Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ½ tl kaneelpoeder
  • ½ tl zout
  • ½ ei, losgeklopt
  • 150 gr Zeeuwse bloem (of gebruik gewone bloem)
  • 140 gr bloem
  • ½ tl baking soda
  • Verder nodig
  • plantaardige olie, om in te vetten

Regelmatig krijg ik de vraag voor een lekker en goed recept voor koekjes met een koekjespers (ook wel koekjespistool genoemd). Met dit recept maak je die spuitkoekjes, en ze smaken alsof ze van de banketbakker komen. Gebruik bij het werken met een koekjespers geen bakpapier, dat maakt het vormen van de koekjes lastig omdat je juist wilt dat ze bij het vormen aan de bakplaat blijven plakken. Je kan de bakplaat wel heel licht met wat plantaardige olie insmeren, dan weet je in elk geval zeker dat ze na het bakken goed van de plaat komen. Heb je geen koekjespers? Maak dan van bolletjes van het deeg ter grote van een kers, leg die op de bakplaat en druk ze plat met de tanden van een vork.

Koekjes met de koekjespers – recept

Bereiding: Koekjes met de koekjespers

Verwarm de oven voor op 160 ᵒC en vet een bakplaat heel licht in met plantaardige olie.

Doe de boter, suiker, het vanille-extract, kaneelpoeder en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een luchtig geheel. Doe het halve ei er bij en klop dit nog kort mee. Voeg vervolgens de twee bloemsoorten en het baking soda toe en meng alles tot het een geheel is.

Doe het deeg in de koekjespers en spuit er koekjes mee op de bakplaat. Bak de koekjes in 17 tot 22 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (21)
Gerda Pietersen 2017-07-08 11:41:19

Moet het deeg niet even rusten in de koelkast?

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-07-10 00:43:10

Voor deze koekjes hoeft dat niet. De boter wordt dan weer stevig waardoor het veel moeilijker wordt om het deeg te verwerken, eigenlijk net als bij spritsendeeg.

Beantwoorden
Melinda 2017-07-19 11:08:32

Hoi Rutger, welke koekjespers gebruik jij?

Beantwoorden
ME
Rutger 2017-07-19 22:41:12

Ik heb er ooit één op een rommelmarkt gekocht. Merkloos en hij ziet er niet uit, maar maakt wel deze prachtige koekjes. Welke het is kan ik je dus moeilijk zeggen, maar dit recept werkt met elke koekjespers.

Beantwoorden
Frans Krassenburg 2017-07-23 13:01:47

Gisteren bij Duikelman in Amsterdam een goede koekjesknijper gekocht. Met dit recept maak je niet alleen mooie koekjes. Ook nog eens een can de lekkerste. Wat een succes wederom dankzij een van jouw recepten.??

Beantwoorden
FR
Rutger 2017-07-25 12:56:10

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Marleen 2017-07-30 17:43:47

Ik heb zojuist jouw recept gebruikt om te experimenteren. Ik heb 3/4 van het meel vervangen door gemalen walnoten en er verse gember doorheen gedaan. Ze zijn heerlijk!!! Toch wel blij dat ik naar aanleiding van dit recept de koekjes pers heb gekocht.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-07-31 08:11:35

Wat een lekkere tip!

Beantwoorden
Els 2017-08-13 17:23:26

Ik heb het koekjespistool van 24 kitchen van mijn zoon gehad voor mijn verjaardag maar had er geen handleiding bij. Ik krijg met geen mogelijkheid de spuitmond erop, wie weet hoe het moet? Heb het deeg gemaakt maar weer balletjes gemaakt met de hand en koekjes gevormd.

Beantwoorden
EL
Janny wols 2017-12-03 16:22:13

Kijk op you tube, daar staan wel 4 filmpjes hoe de koekjespers te gebruiken.

Beantwoorden
JA
Sylvia 2017-08-20 11:03:29

Hallo Els,
Ik weet niet of je het inmiddels al wel weet maar je kan het plaatje van de vorm van het koekjes wat je wilt aan de onderkant van de ijzeren buis doen en dan de schroefdop erop doen.

Groetjes Sylvia

Beantwoorden
SY
Els 2017-08-20 12:27:23

Hoi Silvia, ik heb het opgegeven. Het lukt niet om de schroefdop erop te krijgen als het tuitje en het vorm plaatje erop zitten. Als ik een koekje probeer te maken schiet de schroefdop er weer af.
Bedankt voor je antwoord!

Beantwoorden
EL
Bert 2017-10-10 18:14:41

ELS : het een of het ander ! dus of het vorm plaatje, of een spuitmond beide gaat niet werken ! never nooit niet dus . let daar op en ook online staat uitleg erover .. zie ook het bekende video kanaal Youtube :)) succes

Beantwoorden
BE
Brechtel 2018-03-10 10:05:11

Hoeveel koekjes krijg je uit dit recept?

Beantwoorden
BR
Rutger 2018-03-19 12:28:49

Zo'n 40 koekjes.

Beantwoorden
Susanne 2018-03-26 16:23:46

Zojuist gemaakt met een pistool van de action. Maar het deeg was vrij stug. Met de plaatjes lukte me niet maar met het spuitmondje leuke spritsen gemaakt.

Beantwoorden
SU
Rutger 2018-03-26 17:44:22

Was de boter zacht genoeg? Als die nog te stevig is dan wordt het deeg inderdaad erg stug.

Beantwoorden
Joke 2018-04-11 22:40:28

vandaag dit recept uitgeprobeerd, een aanrader! koekjes bakken met kinderen is erg leuk maar deze koekjes zijn ook echt lekker! alleen als je met kinderen bezig bent blijft er niet genoeg deeg over voor 40 koekjes... ;)

Beantwoorden
JO
Geke 2018-07-28 10:24:48

Hele lekkere koekjes gemaakt met jouw recept. Voor het eerst een koekjespers gebruikt. Het was een groot succes. Nadeel is wel dat de koekjes zo lekker zijn en er zo mooi uitzien dat de trommel wel heel snel leeg is.

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-07-28 12:50:03

Superleuk om te horen!

Beantwoorden
Freija 2018-11-14 00:38:12

Geweldig recept! De koekjes zijn heerlijk!

Beantwoorden
FR
Heidi 2020-01-29 20:22:59

Er staat Zeeuwse bloem /gewone bloem
En dan nog eens bloem .

Dus je kan ook gewoon 290 gr. Bloem gebruiken Zeeuwse bloem vind ik hier niet in de supermarkt.

Alvast bedankt

Beantwoorden
HE
Rutger 2020-02-03 09:22:10

Dat kan, de koekjes worden dan alleen iets minder knapperig/krokant. Maar ze zijn zeker nog heel lekker!

Beantwoorden
bea 2020-06-28 17:48:15

zeer lekkere koekjesrecept

Beantwoorden
BE
Ilse 2020-11-30 10:28:59

Ik wil deze graag bakken voor de kerst, maar kan je ze ook al voor het bakken versieren, met bijv suikerparels, of zakt dat tijdens het bakken in?

Beantwoorden
IL
Rutger 2020-12-07 07:34:45

Dat kan prima!

Beantwoorden
Monique Riviere 2020-12-14 16:55:32

Zeer lekkere koekjesrecept, gaat super goed met dit recept.

Beantwoorden
MO
Annemieke 2021-02-15 15:38:13

Eindelijk een goed recept voor deeg dat niet te zacht of te hard is voor de pers. Alleen laat ik persoonlijk de volgende keer het bakpoeder/bakingsoda weg. Door het rijzen wordt het patroontje minder duidelijk.

Beantwoorden
AN
Kim 2021-05-24 09:19:23

Kan ik ipv baking soda ook bakpoeder gebruiken? Zo ja, hoeveel?

Beantwoorden
KI
Rutger 2021-05-31 10:45:28

Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/wat-is-het-verschil-tussen-bakpoeder-en-baking-soda/

Beantwoorden
Marijke 2021-08-12 08:47:50

Kan je ook ½ tl speculaaskruiden gebruiken in plaats van ½ tl kaneelpoeder?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-08-16 14:59:12

Tuurlijk!

Beantwoorden
Nel van Neerven 2021-10-29 09:40:12

Hoe kan ik voorkomen dat de koekjes uitlopen en de mooie vormpjes nauwelijks meer zichtbaar zijn?

Beantwoorden
NE
Rutger 2021-11-01 09:31:17

Ze zullen altijd iets vervagen. Dat komt mede door het bakpoeder. Daar kun je minder van gebruiken, maar dan wordt de structuur van de koekjes weer minder lekker. Je kunt de bakplaat met opgespoten koekjes ook nog kort in de koelkast zetten voordat je de koekjes gaat bakken.

Beantwoorden
Sabine 2021-12-19 23:03:15

Hoi! Welke koekjespers gebruik je zelf en is er verschil in kwaliteit? Ik wil er mijn schoonmoeder graag een cadeau doen, maar weet niet zo goed welke.
Groetjes, Sabine

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-12-21 07:55:06

Dit is een prima basismodel: https://www.bouwhuis.com/koekjesuitdrukker-17-delig?gclid=Cj0KCQiA8ICOBhDmARIsAEGI6o3aS3w7bMPvZrYRaNVEPZvCwiLPHUy0w2oc1AcSHfpxqIaAWg74gMsaAkoNEALw_wcB

Beantwoorden
Debbie 2022-05-04 15:01:50

Kan je hier ook een chocoladeversie van maken (vb. Met cacaopoeder in het deeg te doen)?

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-05-08 19:43:18

Dat kan prima. Je kunt een gedeelte van de bloem (zo'n 20-25 gram) vervangen door eenzelfde hoeveelheid aan cacaopoeder

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.