Met dit recept maak je een luchtige focaccia met tomaat die super smaakvol is om twee redenen. Als eerste krijgt de focaccia extra veel smaak door de lange rijstijd. Hoewel het deeg snel gemaakt is, moet je dus wel even wachten voordat je het verder kunt verwerken. Maar geloof me, dit brood is het wachten meer dan waard!

Daarnaast maken de Honingtomaten van Looye deze tomaten focaccia nog lekkerder. Deze Honingtomaten zitten bomvol smaak en ze zijn een heerlijk ingrediënt om te gebruiken in recepten. Ik verwerk de Honingtomaten als topping, maar serveer deze fluffy focaccia ook nog graag met wat geroosterde Honingtomaten, of een simpele tomatensalade van Honingtomaten gebaseerd op de klassieke bruschetta.

Recept tomaten focaccia

Luchtige focaccia recept zonder kneden

In tegenstelling tot mijn basis focaccia recept hoef je het deeg voor deze tomaten focaccia niet te kneden. Alle ingrediënten voor deze no-knead focaccia meng je kort met elkaar en dan begint het wachten. Tussendoor moet je het focaccia deeg nog een paar keer uitrekken en vouwen (de stretch & fold), maar dat is amper moeite. Het deeg is vrij nat, schrik daar niet van, dat hoort zo. In de video verderop in dit artikel zie je hoe makkelijk het is!

Nadat je het deeg twee uur op kamertemperatuur hebt laten rijzen, mag het een nacht (of 24 uur) de koelkast in. De volgende ochtend laat je het in de bakvorm (of braadslee) rijzen en vlak voordat het de oven in gaat kan de topping erop. Het resultaat is een waanzinnig luchtige en smaakvolle tomaten focaccia! 

Het maken van het deeg voor deze no-knead focaccia kost op zichzelf dus echt bijna geen tijd, ik zou zeggen maximaal een kwartier. Het is vooral wachten, maar dat wordt beloond met een heerlijk smaakvol Italiaans brood. Het is dus wel aan te raden om goed te plannen, zodat je met de brunch, lunch of bij de borrel kunt genieten van een superlekkere versgebakken tomaten focaccia.

Recept tomaten focaccia

Honingtomaten als onmisbaar ingrediënt

Goede ingrediënten zijn het halve werk! Je kunt nog zo’n fijn recept hebben, als de basisingrediënten die je ervoor gebruikt niet goed zijn, dan mis je echt wat. Dat geldt zeker voor tomaten! Voor mijn tomaten focaccia gebruik ik Looye Honingtomaten. Wist je dat Looye al sinds 1946 met passie de lekkerste tomaten kweekt en is uitgegroeid tot een van de bekendste tomatenkwekers van Nederland? Onder leiding van de zussen Looije beheert het familiebedrijf de volledige teelt.

Deze Honingtomaten tillen dit Italiaanse brood echt naar een hoger niveau. Hun volle, zoete smaak, knapperige beet en sappige binnenkant zijn niet te vergelijken met doorsnee tomaten, die meestal vooral waterig zijn.

Heb je nog nooit Honingtomaten gegeten? Dan zit er maar 1 ding op! Proeven is geloven! 

Recept tomaten focaccia

Geroosterde Honingtomaten 

Simpel maar zo smaakvol! Door de Honingtomaten te roosteren wordt de smaak nog intenser en zoeter. Zo lekker! Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng 180 gram Honingtomaten met wat olijfolie en zout en bak ze zo’n 15 minuten. Serveer de geroosterde tomaten met mozzarella en zelfgemaakte pesto op een stuk van deze luchtige focaccia!

Simpele tomatensalade

De Honingtomaten van Looye hebben eigenlijk niet veel nodig, van zichzelf zijn ze al heerlijk. Deze simpele tomatensalade maak ik heel regelmatig en ik serveer ‘m graag met deze no-knead focaccia samen met wat ricotta. Snijd 180 gram Honingtomaten van Looye in kwarten en meng ze met ½-1 teen fijngesneden (of geperste) knoflook, zo’n 10 gescheurde basilicumblaadjes, een scheutje olijfolie, wat peper en zout naar smaak. Eventueel kun je er ook nog wat balsamico-azijn doorheen mengen. Laat alles minimaal een kwartier op kamertemperatuur staan, voordat je het serveert. Strijk wat ricotta op een stuk van deze zelfgemaakte tomaten focaccia en schep daar de tomatensalade op. 

Hoe kan je deze no-knead focaccia bewaren?

Versgebakken is deze luchtige focaccia het allerlekkerst! Je kunt ‘m 2-3 dagen luchtdicht verpakt op kamertemperatuur bewaren. Of in de vriezer zo’n 2 maanden. In beide gevallen is het lekker om de (ontdooide) tomaten focaccia nog zo’n 8-10 minuten te bakken in een voorverwarmde oven van 200°C, voordat je ‘m serveert. De buitenkant wordt dan weer lekker knapperig. 

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 400 ml water, lauwwarm (zo’n 25-27 °C)
  • 4 gr gedroogde instant gist
  • 500 gr bloem (met minimaal 12% eiwit, bijvoorbeeld (Amerikaanse) patentbloem of typo 00 pizzabloem)
  • 10 gr zout
  • 2 el olijfolie
  • Verder nodig
  • 180 gr Looye Honingtomaten, gehalveerd
  • extra olijfolie
  • grof (zee)zout of zoutvlokken
  • 1-2 takjes vers rozemarijn, de naalden eraf gerist
makkelijke bakboek desk
makkelijke bakboek mob

Stap voor stap deze luchtige focaccia maken

Dag 1: Focaccia deeg maken en laten rijzen

Doe het water met het gist in een kom en roer door. Voeg de bloem, het zout en de olijfolie toe en meng alles met een spatel door elkaar. Het deeg is heel nat, dat hoort zo. Dek de kom af en laat 30 minuten staan op kamertemperatuur.

Voer vervolgens de eerste stretch & fold uit: trek met natte handen een deel van het deeg aan een zijkant omhoog en vouw het over zichzelf heen. Draai de kom een kwartslag en herhaal dit nog drie keer. Dek het deeg weer af en laat het opnieuw 30 minuten rijzen (Lees ook mijn uitgebreide how-to over stretch & fold). 

Herhaal de stretch & fold (dus het deeg aan alle 4 de kanten uittrekken en over zichzelf heen vouwen) en laat het deeg weer 30 minuten rijzen. Voer daarna de derde (en laatste) stretch & fold uit. Laat het deeg, afgedekt met plasticfolie, nogmaals 30 minuten op kamertemperatuur rijzen. Zet het deeg vervolgens een nacht (tot 24 uur) in de koelkast.

Dag 2: Deeg vormen, topping toevoegen en focaccia bakken

Gebruik een bakvorm of braadslee van ongeveer 23 x 33 centimeter en vet deze goed in met olijfolie. Vet ook je handen licht in met olie. Haal het deeg met geoliede handen uit de kom en leg het in de vorm. Trek het voorzichtig uit tot het bijna de hele vorm bedekt. Besprenkel het deeg met extra olijfolie, dek de vorm af met plasticfolie en laat het op kamertemperatuur zo’n 3 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 230 °C. Druk het deeg met natte vingers op verschillende plekken in, om het kenmerkende focacciapatroon te creëren. Verdeel de Looye Honingtomaten met de snijkant omhoog over het deeg. Besprenkel met nog wat extra olijfolie en strooi de rozemarijn en het zeezout erover. Bak de tomaten focaccia in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Serveer het brood zo vers mogelijk.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Looye

Foto’s: Saskia Lelieveld

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (7)
Jose 2025-04-10 10:56:13

Leuk recept Rutger,
Mag ik vragen welke bakvorm je hebt gebruikt?
Lieve groet,

Beantwoorden
JO
Rutger 2025-04-10 11:12:56

Hi! Ik heb deze vorm gebruikt: https://www.kookwinkel.nl/oldenhof-golden-heritage-braadslede-33-x-23-cm-staal

Beantwoorden
H. 2025-04-11 11:30:40

Leuk recept!

Kun je ook het deeg in tweeën verdelen en ik een cakeblik bakken eventueel? Of in een platte ovenschaal?

Beantwoorden
H.
Rutger 2025-04-11 12:08:49

Dat kan denk ik prima! Gebruik het liefst een metalen vorm, dat geleidt de warmte het beste en geeft het mooiste resultaat.

Beantwoorden
Remko 2025-04-11 15:58:58

Ik heb dit recept vanmorgen gemaakt en het brood is echt heerlijk. Dank je Rutger!

Beantwoorden
RE
Rutger 2025-04-13 09:41:16

Wat tof!

Beantwoorden
Paula 2025-04-12 17:26:47

Ik heb de focaccia vandaag gemaakt (gisteren begonnen). Top gelukt! Echt mooie luchtkamers in het brood, knapperige korst en supersimpel om te maken. We aten de focaccia bij de borrel met een kwalitatief goede pesto; verrukkelijk.

Beantwoorden
PA
Rutger 2025-04-13 09:41:02

Superleuk om te lezen! Geniet er van!

Beantwoorden
Suzanne 2025-04-13 12:26:11

Hi Rutger,
Ik ben dit brood nu aan het bakken, gisteren het deeg gemaakt. Ik bak hem in een brownie vorm, dat kwam het meest in de buurt. Merk wel dat het brood al vrij snel donker van kleur werd op 230 graden. En nu na 30 minuten is hij nog niet gaar van binnen. Kan ik de volgende keer iets doen met de temperatuur een de baktijd misschien? Het ruikt heerlijk!!

Beantwoorden
SU
Rutger 2025-04-17 12:20:52

Hi. Heb je hete lucht gebruikt? Daar wordt het brood eerder donker van. Het recept is gebaseerd op onder- en bovenwarmte. En als de vorm veel kleiner is, dan kan het langer duren voordat het brood vanbinnen goed warm is. Je kunt de temperatuur dan evntueel iets verlagen en de baktijd iets verlengen.

Beantwoorden
Suzanne 2025-04-19 11:30:37

Ja, ik heb inderdaad hetelucht gebruikt. Er zit momenteel een nieuwe poging in de kom, deze wordt morgen afgebakken. Dus dan zal ik het met onder-en bovenwarmte doen. Dank voor je reactie!!

Beantwoorden
SU
Rutger 2025-04-21 09:16:03

Geniet er van!

Beantwoorden
Bente 2025-04-21 14:50:05

Geweldig recept! Kan ik het deeg eventueel ook met de staande mixer kneden i.p.v stretch and folds? :)

Beantwoorden
BE
Jocelyne 2025-04-22 22:11:11

Top recept! Ik heb 2x het recept gebruikt en gebakken op de bakplaat van mijn oven. Heerlijke korst en mooi kruim. Bedankt!

Beantwoorden
JO
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.