Ingrediëntenlijst
  • Voor de zelfgemaakte boter
  • 500 ml room (ongeslagen slagroom)
  • 2 el karnemelk

Zelf boter maken stond al een tijdje op mijn to-do lijst, maar het was er nog nooit van gekomen. Tot ik in het boek Verrot lekker van Christian Weij las hoe lekker en makkelijk het eigenlijk is om zelf boter te maken. Veel recepten voor boter gaan de slagroom gelijk opkloppen, maar in dit recept wordt de room eerst licht gefermenteerd, met een veel lekkerdere en diepere smaak als gevolg. Om de boter extra lekker te maken heb ik room gebruikt van een zuivelboerderij, daar zit vaak meer vet (en smaak) in dan slagroom uit de supermarkt. De boter heeft het niet heel lang overleefd hier thuis, op versgebakken brood was het onweerstaanbaar lekker! En er staan trouwens nog veel meer leuke en lekkere recepten (en projecten) in Verrot lekker die de moeite waard zijn om te maken!

Zelf boter maken

Roomboter kun je eenvoudig zelf maken. De smaak van je eigen roomboter is ook niet te vergelijken met roomboter uit de supermarkt. Doordat we de boter laten fermenteren en echt karnen krijgt hij veel meer smaak dan de fabrieksmatige boter uit de supermarkt.

Zelf boter maken

Bereiding: boter

Doe de room in een glazen pot of plastic kom en roer de karnemelk erdoor. Dek de pot met room losjes af met een deksel of met een stukje kaasdoek met een elastiekje eromheen. Laat de room 1 dag bij kamertemperatuur fermenteren.

Zet de room 4 uur in de koelkast zodat het botervet in de room hard kan worden. Karn de room door de deksel stevig op de pot te draaien en de pot flink te schudden zodat de room tussen de deksel en de bodem klotst. Of doe de room in een keukenmachine en mix op een hoge stand. Door het schudden of mixen slaan de vetbolletjes in de room kapot en gaan ze samenklonteren. Na een paar minuten schudden of mixen scheidt de karnemelk zich af en zal je zien dat er een grote klomp boter in de karnemelk drijft. Giet de karnemelk af en doe de boter in een kommetje. Zet deze in de koelkast zodat de boter weer hard kan worden. De karnemelk kan je nu direct opdrinken of in de koelkast bewaren voor later.

Als de boter na een uur of 2 hard is geworden, moet je de resterende karnemelk uit de boter wassen. Doe je dit niet zal de boter na 1 of 2 dagen ranzig worden. De boter wassen doe je door de boter onder een ijskoude kraan te kneden tot alle laatste restjes karnemelk verdwenen zijn. Meng de boter eventueel met wat zout en bewaar het in de koelkast.

Nieuwsgierig geworden naar Verrot lekker? Kijk hier voor meer informatie!

Verrot Lekker

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen