Torta della Nonna, oftewel: Oma’s taart. Dat klinkt al gelijk heel veelbelovend. Een torta della nonna is een klassieke Italiaanse taart, die bestaat uit een heerlijk zanddeeg, een romige citroen-vanillecrème en pijnboompitten. Deze combinatie zorgt voor een heerlijke Italiaanse taart waar je niet van kunt stoppen met eten.
Met dit torta della nonna recept maak je een taart die goed is voor 10-12 punten.
Tip: dit heerlijke recept voor een traditionele torta della nonna is een van de 150 recepten uit De Bakatlas. In dit bakboek neem ik je aan de hand van deze recepten mee in een culinaire reis om de wereld.

Waar komt Torta della Nonna vandaan?
Dat torta della nonna een heerlijk gerecht is, is duidelijk. Maar waar komt deze taart van oma eigenlijk vandaan? Torta della nonna is van origine een Toscaans gerecht. De exacte plek in Toscane is niet bekend, en hierover doen verschillende verhalen de ronde. Volgens sommige liefhebbers vindt de taart zijn oorsprong in de regio van Arezzo, terwijl anderen beweren dat het recept ontstaan is rondom Florence. De taart is vandaag de dag nog steeds populair in Toscane, maar ook in de rest van Italië. Vooral op Sardinië is het een geliefd gerecht.

3 tips voor de lekkerste Torta di Nonna
- Ik gebruik een lage taartvorm met een diameter van ongeveer 24 centimeter en zo’n 3-4 centimeter hoog. Heb je geen lage taartvorm? Dan kun je ook een ronde springvorm gebruiken. Bekleed dan de springvorm tot halverwege de zijkant (3-4 centimeter hoog) met deeg.
- Er zijn ook verschillende variaties op dit torta della nonna recept. Zo is er bijvoorbeeld een variatie waarbij de vulling niet wordt afgedekt met een tweede laag zanddeeg. Als je hiervoor kiest, worden de pijnboompitten rechtstreeks op de vulling gestrooid voordat je de taart bakt.
- Lijkt het er tijdens het bakken van de taart op dat de bovenkant te donker wordt? Dek de taart dan af met aluminiumfolie.
- Voor het deeg
- 425 gr bloem
- 1½ tl bakpoeder
- 180 gr fijne suiker
- rasp van ½-1 citroen
- ¼ tl zout
- 175 gr boter, koud en in blokjes
- 2 eieren
- Voor de vulling
- ½ citroen
- 750 ml melk
- ½ vanillestokje
- 135 gr suiker
- 6 eidooiers
- 50 gr maïzena
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloem, voor het werkblad
- melk, om te bestrijken
- 75 gr pijnboompitten
- poedersuiker, om te bestuiven
Torta della Nonna – Stap voor stap recept
Ga je aan de slag met dit heerlijke recept? Het maken van deze torta di nonna bestaat uit verschillende stappen: het deeg, de vulling en vervolgens het maken van de taart.
Torta della Nonna deeg maken
Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker, de citroenrasp en het zout in een kom en meng alles door elkaar. Snijd de boter in blokjes en doe deze bij het bloemmengsel. Wrijf de boter met je vingertoppen door het bloemmengsel, tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg de eieren toe en kneed alles kort door tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Torta della Nonna vulling maken
Snijd met een dunschiller de schil van de halve citroen en doe deze samen met de melk in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden, schraap het merg eruit en doe zowel het merg als het stokje bij de melk. Breng de melk aan de kook. Meng intussen met een garde de suiker met de eidooiers en klop daar vervolgens de maïzena door.
Verwijder het vanillestokje en de citroenschil als de melk kookt. Giet al roerende de helft van de hete melk op het suikermengsel en roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles opnieuw aan de kook terwijl je voortdurend roert. Het mengsel gaat binden en wordt dikker.
Blijf de hele tijd roeren en laat het mengsel 1 minuut zachtjes doorkoken. Giet de room vervolgens in een lage platte schaal en dek deze af met plasticfolie. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
Torta della Nonna maken
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een lage taartvorm met een diameter van ongeveer 24 centimeter en 3-4 centimeter hoog in met boter.
Kneed het deeg nog kort door en rol vervolgens ⅔ ervan uit tot een lap die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bedekken. Bekleed de vorm met het deeg en snijd het aan de bovenkant netjes recht af. Prik het deeg op de bodem meerdere malen in met een vork en verdeel er vervolgens de roomvulling over. Rol de rest van het deeg uit tot een cirkel en bedek de room daarmee. Snijd het deeg aan de zijkant af. Bestrijk de bovenkant met wat melk, strooi de pijnboompitten daarover en druk deze iets aan.
Torta della Nonna bakken
Plaats het ovenrooster iets onder het midden van de oven en bak de taart in 40-50 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen in de vorm.
Bestuif de afgekoelde torta della nonna voor het serveren met behulp van een theezeefje met poedersuiker.
Foto: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ooooh wat een fijn recept Rutger. Dit is één van mijn lievelingstaarten. Ik ga hm meteen maken!
BeantwoordenWaauw Rutger hij was zo mooi gelukt en wat is hij lekker maar ook een verrassende combi met zoet en pijnboompitjes.
Geweldig
Blijft de taart goed als hij een paar dagen in de koelkast bewaard moet worden? Eventueel invriezen?
BeantwoordenEnkele dagen in de koelkast gaat prima. Invriezen zou ik niet doen, de vulling wordt daar niet lekkerder van.
Beantwoorden
Wij waren erg blij met dit recept. Heerlijke brosse koek (niet alleen als bodem maar ook aan de bovenkant!) met zachte, zoete pudding waarin je de vanille en een vleugje citroen tegenkomt.
BeantwoordenVan het weekend gemaakt, en erg lekker! Het enige lastige was het "dakje" er goed op te krijgen want waar wij wonen is het heel erg warm, en dat maakt het lastig uitrollen, maar in kleinere stukjes is het goed gekomen. Hele subtiele smaken, niet te zoet, niet te citroenig, gewoon erg lekker. Dank je wel voor het recept.
BeantwoordenJe kunt het deeg voor het dakje na het uitrollen ook nog kort op een plankje in de koelkast leggen, dan is het makkelijker op de taart te leggen.
Beantwoorden
Perfect gelukt en super lekker!
Door de warme temperaturen had ik het klaargemaakt deeg een nachtje in de koelkast laten rusten.

U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.