Regelmatig krijg ik de vraag of de bloem in een recept gezeefd moet worden. Meestal geef ik dan als antwoord nee, maar in sommige gevallen is het wel nodig. Wanneer moet de bloem gezeefd worden en waarom moet je bloem zeven? Dat leg ik je uit in dit artikel.

bloem zeven

Waarom bloem zeven?

Vroeger was bloem zeven het eerste dat (thuis)bakkers deden, voordat ze het gingen verwerken in een recept. Bloem werd gemaakt op de molen en er kon altijd een steentje, een rest van een korrel of iets anders in de bloem beland zijn. Door de bloem dan eerst te zeven wist je met zekerheid dat je enkel bloem overhield. Tegenwoordig wordt de bloem die je koopt meerdere malen gezeefd voordat het de verpakking in gaat, dus dat is geen reden meer om het te zeven.

Waarom moet je het dan wel zeven? Bloem zeef je voor een luchtiger resultaat én om eventuele klontjes eruit te halen. In de verpakking wordt de bloem namelijk stevig samengedrukt en daardoor kan de bloem soms wat gaan klonteren. Om die kleine klontjes te verwijderen, kan je ervoor kiezen je bloem te zeven.

En meel zeven?

Meel zeven heeft geen zin, dan verwijder je alle zemelen uit het meel en dat wil je niet. Meer weten over bloem (en het verschil met meel)? Lees meer:

bloem zeven

Wanneer moet je bloem zeven?

Het is lang niet altijd nodig om je bloem te zeven en om eerlijk te zijn doe ik het zelf heel erg weinig. Misschien te weinig, maar als ik het soms toch wel doe, dan merk ik eigenlijk geen verschil. Wanneer ik wel bewust kies om mijn bloem te zeven? Als ik een hele luchtige massa heb waar ik de bloem (in delen) door heen ga spatelen. Denk daarbij aan een biscuit, angel food cake of lange vingers.

In die gevallen wil je de luchtige massa echt zo min mogelijk bewerken, om de luchtigheid in het mengsel te bewaren. Om extra klontjes (en dus extra spatelen) te voorkomen, is zeven echt aan te raden.

Hoe zeef je bloem?

Bloem zeven gaat het makkelijkst met een fijne zeef of een speciale bloemzeef. Houd de zeef boven de kom waar je de bloem in wilt hebben en doe (wat van) de bloem in de zeef. Schud de zeef langzaam heen en weer. De gezeefde bloem valt dan in de kom. Herhaal dit proces tot al je bloem gezeefd is.

Bloem zeven niet altijd nodig

Zoals ik eerder al zei, vind ik het echt niet altijd nodig om bloem te zeven. Ga ik brood bakken, koekjes maken of zelfs een gewone cake bakken? Dan zeef ik de bloem eigenlijk nooit.

Eventuele klontjes zullen al tijdens het mengen of kneden beetje bij beetje verdwijnen. Zeker bij brood en koekjes voegt het wat mij betreft echt niets toe. Bij cakes zou je het nog kunnen overwegen, maar zelf merk ik geen verschil en heb ik nooit last van klontjes in de uiteindelijke cake. Noem me een luie bakker, maar als het niet nodig is, dan sla ik de stap liever over. 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (1)
Ina Voortman 2025-02-11 18:46:37

Goedenavond, heb je ook een recept van chocolade bereklauwen envirmen ervoor?

Alvast bedankt..groetjes Ina.

Beantwoorden
IN
Rutger 2025-02-14 18:34:43

Hoi! Dat recept heb ik helaas (nog) niet.

Beantwoorden