Beurre noisette is een geliefd ingrediënt in onder andere de Franse keuken, maar ook als ingrediënt om mee te bakken is het perfect. Ik gebruik het bijvoorbeeld graag voor madeleines of financiers. Maar het is ook heel lekker om (een deel van) de boter voor chocolate chip cookies te vervangen door beurre noisette. Je zal verrast zijn hoeveel smaak het toevoegt!
Zelf beurre noisette maken? In dit artikel deel ik mijn beurre noisette recept en ik vertel hoe je opgeklopte beurre noisette maakt. Dat is heerlijk op een versgebakken broodje bij de borrel!
Wat is beurre noisette?
Beurre noisette betekent letterlijk vertaald: hazelnoten boter. Deze naam is niet heel verrassend, hoewel er helemaal geen noten aan deze lekkernij te pas komen. Beurre noisette is boter die verhit is totdat het hazelnootbruin van kleur is. Op dat punt ruikt de boter ook naar hazelnoten, vandaar dat de boter in het Nederlands ook wel hazelnootboter of bruine boter wordt genoemd.
Hoe maak je zelf beurre noisette?
Beurre noisette is heel makkelijk om zelf te maken, maar het is wel iets waar je je aandacht bij moet houden. Tijdens het verwarmen van de boter verdampt het vocht uit de boter en scheiden de melkbestanddelen zich van het vet. Tegelijkertijd beginnen de eiwitten te karamelliseren, waardoor de karakteristieke bruine kleur en de nootachtige smaak van de beurre noisette ontstaat. Let op dat je de boter niet te lang verwarmt, te donkere beurre noisette kan verbrand smaken, en dat wil je niet. Gebruik bij voorkeur een lichte pan, dan kun je de kleur van de boter beter in de gaten houden dan in een donker pannetje.
Beurre noisette bewaren
Heb je zelf beurre noisette gemaakt? Je kunt deze hazelnootboter het beste in de koelkast bewaren. Als je dat doet, blijft de bruine boter 2 weken goed.
- Voor de beurre noisette
- roomboter, in blokjes van 2-3 centimeter
Beurre noisette recept – Stap voor stap
De hoeveelheid boter die je gebruikt is natuurlijk afhankelijk van hoeveel beurre noisette je uiteindelijk nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat je qua gewicht minder overhoudt. Van 250 gram boter houd je zo’n 200 gram beurre noisette over.
Smelt de boter in een steelpan en laat deze op middelhoog vuur al roerend kleuren tot een hazelnootkleurige beurre noisette. Dit duurt enkele minuten. Houd de boter goed in de gaten, zodat deze niet verbrandt. Gebruik je een keukenthermometer, verhit de boter dan tot deze zo’n 150 °C is. Als de boter bijna goed is ruikt deze ook naar hazelnoten, een heerlijke volle geur. Giet de beurre noisette in een schaaltje en probeer de bezinksels in de pan achter te laten. Je kunt de hete boter ook door een fijn (thee)zeefje gieten, om zo de bezinksels achter eruit te zeven. Je kunt de beurre noisette nu verwerken in een recept, of verdergaan voor opgeklopte beurre noisette.
Recept voor opgeklopte beurre noisette
Naast gewone beurre noisette kun je ook opgeklopte beurre noisette maken. Hiervoor heb je twee kommen nodig die in elkaar passen. Het is handig als de kleinste kom van metaal is. Let op dat je in de kom wel genoeg ruimte hebt om de boter op te kloppen.
Giet de hete beurre noisette in de kleinste kom. Vul de andere kom met ijsklontjes en zet daar de kleinere kom in. Klop de beurre noisette met een garde of handmixer met gardes luchtig op. Tijdens het opkloppen zal de beurre noisette afkoelen en steviger worden. Het resultaat is een heerlijke luchtige en romige whipped beurre noisette. Voeg naar smaak (zee)zout toe. Deze opgeklopte beurre noisette is heerlijk als spread op een snee (versgebakken) brood.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Gek op beurre noisette, bedankt voor dit recept! Vraagje, als je in een recept de boter vervangt door beurre noisette, zoals bijv in koekjes. Gebruik je dan dezelfde hoeveelheid boter als in het recept, of ga je uit van het eindgewicht van de beurre noisette?
Beantwoorden