Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 200 gr suiker
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • Voor de citroensiroop
  • 1 citroen, sap
  • 75 gr poedersuiker
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Deze frisse citroencake is echt een aanrader; hij is heerlijk fris en smeuïg door de citroensiroop die er na het bakken overheen gegoten wordt. De volle citroensmaak en de lekkere textuur maken de citroen cake echt een feestje om te eten! Naast dat de cake zo heel erg lekker is bij een kop koffie of thee kun je hem ook gebruiken als basis voor bijvoorbeeld een trifle of omelet Sibérienne.

Bereiding: Frisse citroencake

Verwarm de oven voor op 160 ᵒC . Vet een cakevorm van 25 centimeter in en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Doe de suiker, boter, citroenrasp en het zout in een kom en mix dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe en klop het beslag na elk ei goed door. Spatel tot slot de bloem en het bakpoeder door het beslag. Verdeel het beslag over de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de citroencake in 60-75 minuten goudbruin en gaar.

Meng, terwijl de cake nog in de oven staat, het citroensap met de poedersuiker. Haal de cake als deze gaar is uit de oven, maar laat hem nog wel in de vorm zitten. Prik de cake meerdere keren in met een satéprikker, zodat de citroensiroop er goed in kan trekken. Giet lepel voor lepel de siroop over de warme cake tot alle siroop op is. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een rooster om verder af te koelen.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (19)
Mieke 2019-02-18 16:34:02

Een geweldige lekkere cake.

Beantwoorden
MI
Rutger 2019-02-19 10:10:15

Dankjewel!

Beantwoorden
Laura 2019-02-17 10:12:32

Hi Rutger, kun je deze cake ook 1 dag van te voren maken? Ik wil hem meenemen naar werk. Gr Laura

Beantwoorden
LA
Rutger 2019-02-17 19:30:43

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Esther 2019-01-03 16:20:43

Cake net uit de oven gehaald, ziet er super uit & heel simpel om te maken!

Beantwoorden
ES
Harma 2018-11-21 17:48:45

Is de temperatuur het zelfde voor een heteluchtoven.

Beantwoorden
HA
Rutger 2018-11-26 11:24:24

Check hier het antwoord op je vraag: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Ciel 2018-10-15 10:58:10

Dank je wel Rutger :)

Beantwoorden
CI
Ciel 2018-10-15 10:57:02

Dank je wel Rutger

Beantwoorden
CI
Ciel 2018-10-09 15:30:19

Hi Rutger,
Als je bloem noemt bij gebak en koekjes, dan is dat toch patentbloem?

Beantwoorden
CI
Rutger 2018-10-15 10:39:52

Ja klopt. Maar 'gewone' bloem van bijvoorbeeld de molen kun je hier ook prima voor gebruiken.

Beantwoorden
Maud 2018-02-16 22:22:51

Hoe kan het dat een cake inzakt na het bakken?

Beantwoorden
MA
Josee 2018-01-10 11:46:22

Wederom een fijn recept, heerlijk!

Beantwoorden
JO
Saskia 2017-08-18 20:43:14

Kan je hier ook cupcakes van maken?
Hoeveel haal je er dan uit het recept en hoe lang moeten ze in de oven?

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-08-23 17:22:34

Dat kan zeker! Hoeveel het er worden durf ik je niet te zeggen. Ik zou ze zo'n 20 minuten bakken op 175.

Beantwoorden
Ruud 2017-08-11 21:57:01

Waar plaats je de cake in de oven?

Beantwoorden
RU
Rutger 2017-08-16 08:56:04

Bakrecepten zet je altijd in het midden van de oven, tenzij anders staat aangegeven in het recept.

Beantwoorden
Stefan 2017-07-18 14:08:02

Hoi Rutger. Moet je de cake inprikken tot halverwege de cake? Of helemaal tot onderin de cake? Hoe vaak prik je hem ongeveer in?

Klopt het dat de siroop erg vloeibaar is en er grotendeels af stroomt waardoor het zich ophoopt aan de randen van de cake? Hierdoor was de cake van binnen niet zo smeuïg als ik verwacht/gehoopt had.

Desondanks was ie goed te eten hoor en wil ik deze week een tweede poging wagen. Bedankt voor je blog!

Beantwoorden
ST
Rutger 2017-07-19 22:50:10

Hoi Stefan. De cake prik je helemaal in tot onderaan en heel vaak. Ik denk wel 50-60 keer, gewoon in een rap tempo steken met de prikker. De siroop is heel vloeibaar, dat klopt. Probeer het rustig met een lepel te verdelen, dus niet in 1 keer eroverheen gieten, maar lepel voor lepel erover. Door de gaatjes wordt de siroop dan gelijkmatig opgenomen en zal alles even smeuïg zijn.

Beantwoorden
Stefan 2017-07-23 10:10:18

Bedankt voor je reactie. Ik had de eerste cake dus veelste weinig ingeprikt en niet helemaal tot onderaan. De tweede versie was daardoor veel beter en smeuïger.

Beantwoorden
ST
Rutger 2017-07-23 12:27:41

Goed om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Ineke 2017-07-18 08:48:44

Wat een lekkere cake man zo simpel en zo lekker zomers! Ik had hem gemaakt met een kleiner recept 3 eieren 150 van de rest iets kleiner maar net zo fantastisch! Bedankt voor het lekkere recept.

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-07-19 22:50:58

Graag gedaan!

Beantwoorden
Joy de Groot 2017-07-16 13:06:16

Tip van mij: Als je de bakvorm in wikkelt met een nat stuk van een oude handdoek en zo in de oven zet dan blijft de cake vlak aan de bovenkant (je krijgt dan niet die rare bobbel er in) Dit is ook heel makkelijk voor bisquit-deeg bij taarten. Succes en Groetjes uit Oostenrijk, Joy

Beantwoorden
JO
IJda 2017-07-17 21:27:48

Als je de cake bakt met een natte handdoek scheelt dat dan ook in de baktijd? Na 70 minuten was het midden nog niet gaar. Heb hem toen nog 15 minuten langer gebakken. Was wel mooi plat van boven en ook gaar. En…heel lekker.

Beantwoorden
IJ
Rutger 2017-07-19 22:59:25

Ik denk dat de natte handdoek wel wat warmte tegenhoud, waardoor de baktijd langer wordt. Persoonlijk mag een cake wel iets bol zijn, dus de natte handdoek zou ik achterwege laten bij deze cake.

Beantwoorden
Rutger 2017-07-19 23:03:36

Dankje voor de tip! Werkt inderdaad, zeker bij ronde taarten erg goed. Een cake mag van mij wel wat bol zijn, vind ik eigenlijk wel mooi. Maar als je hem plat wilt is dit een goede tip!

Beantwoorden
Agmar 2017-07-15 19:38:15

Hij staat nu in de oven. Alleen scheurt hij vanboven open. Staat het te warm??

Beantwoorden
AG
Rutger 2017-07-19 23:05:36

Een cake scheurt vaak, moet je je niet teveel zorgen over maken. Waardoor het komt kan meerdere oorzaken hebben, maar het komt er op neer dat de buitenkant al begint te garen en het midden nog aan het rijzen is. Het beslag zoekt dan een uitweg waardoor de scheur ontstaat. Je ziet dit heel vaak bij cakes en het doet niks af aan de smaak.

Beantwoorden
Irène 2017-07-11 18:57:48

Echt een heerlijke cake.

Beantwoorden
IR
Rutger 2017-07-13 14:42:26

Goed om te horen! Dankje!

Beantwoorden
Reikitalia 2017-07-04 11:29:06

Dit recept is de afgelopen vijf minuten door heel noord-italia verspreid. Dànk je! Door de hele cake heen boobytraps leidt tot een culinair orgasme :)

Beantwoorden
RE
Rutger 2017-07-10 00:54:59

Superleuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
jonna@burgertrutjes 2017-07-02 21:23:40

Oh wat lekker! Ben gek op citroencake en maak er meestal een glazuurlaagje bij. Met siroop lijkt mij ook erg lekker.

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-07-03 07:56:27

Glazuur is ook heel lekker inderdaad, maar deze versie moet je zeker ook eens proberen!

Beantwoorden
Ria 2017-07-01 14:10:04

Hoe hoog staat de oven? 160 graden?

Beantwoorden
RI
Rutger 2017-07-03 08:01:39

Ja!

Beantwoorden