Ben jij ook zo’n fan van macarons en wil je eens iets anders proberen? Deze macaron taart is een prachtige, spectaculaire en vooral lekkere variatie op de normale macarons. Je geniet met 6-8 personen van deze heerlijke taart.
Met dit macaron taart recept maak je trouwens meer beslag dan je voor de twee taartschelpen nodig hebt. Gebruik de rest van het beslag om kleine macarons van te maken. Zowel ongevulde als gevulde macarons kun je heel goed in de vriezer bewaren. De taart met verse frambozen als vulling is niet geschikt om in te vriezen.
Lijkt macaron taart maken op normale macarons?
Het beslag voor deze macarontaart lijkt op dat van gewone macarons, alleen bak je de schelpen iets langer. Een goede tip: je krijgt bij deze macaron taart het mooiste resultaat als je de schelpen direct bakt na het opspuiten. Ik gebruik dan de heteluchtfunctie van de oven, zodat de grote macarons mooie voetjes krijgen.
Werkt dit toch niet goed voor jouw oven? Laat de macaronschelpen dan eerst ongeveer 1 uur drogen op kamertemperatuur. Dit kan wat langer duren op vochtige dagen. De schelpen zijn genoeg gedroogd als je met je vinger eraan kunt komen, zonder dat er beslag blijft plakken. Meer weten? Lees meer over zelf macarons bakken.
Welke macaron taart vulling gebruiken?
Voor deze macaron taart gebruik ik een vulling die in het Frans crème mousseline wordt genoemd. Dit klinkt erg chic, maar stiekem is dit gewoon botercrème op basis van banketbakkersroom. Deze vulling heb ik op smaak gebracht met pistachepasta en een vleugje rozenwater. Die twee smaken gaan perfect samen met de verse frambozen.
Ben je op zoek naar de juiste ingrediënten en materialen voor dit macaron taart recept? Veel van wat ik gebruik voor deze geweldige Franse taart komt van Baktotaal Bouwhuis. Je kunt er bijvoorbeeld de chocolade rozenblaadjes kopen.
- Voor de taartschelpen
- 200 gr amandelmeel
- 200 gr poedersuiker
- pistachegroene kleurstof
- 150 gr eiwit
- 55 ml water
- 200 gr suiker
- snuf zout
- 40 gr pistachenoten, grof gehakt
- Voor pistachecrème
- 150 gr boter, op kamertemperatuur
- 40 gr poedersuiker
- ½ recept banketbakkersroom
- 60 gr pistachepasta(ik gebruikte die van Saracino)
- ¼ tl rozenwater
- Verder nodig
- 200-250 gr verse frambozen
- chocolade rozenblaadjes
Zelf macaron taart maken
Ga je zelf deze macaron taart maken? Volg de stappen van dit macaron taart recept en geniet van jouw zelfgemaakte lekkernij!
Online cursus macarons bakken!
Wil jij zelf de mooiste en lekkerste macarons bakken? In de online cursus die ik bij Delicious academy geef leer ik je er alles over! Ik laat je stap voor stap zien hoe je macaronbeslag maakt en daar vervolgens macaronschelpen mee bakt. En omdat er nog wel eens iets fout gaat bij macarons, ga ik in op de meest voorkomende problemen bij macarons. Je leert verschillende afwerkingen voor de macaronschelpen en uiteraard geef ik je ook verschillende vullingen: van frisse citroen tot sticky caramel, van chocolade tot pistache! Na deze online cursus hoef je niet meer naar Frankrijk voor de lekkerste macarons, die maak je lekker zelf. Je kunt je hier aanmelden voor de macaroncursus! Na aanmelden is de macaroncursus een jaar beschikbaar.
Voorbereidingen
Verwarm de oven voor op 150 °C hetelucht. Neem een stuk bakpapier en teken daar met stift twee cirkels van ongeveer 18 centimeter op. Dit gaat het makkelijkst door een bordje of iets anders rond van die grootte te nemen en dat om te trekken op het papier. Keer het bakpapier om en leg het met de betekende zijde omlaag op een bakplaat.
Beslag voor schelpen maken
Doe het amandelmeel, de poedersuiker, de kleurstof en 75 gram van het eiwit in een grote kom en meng dit goed door tot een homogene massa. Het mengsel kun je beter iets intenser van kleur maken dan dat je het uiteindelijk wilt. Als het eiwit er straks doorheen gespateld wordt, zwakt de kleur namelijk nog wat af.
Doe het water met de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook. Met de temperatuur van de suikersiroop met een suikerthermometer. Doe de andere helft van het eiwit met een snuf zout in de kom van een keukenmachine en begin het eiwit op te kloppen als de suikersiroop de temperatuur van 113 °C heeft bereikt.
Haal de suikersiroop, zodra deze de temperatuur van 118 °C heeft bereikt, van het vuur en giet deze al kloppend op de eiwitten. Als je het beslag met een handmixer maakt kun je deze stap het beste met iemand samen doen, anders kom je al snel handen te kort. Laat dit mengsel kloppen tot het tot lichaamstemperatuur is afgekoeld.
Meng 1/3 van het opgeklopte eiwit met het amandelmengsel. Voeg als dit goed gemengd is het overige opgeklopte eiwit toe en meng dit tot het mengsel wat slapper begint te worden. Het heeft de juiste structuur wanneer het langzaam van de spatel af valt.
Schelpen bakken
Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 centimeter doorsnede. Spuit twee taartschelpen op de getekende cirkels en bestrooi één daarvan met de gehakte pistachenoten. Bak de taartschelpen op 150 °C hetelucht 18-23 minuten. Laat de schelpen vervolgens afkoelen.
Vulling voor macaron taart maken
Zorg ervoor dat voordat je aan de vulling begint de banketbakkersroom en de boter beide op kamertemperatuur zijn. Klop de boter met de poedersuiker luchtig op. Voeg de banketbakkersroom daaraan toe en klop het geheel nog enkele minuten door. Voeg de pistachepasta en het rozenwater toe en klop de crème door tot alles goed gemengd is. Als de botercrème gaat schiften is het mengsel te koud; zet de schaal dan even in wat warm water of zet een warme föhn op de schaal.
Macaron taart samenstellen
Doe de pistachecrème in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 12 millimeter doorsnede. Pak de taartschelp zonder pistachenoten en keer deze om. Begin aan de buitenkant. Spuit steeds een toefje van de pistachecrème en plaats daar een framboos naast. Ga zo door tot de buitenrand helemaal gedaan is en ga vervolgens op dezelfde manier door tot de bodem helemaal bedekt is. Plaats de andere macaronschelp erop en garneer de taart met extra frambozen en de chocolade rozenblaadjes.
Foto’s: Erik Spronk
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hou Rutger,
Klopt het dat je de bovenkant van de schelpen niet hoeft te laten drogen zoals bij kleine macarons?
Liefs Chantal
BeantwoordenDank je wel Rutger, de taart ziet er weer lekker uit. Zelf ben ik bezig om iets te bedenken voor de mislukte en overgebleven schelpen. Ik heb ze al een keer verkruimeld en als een tweede bodem gebruikt in een zand taartje, en daaroverheen Zwitserse room gespoten, maar de smaak en textuur waren compleet verdwenen. Alleen de mooie kleur bleef intact 😃. Ik vind het zonde om ze weg te gooien 🤭 Heb jij j nog suggesties over het verwerken van kapotte macarons. Gewoon opeten is geen optie want dan kan ik niet meer stoppen.
Groeten Marijke
BeantwoordenHoi! Je kunt ze ook heel goed gebruiken in een trifle, als onderdeel van Eton mess of in een zelfgemaakte ijstaart of parfait.
BeantwoordenHey Rutger. Ik heb geen hetelucht in mijn oven maar wel in mijn airfryer. Dus ik zou het erop willen wagen maar dit is veel krachtiger door de compactheid van het toestel. Toevallig ervaring mee? Als jij bakt op 150 vraag ik me af hoeveel graden ik zou zakken...
BeantwoordenHoi. Ik heb geen idee of dat gaat lukken. Wellicht kun je dan beter de macaronschelpen een uur laten aandrogen en dan bakken met onder en bovenwarmte.
BeantwoordenHoi Rutger
Hoe lang kan je hem bewaren of is dat hetzelfde als de gewone macarons?
En kun je hem een dag (24 uur) van te voren al opmaken?
Of gaat dat niet goed met de frambozen?
Groetjes linda
BeantwoordenDe gebakken schelpen kun je luchtdicht verpakt een aantal dagen bewaren. Of invriezen (zonder vulling). Je kunt de taart een dag van te voren opmaken. Veel langer zou ik niet doen in verband met de verse frambozen inderdaad.
BeantwoordenHoi rutger
Wat prachtige taart. Ik heb mijn vandaag voor het eerst gewaagd aan het maken van macarons. Nu had ik een vraag hoe krijg je de macaron zo mooi glad aan de buitenkand?
En wat een geweldig recept.
Groetjes merel
Hoi,
Hoeveel gram banketbakkersroom is er ongeveer nodig? Ik heb daarvoor een ander recept gebruikt (met tarwebloem ipv maïzena).
Ik hoop dat de taart lukt! 🤞🏻
Groetjes,
Esmé
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.