- Voor de knoflookboter
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 2-3 teentjes knoflook
- 2-3 el gehakte verse peterselie
- peper en zout
- rasp van ¼ citroen, optioneel
- Verder nodig
- 1 brood, bijvoorbeeld een stokbrood of ciabatta
Dit knoflookbrood is een heel makkelijk recept, maar zo lekker. Perfect voor bij de borrel, barbecue of wanneer je er maar zin in hebt. Of lekker bij een salade of kom soep. Je kunt voor dit knoflookbrood recept het beste een goed brood gebruiken, bij voorkeur van de bakker. Een ciabatta of stokbrood zijn mijn favorieten. Ook kan je een zelfgebakken brood gebruiken en bijvoorbeeld zelf Turks brood maken of dit zelfgebakken stokbrood. Eventueel kun je ook een afbakbrood gebruiken.
Met de kruiden in de knoflookboter kun je variëren, voeg bijvoorbeeld ook eens (gedroogde) Italiaanse kruiden toe voor een Italiaans knoflookbrood. Of gehakte verse bieslook of rozemarijn.
Tip: strooi eens wat geraspte (Parmezaanse) kaas over het brood voordat het de oven in gaat.

Zelf knoflookbrood maken – recept
Wil je zelf knoflookbrood maken? Bij een zelfgemaakt knoflookbrood recept hoort natuurlijk knoflookboter. Je kunt deze knoflookboter eenvoudig zelf maken.
Knoflookboter maken
Pers de teentjes knoflook of hak ze fijn en meng ze samen met de gehakte peterselie door de zachte boter. Breng de knoflookboter op smaak met peper en zout. Voor een fris accent kun je een klein beetje citroenrasp toevoegen aan de knoflookboter.
Knoflookbrood maken
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd het brood om de 1½-2 centimeter in met een scherp gekarteld mes, maar doe dat niet helemaal tot onderaan. Op die manier blijven de plakjes wel aan elkaar zitten. Smeer in alle inkepingen een klein beetje van de knoflookboter. Dat gaat het makkelijkst met een theelepeltje of klein mesje. Verpak het brood in aluminiumfolie en bak het 10 minuten. Maak dan de folie open en bak het knoflookbrood nog 7-12 minuten, tot het lekker knapperig is. Serveer het brood gelijk uit de oven.
Foto’s: Erik Spronk


