Er gaat niets boven een goede Franse baguette. Knapperig van buiten, malse kruim van binnen en grove gaten van het rijzen. Brood bakken is iets dat ze in Frankrijk heel goed kunnen. Dan is een doorsnee stokbrood in Nederland toch altijd weer een hele tegenvaller. Naast de klassieke baguettes heeft Frankrijk nog meer heerlijke broden die je zeker een keer geproefd moet hebben! Tijdens een lang weekend Parijs heb ik de vervelende taak gehad om al deze broden te proeven en vast te leggen. Dus hierbij 10 x brood en broodjes van de Franse bakker die je moet proeven!
Baguette
Het bekendste brood van Frankrijk is toch echt de baguette. Je vindt ze bij elke Franse bakker en ze worden de hele dag door vers gebakken. Het lekkerste moment vind ik dat eerste puntje dat je van het brood afbreekt, vaak al direct zodra ik de boulangerie uit loop. In Parijs wordt ieder jaar een wedstrijd gehouden voor de lekkerste baguette. De winnaar mag het jaar daarna brood leveren aan het Élysée (het Witte Huis van Frankrijk).
Croissants
Deze broodjes behoeven volgens mij weinig uitleg. Ze worden gemaakt van gerezen bladerdeeg en zijn onmisbaar bij een uitgebreid ontbijt.
Amandelcroissant
Deze amandelcroissants (croissants d’amande) worden gemaakt van de croissants van de vorige dag. Ze worden gedompeld in een siroop, gevuld met frangipane en bestrooid met amandelschaafsel. Nadat de croissants gebakken zijn smaken ze onweerstaanbaar lekker. Je kunt ze ook heel goed zelf maken! Het recept voor amandelcroissants vind je hier!
Brioche
Dit witte brood is zacht van structuur en vol van smaak. Het deeg is verrijkt met eieren en boter, waardoor het eigenlijk bijna tussen een brood en een cake inzit. Je hebt ze in het groot en in het klein. De kleinere brioches kunnen bestrooid zijn met parelsuiker of er kunnen stukjes chocolade doorheen zitten. Zelf bakken? Check het recept voor deze brioche met oranjebloesemwater. Je kunt er trouwens ook hele lekkere wentelteefjes van maken!
Brioche feuilletée
Voor deze broden is briochedeeg getoerd met boter – zoals bijvoorbeeld croissants – met een heerlijk vol en knapperig brood als eindresultaat. De broden zijn wel behoorlijk machtig; er zit naar verhouding veel boter in.
Pain aux raisins
Wij kennen ze als koffiebroodjes, in Belgie heten ze koffiekoeken en in Frankrijk zijn het pains aux raisins. Luchtig gerezen bladerdeeg met een vulling van banketbakkersroom en rozijnen! Superlekker! Mijn recept voor pain aux raisins vind je in Bakbijbel!
Pain au chocolat
Het chocoladebroodje mag niet ontbreken in dit lijstje. Om de broodjes te maken worden twee chocoladestaafjes opgerold in gerezen bladerdeeg.
Gevulde vruchtenbroden
Bij elke Franse bakker vind je wel een gevuld vruchtenbrood. Het brood op de foto was gevuld met rozijnen, stukjes gedroogde vijg en hazelnoten! Echt een heerlijke combinatie!
Fougasse
De fougasse herken je aan zijn kenmerkend ‘bladvorm’ met gaten erin. Heerlijk bij de borrel of gewoon om tussendoor stukjes vanaf te breken. Vaak is het brooddeeg verrijkt met olijven en kruiden. Mijn drie favoriete fougasse recepten vind je in Het hartige bakboek!
Bostock
Om deze lekkernij te maken worden plakken brioche brood eerst kort geweekt in suikersiroop (vaak verrijkt met rum). Vervolgens wordt er een laag amandel frangipane op de brioche gesmeerd en daarop wordt amandelschaafsel gestrooid. Na het bakken wordt de bostock bestoven met poedersuiker. Ik kan je vertellen dat het superlekker is! Deze moet je zeker proeven als je ‘m tegenkomt!
Foto’s: Erik Spronk



