Ingrediëntenlijst

Van deze zoete bladerdeeg kerstboom wordt de hele familie blij! Leuk om met elkaar te maken, maar misschien nog wel leuker om met elkaar op te eten. Als vulling kun je iedere jamsoort gebruiken die je maar lekker vindt. Omdat ik cranberry’s echt bij de kerst vind passen, en de smaak ervan heel lekker vind, heb ik die gebruikt in deze video. Voor de kerstboom heb ik het koelverse bladerdeeg van Tante Fanny gebruikt. Dat is al uitgerold, dus je kunt zo aan de slag! Van het afgesneden bladerdeeg kun je trouwens nog andere lekkere dingen bakken, bijvoorbeeld één van deze bladerdeeg hapjes of deze verleidelijke Arnhemse meisjes.

Bereiding: Zoete bladerdeeg kerstboom met cranberry’s

Verwarm de oven voor op 200 ᵒC en haal het bladerdeeg 10 minuten voordat je het gaat gebruiken uit de koelkast. Maak de bladerdeeg kerstboom zoals in de video en gebruik daarbij de cranberryjam als vulling. Bestrijk het deeg voor het bakken met losgeklopt ei. Bak de kerstboom in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar en laat hem daarna afkoelen op een rooster.

Decoreer de kerstboom met de gesmolten witten chocolade en strooi daar de pistachenoten en gedroogde cranberry’s over.

Zoete bladerdeeg kerstboom met cranberry’s

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Tante Fanny

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (6)
Manon 2018-10-26 20:07:12

Dag Rutger,

Kun je ook een andere topping gebruiken in plaats van chocolade, en zo ja wat is een goede optie.

gr. Manon

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-10-28 23:33:04

Je kunt ook een glazuur maken, bijvoorbeeld met poedersuiker en een klein beetje sinaasappelsap (of water).

Beantwoorden
Gerda 2017-12-25 18:00:59

Ik heb het recept vanmorgen gemaakt bij het kerstontbijt. Iedereen vond het heerlijk, was idd erg lekker.
Ik heb meer jam gebruikt en het hele vel bladerdeeg ermee ingesmeerd. De stukken die je er afsnijdt zijn natuurlijk ook goed te versieren en op te eten. Zo heb je meer voor veel personen aan je ontbijt.

Beantwoorden
GE
Irene 2017-12-15 19:36:05

Hoever van te voren kan ik deze 'kerstboom' maken? Ik wil hem maken voor een kertstlunch op het werk. Er is daar geen oven dus zal hem kant en klaar mee moeten nemen. Ik hoor graag je advies ☺️
Groetjes Irene

Beantwoorden
IR
Rutger 2017-12-18 01:14:51

Als het lukt zou ik hem wel de dag zelf bakken, dan is hij nog lekker knapperig! Je kunt hem wel vast de avond van tevoren vormen en met bakplaat en al (afgedekt met plasticfolie) in de koelkast laten overnachten. Dan hoef je hem 's ochtends alleen nog maar te bakken en te garneren.

Beantwoorden
Marja 2017-12-12 18:30:07

Wat een ontzettend leuk èn lekker idee deze zoete kerstboom! Lekker bij de thee ‘s middags. Dan wil je geen taart omdat dat je eetlust doet afnemen voor het kerstdiner, maar een klein stukje van deze kerstboom gaat er wel in denk ik. Toch een snoeperijtje ( het is immers kerst! ) en niet al te zwaar voor het diner. Helemaal goed. En ook niet moeilijk. Ik ga hem zeker maken want hij lijkt me echt heel erg lekker en de producten van tante Fanny zijn altijd lekker. Ik gebruik ze regelmatig moet ik bekennen, ook de taartbodems.
Weer bedankt voor een fijn recept Rutger!
Groetjes en tot een volgende keer,
Marja

Beantwoorden
MA
Margriet 2017-12-08 07:29:46

Rutger, ik wil graag een hartige variant maken, bijvoorbeeld met pesto ertussen.
Kun je me wat tips geven voor andere smaakjes? Welke kaas is geschikt om erbo te strooien bijvoorbeeld?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-12 11:51:48

Hoi! Het recept daarvoor staat vandaag online, maar met de vulling kun je natuurlijk volop variëren!

https://www.rutgerbakt.nl/hartige-bladerdeeg-kerstboom-met-tapenade/

Beantwoorden
Arja 2017-12-07 14:04:20

Wat een leuk idee voor kerst: het rood van de cranberry's en het groen van de nootjes.

Beantwoorden
AR