Deze cranberryjam is heel makkelijk om zelf te maken en hij smaakt onwijs lekker. Lekker voor op brood, in een taart of bij een vleesgerecht. Over het algemeen wordt er vaak geleisuiker gebruikt om jam te maken, maar voor in dit cranberryjam recept is dat niet nodig. Cranberry’s bevatten van nature zoveel pectine dat dit genoeg is om de jam dik te maken. Tijdens het afkoelen van de jam wordt deze trouwens nog veel dikker, dus kook het mengsel niet veel langer door.

En wil je een extra lekkere smaak geven aan de jam? Gebruik dan bijvoorbeeld sinaasappelsap in plaats van water, of voeg wat geraspte sinaasappelschil toe. Of laat wat specerijen meekoken, zoals vanille, gember, steranijs of kaneel.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de jam
  • 250 gr (diepvries)cranberry’s
  • 250 gr suiker
  • 125 ml water
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Bereiding: Cranberryjam

Doe alle ingrediënten voor de jam in een pan en breng deze langzaam aan de kook. Laat het mengsel 15 tot 20 minuten rustig doorkoken, tot de cranberry’s opengesprongen zijn. Roer de jam daarbij regelmatig door. Aan het einde kun je nog met een garde door de jam roeren, om de cranberry’s wat fijner te maken. Giet de hete cranberryjam in een gesteriliseerde jampot en sluit deze af met de deksel.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Astrid Keereweer 2017-11-16 10:35:36

Hoi Rutger dit is echt te gek. Gisteren nog gezocht naar een recept voor Cranberryjam. Superbedankt.

Beantwoorden
AS
Marja 2017-11-16 16:42:31

Hoi Rutger,
Kun je ook de velletjes eruit zeven of wordt de gelei dan niet stevig genoeg? Oftewel smeerbaar genoeg. Blijft het dan vloeibaarder? Ben erg benieuwd naar je antwoord.
Vriendelijke groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-19 21:45:08

Hallo Marja. Het kan wel denk ik, maar door het lange koken zijn de velletjes heel zacht en eigenlijk niet storend (vind ik tenminste).

Beantwoorden
Marja 2017-11-20 09:28:33

Hoi Rutger,
Bedankt voor het beantwoorden. Ik heb nog nooit cranberryjam gemaakt alleen vaker een gelei gegeten vandaar mijn vraag. Maar ik ga het proberen. Vriendelijk bedankt.
Groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Wil 2017-11-16 19:42:08

Hoi Rutger,
Ik gebruik altijd 1 kilo vruchten en 500 gr. geleisuiker.
Dit doe ik omdat ik zoete jam niet lekker vind. Kan ik dan granberry jam maken met de helft suiker en geen gelei gebruiken?
Groetjes Wil.

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-11-19 21:42:46

Volgens mij kan dat heel goed! Let er wel op dat cranberry's behoorlijk zuur zijn, dus met de helft aan suiker kan de jam misschien iets te fris worden. Maar dat een kwestie van persoonlijke smaak.

Beantwoorden
Prien 2017-12-25 14:13:46

Heb je ook een recept voor cranberry compote

Beantwoorden
PR
Rutger 2017-12-27 11:57:28

Je kunt de versie uit dit recept gebruiken:

https://www.rutgerbakt.nl/creme-brulee-cranberrys-en-sinaasappel-recept/

Beantwoorden
Lisette 2018-12-05 22:30:08

Vraagje: kan je deze jam ook gebruiken als je er een jamtaart mee wilt maken, dus dat hij nog de over ingaat?

Alvast bedankt.
Groetjes
Liset

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-12-11 11:46:19

Dat kan heel goed.

Beantwoorden
Pauline 2018-12-22 16:37:34

Hoi,
Zou ik de taart nu kunnen maken met meringue erop en deze in de koelkast bewaren tot morgennamiddag of gaat de meringue dan inzakken of wegschuiven?
Groetjes,
Pauline

Beantwoorden
PA
Rutger 2018-12-24 13:16:29

Welke taart gaat het om?

Beantwoorden
michelle 2021-12-20 18:03:35

Is het de bedoeling om de jam buiten de koelkast te laten afkoelen? Moet deze later nog de koelkast in of maakt dat niet uit?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-12-21 07:45:16

De jam kun je inderdaad buiten de koelkast laten afkoelen. En bewaren zou ik in de koelkast doen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.