Deze Oostenrijkse linzertaart is om van te smullen! Denk je bij het woord linzertaart aan linzen? Die associatie klopt niet, er zijn geen linzen te vinden in deze taart. Een linzertaart is een heerlijke vlaaiachtige taart met een vulling van vruchtenjam. Welke vruchtenjam je gebruikt, dat is aan jou! Mijn favorieten zijn frambozenjam, rode-bessenjam, bosvruchtenjam, abrikozenjam en pruimenjam.
Wil je zelf een lekkere linzertaart maken? In dit artikel deel ik niet alleen mijn linzertaart recept, maar ook een aantal handige tips. Voor dit recept heb ik samengewerkt met Baktotaal.
Wat is linzertaart?
Linzertaart of linzertorte dankt zijn naam aan de Oostenrijkse plaats Linz, waar de lekkernij ontstaan is. Deze taart dankt zijn populariteit aan zijn heerlijke korstdeeg en smaakvolle jamvulling. De linzertaart is daarnaast te herkennen aan een raster van deeg bovenop de vulling.
Volgens verschillende bronnen is linzertaart de oudste taart ter wereld. Of dit daadwerkelijk het geval is of niet, de taart is zeker een echte klassieker. Het eerste linzertaart recept vindt zijn oorsprong halverwege de 17e eeuw.
3 tips voor een heerlijke linzertorte
Tip 1: variëren met gemalen noten
Gemalen noten zijn een belangrijk ingrediënt voor het deeg van de linzertorte. Meestal zijn dat gemalen amandelen of hazelnoten. Hazelnoten geven iets meer smaak aan de taart, dat is dan ook mijn persoonlijke favoriet. Je kunt natuurlijk ook experimenten met andere noten, zoals walnoten of pecannoten. Of gebruik een combinatie van verschillende soorten gemalen noten. Je kunt ongebrande noten zelf malen in een keukenmachine met messen of kiezen voor het gemak en amandelmeel of hazelnootmeel gebruiken. Let er op dat je de noten niet te lang maalt als je het zelf doet. Het moet een notenmeel/poeder worden, geen notenpasta. Naar wens kun je ook nog gemalen kruidnagel en/of gemalen kardemom aan het deeg toevoegen.
Tip 2: de juiste bakvorm
De linzertaart is niet zo hoog, dus een lage bakvorm werkt prima voor dit taartrecept. Gebruik een vorm met een doorsnede van 24 centimeter en zo’n 3-4 centimeter hoog. Zelf vind ik het heel fijn werken om een vorm met losse bodem te gebruiken, zoals deze of deze. Heb je geen lage vorm, dan kun je ook een springvorm met een doorsnede van 24 centimeter gebruiken. Bekleed deze dan tot zo’n 3-4 centimeter hoog met het deeg.
Tip 3: zo snijd je mooie deegslierten
Om van het deeg bovenop mooie slierten te kunnen snijden werkt een gekartelde deegsnijder erg goed.
In plaats van de traditionele deegslierten kun je er trouwens ook voor kiezen om figuurtjes uit het deeg te steken en die op de jamvulling te leggen. Zo maak je een mooie kerstversie met sterren uitstekers of een Valentijnstaart met uitgestoken hartjes! Of kies voor een van de andere uitstekers van Baktotaal. Wil je het nog makkelijker, dan kun je ook in één keer het hele raster uitsteken met een vlaaistans. Het werkt dan wel het beste als je het deeg na het uitrollen nog even in de koelkast legt, voordat je het vormt met de vlaaistans.
Hoe linzertaart bewaren?
Je zelfgemaakte linzertaart kun je 3-4 dagen luchtdicht bewaren op kamertemperatuur. Wist je dat je de linzertorte ook kunt invriezen? In de vriezer blijft de taart zeker 2-3 maanden goed.
- Voor het deeg
- 175 gr boter, op kamertemperatuur
- 150 gr fijne suiker
- rasp van ½ citroen
- ¼ tl zout
- 1 ei
- 250 gr bloem
- 150 gr gemalen noten, bijvoorbeeld hazelnootmeel of amandelmeel
- 1½ tl bakpoeder
- 1 tl kaneelpoeder
- Voor de vulling
- 350-400 gram jam naar keuze, bijvoorbeeld frambozenjam, rode-bessenjam, bosvruchtenjam, abrikozenjam of pruimenjam
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 1 ei, losgeklopt
- poedersuiker of decoorsneeuw, om te bestuiven
Linzertorte maken
Doe de boter, suiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng dit door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Meng het ei erdoor. Voeg vervolgens de bloem, gemalen noten, het bakpoeder en de kaneel toe en kneed alles tot een deeg. Kneed het deeg niet te lang door, als je er een bal van kunt maken is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C en plaats het rooster iets onder het midden van de oven.
Vet een lage taartvorm met een doorsnede van 24 centimeter en een hoogte van 3-4 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Kneed het deeg nog kort door. Rol ⅔ van het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bekleden. Bekleed de vorm met het deeg. Snijd het overhangende deeg af. Verdeel de jam over het deeg en strijk deze glad. Rol het overige deeg ook uit tot 4 millimeter dikte en snijd daar banen van 1½-2 centimeter breed van. Leg deze kruislings over elkaar op de jam en snijd het overhangende deeg aan de zijkant af. Bestrijk het deeg aan de bovenkant met losgeklopt ei en bak de linzertaart in 35-45 minuten goudbruin en gaar.
Laat de taart afkoelen in de vorm en maak ‘m voor het serveren af met behulp van een theezeefje met poedersuiker of decoreersneeuw.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
De Nederlandse (Limburgse) variant gebruikt geen notenmeel en is iets langer houdbaar. Hij wordt zelfs beter als hij een paar dagen oud is.
Er is ook een variant waar veel meer deeg gebruikt wordt en gebakken als plaatcake. Dit zijn linzenstukjes.
Helaas is dit baksel buiten Limburg nagenoeg onverkrijgbaar.
Hoi Rutger, wat ziet deze taart er fantastisch lekker uit! Voor de vulling zou ik graag willen weten welke jam jij gebruikt hebt en dan met name van welk merk. Groetjes, Valerie
BeantwoordenHi, ik heb hier frambozenjam gebruikt. Van bonne maman, maar een ander merk kan ook prima.
BeantwoordenHoi Rutger,
Is het ook mogelijk om zelfgemaakte jam te gebruiken en heb je dan daar een recept voor die het beste kan worden gebruikt?
Hi. Je kunt ook prima zelfgemaakte jam gebruiken. Je kunt dit basisrecept voor jam aanhouden: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/aardbeienjam/
BeantwoordenHoi Rutger, dank voor je recept…smaakte heerlijk! Mijn deeg viel uit elkaar ….dus met stukjes in de vorm gevoerd;-)
Waar zou dit aan gelegen hebben? De deegbal heeft misschien te lang koel gelegen (3 uur)
Hoi. Na het koelen is het handig om het deeg nog heel kort door te kneden, zodat het weer wat soepel wordt. Dit kan met de hand, of met de standmixer met platte menghaak. Het makkelijkst is het om het deeg in kleine stukjes te snijden en die heel krot door te kneden. Zorg ervoor dat het deeg niet te warm wordt.
BeantwoordenDank voor je geweldige recepten en uitleg. Ik woon in Canada en daar gaat alles net iets anders (ook bv geen witte basterdsuiker) maar dat is geen probleem. Mijn vraag is: kan ik ook kleinere Linzer taartjes bakken in bv. aluminium bakjes? Hoogte is hetzelfde, 3-4 cm de doorsnee is 12.5 cm?
BeantwoordenHi. Wat leuk om te lezen. Je kunt ze prima in kleinere vormpjes bakken. In plaats van witte basterdsuiker kun je trouwens ook prima fijne suiker gebruiken.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.