- Voor de zelfgemaakte boter
- 500 ml room (ongeslagen slagroom)
- 2 el karnemelk
Zelf boter maken stond al een tijdje op mijn to-do lijst, maar het was er nog nooit van gekomen. Tot ik in het boek Verrot lekker van Christian Weij las hoe lekker en makkelijk het eigenlijk is om zelf boter te maken. Veel recepten voor boter gaan de slagroom gelijk opkloppen, maar in dit recept wordt de room eerst licht gefermenteerd, met een veel lekkerdere en diepere smaak als gevolg. Om de boter extra lekker te maken heb ik room gebruikt van een zuivelboerderij, daar zit vaak meer vet (en smaak) in dan slagroom uit de supermarkt. De boter heeft het niet heel lang overleefd hier thuis, op versgebakken brood was het onweerstaanbaar lekker! En er staan trouwens nog veel meer leuke en lekkere recepten (en projecten) in Verrot lekker die de moeite waard zijn om te maken!
Roomboter kun je eenvoudig zelf maken. De smaak van je eigen roomboter is ook niet te vergelijken met roomboter uit de supermarkt. Doordat we de boter laten fermenteren en echt karnen krijgt hij veel meer smaak dan de fabrieksmatige boter uit de supermarkt.
Bereiding: boter
Doe de room in een glazen pot of plastic kom en roer de karnemelk erdoor. Dek de pot met room losjes af met een deksel of met een stukje kaasdoek met een elastiekje eromheen. Laat de room 1 dag bij kamertemperatuur fermenteren.
Zet de room 4 uur in de koelkast zodat het botervet in de room hard kan worden. Karn de room door de deksel stevig op de pot te draaien en de pot flink te schudden zodat de room tussen de deksel en de bodem klotst. Of doe de room in een keukenmachine en mix op een hoge stand. Door het schudden of mixen slaan de vetbolletjes in de room kapot en gaan ze samenklonteren. Na een paar minuten schudden of mixen scheidt de karnemelk zich af en zal je zien dat er een grote klomp boter in de karnemelk drijft. Giet de karnemelk af en doe de boter in een kommetje. Zet deze in de koelkast zodat de boter weer hard kan worden. De karnemelk kan je nu direct opdrinken of in de koelkast bewaren voor later.
Als de boter na een uur of 2 hard is geworden, moet je de resterende karnemelk uit de boter wassen. Doe je dit niet zal de boter na 1 of 2 dagen ranzig worden. De boter wassen doe je door de boter onder een ijskoude kraan te kneden tot alle laatste restjes karnemelk verdwenen zijn. Meng de boter eventueel met wat zout en bewaar het in de koelkast.
Nieuwsgierig geworden naar Verrot lekker? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Dat ga ik proberen. Hoeveel boter houd je over van zo'n hoeveelheid slagroom? En hoeveel kneedwerk is dat laatste karnemelk eruit krijgen nog? Hoeveel karnemelk moet er nog uitgekneed worden? Want onder de koude kraan in koude boter knijpen lijkt mij niet het leukste deel van het boter maken ;)
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Door een zenuwaandoening heb ik erg weinig kracht in mijn handen/armen. Hoe stevig moet ik kneden en hoe lang om de karnemelk er uit te krijgen? En hoe weet je dat je goed genoeg kneed of wat ik eigenlijk bedoel, hoe ziet dat er uit als het er uit komt? Ik kan me er licht een voorstelling van maken eigenlijk. Maar het lijkt me verrukkelijk, zelfgemaakte boter om een warm croissantje of een verse spelt boterham....hmmmmm jummie!
Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.
Een hele fijne avond nog en de hartelijke groetjes,
Marja
Is er iets anders wat heckan gebruiken ipv karnemelk?dat hebben we hier in het buitenland helaas niet...
BeantwoordenIs er iets anders wat je kan gebruiken ipv karnemelk?dat hebben we hier in het buitenland helaas niet...
BeantwoordenDat is een lastige vraag! Ik weet het niet om heel eerlijk te zijn. Ik heb het aan de auteur van het boek gevraagd. Wordt vervolgd.
Beantwoorden
Bij deze de reactie van Christian:
Boter kun je starten met alles waar levende melkzuurbacteriën in zit. Bijvoorbeeld: een lepel yoghurt, een scheutje créme fraîche, een scheutje zuurkoolsap (mits zelf gemaakt) of wat geraspte jonge kaas.
Beantwoorden
Wassen kan ook zo: maak ijswater door ijsblokjes in water te laten smelten. Doe een paar lepels ijswater bij je boter in een kom en prak het met een vork. Giet het wit geworden water af. Herhaal tot het water niet meer wit wordt.
BeantwoordenDat durf ik je niet te zeggen. Ik weet niet of dat dezelfde eigenschappen heeft.
Beantwoorden
Gisteren gemaakt en moet zeggen.. erg lekker.. de volgende ga ik rollen in saltflaces en dat gebruiken om een dikke plak op een ribeye te laten smelten
BeantwoordenHoi rutger, kan ik de karnemelk die overblijft gebruiken voor de volgende bereiding van noter. Of het maken van kaas.
BeantwoordenBoter kun je er niet meer van maken, en om eerlijk te zijn weet ik niet hoe dat met kaas zit. Dat kun je uitproberen!
Beantwoorden
Waarom zou je de Karnemelk niet meer kunnen gebruiken voor je volgende Batch Boter die jaagt maken? Lijkt mij nogal onzinnig. Moet zeggen dat deze bij mij de kans niet krijgt, want veel te lekker om niet zo op te drinken.
BeantwoordenGoed punt, de karnemelk kun je inderdaad gewoon hergebruiken. Ik was in de war met de slagroom. Dank voor je oplettendheid!
Beantwoorden
Wil dit zeker een keer proberen. Hoewel ik voor bakken altijd ongezouten boter gebruik, heb ik op mijn (krenten)brood toch liever licht gezouten boter. Is het mogelijk om zout toe te voegen, en welke soort zout en hoeveel zou je aanraden
BeantwoordenJe kunt naar smaak zout toevoegen. Zeezout vind ik het lekkerst. Voor boter op een (borrel)broodje doe ik soms ook zeezoutvlokken door de boter, maar dat lijkt mij op krentenbrood minder lekker.
Beantwoorden
Tip: Als je room gebruikt uit de supermarkt, kijk dan of er geen emulgator aan toegevoegd is. Ik had verse room van de Lidl, en die wilde gewoon niet schiften. Toen kwam ik erachter dat er een emulgator aan toegevoegd was als ingrediënt.
Beantwoordenkun je ook roomboter van rouwe melk door zefgemaakte halverine doen?
BeantwoordenDaar heb ik geen ervaring mee. Maar zelf zou ik dan gewoon voor enkel de roomboter gaan.
Beantwoorden
shoutout naar de koe voor de melk!
nu moeten we het maken op school ;)
Lekker zeg ... Ik heb van 5⁰0 g slagroom 175 gram roomboter gemaakt .,dus dat is wat je ongeveer overhoudt
BeantwoordenHoi rutger
Kan het kloppen dat je ver weg nog een hele lichte karnemelksmaak proeft? Ik heb de boter gewassen, water was kraakhelder. Toen geproefd en proefde ver weg een lichte karnemelksmaak, dus weer hop, wassen, wassen, wassen..ook met een vork in het ijswater een soort van geprakt om ècht alle restjes weg te halen. Water wederom kraakhelder maar nog steeds proef ik het…klopt dat?
Dat klopt. Doordat je de room met de karnemelk laat fermenteren, krijgt de uiteindelijke boter een iets zure smaak. Het maakt de smaak van de boter wat dieper, persoonlijk vind ik dat ook heel lekker. Wil je het niet, dan kun je de stap van het fermenteren overslaan en enkel slagroom gebruiken om de boter van te maken.
Beantwoorden
Hoihoi,
Room/slaagroom en karnemelk zijn toch bederfelijke zuivelproducten. Is het niet slecht om dit 1hele dag buiten de koeling te laten staan?
BeantwoordenIn dit geval laat je het bewust fermenteren en daarvoor is een iets warmere temperatuur dan de koelkast nodig. Het kan geen kwaad, als je je aan dit recept houdt.
Beantwoorden
Hallo Rutger
Nu al een paar keer jouw recept gebruikt, heerlijk is de roomboter.En erg leuk om te maken. Ben nu op zoek naar een boer waar ik room kan kopen,maar dat is moeilijk.
Dank je voor het recept 👍🏻
