Eerder liet ik je al zien hoe je met het koelverse bladerdeeg van Tante Fanny een zoete kerstboom kunt maken. Vandaag maak ik op diezelfde manier een hartige bladerdeeg kerstboom, gevuld met zelfgemaakte tapenade en bestrooid met kaas.
Heerlijk voor bij de brunch, bij de borrel of als onderdeel van een buffet! Als je geen zin hebt om de tapenade zelf te maken kun je ook een gekochte tapenade of pesto gebruiken. De afsnijdsels van het bladerdeeg kun je gebruiken voor bijvoorbeeld deze hartige hapjes met spek en brie of deze mini quiches met gehaktvulling.
- Voor de tapenade
- 60 gr zongedroogde tomaat (in olie), uitgelekt
- 45 gr zwarte olijven, ontpit en uitgelekt
- 40 gr oude kaas, geraspt
- 1 klein teentje knoflook
- 1 el olijfolie
- 1 tl goede balsamicoazijn
- peper en zout
- Verder nodig
- 2 rollen Tante Fanny vers bladerdeeg 270 gr
- 1 ei, losgeklopt
- 75 gr geraspte kaas
Bereiding: Hartige kerstboom met tapenade
Verwarm de oven voor op 200 ᵒC en haal het bladerdeeg 10 minuten voordat je het gaat gebruiken uit de koelkast. Hak alle ingrediënten voor de tapenade in een keukenmachine of hakmolentje van een staafmixer tot een smeuïge tapenade. Maak de bladerdeeg kerstboom zoals in de video en gebruik daarbij de tapenade als vulling. Bestrijk het deeg voor het bakken met losgeklopt ei en strooi daar de geraspte kaas over. Bak de kerstboom in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar en laat hem daarna afkoelen op een rooster. De hartige bladerdeeg kerstboom is zowel (lauw)warm als koud lekker!
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Zoet er heerlijk uit. Heb je ook not ideetjes om de resten te verwerken tot kerst decoraties voor de borrel tafel? Zonde om zoveel weg te doen van je zelfgemaakte tapenade en het deeg.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.