

ook samen maria beschuit en langevingers samen, heerlijk

Beantwoorden
KN
Marijke 2020-10-23 16:56:31

Een arretjescake met lange vingers is ook erg lekker.

Beantwoorden
MA
Rosanne Prins 2020-10-23 14:30:57

Je zou de eieren of de custard ook kunnen vervangen met 5 eetlepels vanille vla.

Beantwoorden
RO
Marloes 2020-10-23 13:13:20

Lijkt me heerlijk en wil het dan ook graag een keertje maken.
Kan je de cacaopoeder ook weg laten of voor iets anders vanvangen?
Ik heb namelijk een allergie voor cacao.
Kan wel over wittechocolade omdat daar geen cacao in zit.

Beantwoorden
MA
E. 2020-10-23 13:02:56

Wat fijn, een variant zonder rauwe ei. Die ga ik zeker een keer maken. Bedankt!

Beantwoorden
E.
Ingrid 2020-10-23 10:40:27

Ik maak graag arretjescake (oma's recept, zó lekker!), maar een variant zonder rauw ei is heel fijn! Ik mis bij de slagroom nog de eenheid in het recept (ml achter 75).

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-10-26 13:08:40

Dank voor je oplettendheid! Ik heb het aangepast.

Beantwoorden
Linda 2020-10-23 10:35:41

Ik maak nooit arretjescake door de rauwe eieren die er in gaan. Maar dit recept met custard lijkt mij erg lekker. Bedankt Rutger, ga dit zeker een keer maken.

Beantwoorden
LI
Maria 2020-10-23 09:17:22

Als kind was dat heerlijk , mijn tante maakte het wel met frituurolie, zou er nu niet meer aan moeten denken .
Dit is een leuk recept , en beter.

Beantwoorden
MA
Wilma Waaijer 2020-10-23 08:52:51

Je hebt het over custard ipv eieren maar er staat niet bij hoeveel custard je moet gebruiken.
Vr. Gr. Wilma

Beantwoorden
WI
Natalie 2020-10-23 10:34:22

Goedemorgen Wilma. De custard wordt gemaakt van de 2 eidooiers zoals in het recept staat. Niet met poeder. Rutger gebruikt geen rauwe eieren in het recept. Veel succes met dit lekkere recept

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-10-26 13:09:29

De custard maak ik met behulp van de eidooiers, dat geeft het een extra rijke smaak. Daardoor heb je geen custardpoeder nodig.

Beantwoorden