Er gaat niets boven een goede Franse baguette. Knapperig van buiten, malse kruim van binnen en grove gaten van het rijzen. Brood bakken is iets dat ze in Frankrijk heel goed kunnen. Dan is een doorsnee stokbrood in Nederland toch altijd weer een hele tegenvaller. Naast de klassieke baguettes heeft Frankrijk nog meer heerlijke broden die je zeker een keer geproefd moet hebben! Tijdens een lang weekend Parijs heb ik de vervelende taak gehad om al deze broden te proeven en vast te leggen. Dus hierbij 10 x brood en broodjes van de Franse bakker die je moet proeven!

Baguette

baguette

Het bekendste brood van Frankrijk is toch echt de baguette. Je vindt ze bij elke Franse bakker en ze worden de hele dag door vers gebakken. Het lekkerste moment vind ik dat eerste puntje dat je van het brood afbreekt, vaak al direct zodra ik de boulangerie uit loop. In Parijs wordt ieder jaar een wedstrijd gehouden voor de lekkerste baguette. De winnaar mag het jaar daarna brood leveren aan het Élysée (het Witte Huis van Frankrijk).

Croissants

croissants

Deze broodjes behoeven volgens mij weinig uitleg. Ze worden gemaakt van gerezen bladerdeeg en zijn onmisbaar bij een uitgebreid ontbijt.

Amandelcroissant

amandel croissant

Deze amandelcroissants (croissants d’amande) worden gemaakt van de croissants van de vorige dag. Ze worden gedompeld in een siroop, gevuld met frangipane en bestrooid met amandelschaafsel. Nadat de croissants gebakken zijn smaken ze onweerstaanbaar lekker. Je kunt ze ook heel goed zelf maken! Het recept voor amandelcroissants vind je hier!

Brioche

brioche

Dit witte brood is zacht van structuur en vol van smaak. Het deeg is verrijkt met eieren en boter, waardoor het eigenlijk bijna tussen een brood en een cake inzit. Je hebt ze in het groot en in het klein. De kleinere brioches kunnen bestrooid zijn met parelsuiker of er kunnen stukjes chocolade doorheen zitten. Zelf bakken? Check het recept voor deze brioche met oranjebloesemwater. Je kunt er trouwens ook hele lekkere wentelteefjes van maken!

Brioche feuilletée

brioche feuilletée

Voor deze broden is briochedeeg getoerd met boter – zoals bijvoorbeeld croissants – met een heerlijk vol en knapperig brood als eindresultaat. De broden zijn wel behoorlijk machtig; er zit naar verhouding veel boter in.

Pain aux raisins

pain aux raisins

Wij kennen ze als koffiebroodjes, in Belgie heten ze koffiekoeken en in Frankrijk zijn het pains aux raisins. Luchtig gerezen bladerdeeg met een vulling van banketbakkersroom en rozijnen! Superlekker! Mijn recept voor pain aux raisins vind je in Bakbijbel!

Pain au chocolat

pain au chocolat

Het chocoladebroodje mag niet ontbreken in dit lijstje. Om de broodjes te maken worden twee chocoladestaafjes opgerold in gerezen bladerdeeg.

Gevulde vruchtenbroden

pain raisins

Bij elke Franse bakker vind je wel een gevuld vruchtenbrood. Het brood op de foto was gevuld met rozijnen, stukjes gedroogde vijg en hazelnoten! Echt een heerlijke combinatie!

Fougasse

fougasse

De fougasse herken je aan zijn kenmerkend ‘bladvorm’ met gaten erin. Heerlijk bij de borrel of gewoon om tussendoor stukjes vanaf te breken. Vaak is het brooddeeg verrijkt met olijven en kruiden. Mijn drie favoriete fougasse recepten vind je in Het hartige bakboek!

Bostock

bostock

Om deze lekkernij te maken worden plakken brioche brood eerst kort geweekt in suikersiroop (vaak verrijkt met rum). Vervolgens wordt er een laag amandel frangipane op de brioche gesmeerd en daarop wordt amandelschaafsel gestrooid. Na het bakken wordt de bostock bestoven met poedersuiker. Ik kan je vertellen dat het superlekker is! Deze moet je zeker proeven als je ‘m tegenkomt!

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (4)
Janny wols 2018-08-01 09:16:44

Heb je ook het recept voor mij van de echte Franse baguette??

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-08-02 16:18:52

Die heb ik nog niet helemaal uitgewerkt, maar hoop die in de toekomst wel te hebben.

Beantwoorden
Gerard van Bilsem 2018-08-01 19:05:45

Rutger,
Er is mij door een Hindoestaanse familie gevraagd een taart
te maken zonder eieren (geen appeltaart ofzo iets) het is bedoeld
voor kinderen en moet ook zodanig met marsepein bekleed worden.
Ik kan niets vinden voor zo,n taart weet jij hier een oplossing voor.
vr.gr
Gerard van Bilsem

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-08-02 16:14:32

Dat is lastig. Meestal wordt er wel ei gebruikt voor zo'n taart. Ik vrees dat ik je hierbij niet kan helpen.

Beantwoorden
Marja 2018-08-01 21:04:52

Hoi Rutger,
Wat leuk ( èn lekker!) al die verschillende Franse broden en broodjes. Alleen jammer dat er 1 recept in jouw bakbijbel staat en 1 in het hartige bakboek! Je zult zeggen....dan schaf je ze toch aan? Maar invalide met een bijstandsuitkering beneden het bestaansminimum, dan zit een bakboek kopen er niet in! Die moet van stuivers en dubbeltjes bijeen gespaard worden. En dan is er vaak wel weer wat anders wat dringend eerst moet. Dus nee...ff kopen gaat hem niet worden helaas.
Verder ben ik erg blij met de recepten op jouw blog, want daar kan ik ook goedkopere dingen om te maken vinden! En alles is zo keurig uitgelegd, super gewoon. Alleen heb ik vaak de juiste bakvorm niet. Maar dan probeer ik een andere vorm, 1 van de 3 die ik heb, en dan lukt het uiteindelijk ook! Dank zij jou en je perfecte uitleg. Nogmaals bedankt daarvoor en ga vooral zo door. Jammer dat die 2 recepten nu niet te maken zijn, maar so be it.
Een hartelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-08-02 16:13:58

Hoi Marja,
Dankjewel voor je reactie. Fijn dat je zo blij bent met alle recepten. Helaas kan ik niet alle recepten uit de boeken online zetten, maar gelukkig vind je hier op de site ook genoeg recepten. Veel bakplezier!

Beantwoorden
Marja 2018-08-03 04:18:56

Dat zal wel lukken hoor, alleen is het momenteel 45 graden in mijn keuken ‘s middags en is het niet te doen om daar te baken of koken. Koken doen we dus, tijdelijk, later op de avond als het ietsje koeler is. Maar er komen vast weer koelere tijden ook, en dan ga ik aan de ga ik aan de gang!
Enne...ik snap best dat je de recepten uit je boeken niet online zet hoor! Dan zouden je boeken hun functie verliezen en dat is niet de bedoeling, toch?
Nog veel bakplezier en -ideeen gewenst!
Met een hartelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Karen 2018-08-19 07:39:02

Beste Marja,
Ik heb beide boeken in mijn kast staan, misschien kan ik je helpen. Wie weet woon je in de buurt of kunnen we iets regelen.

Beantwoorden
KA
Marja 2018-08-19 19:17:50

Hoi Karen,
Wat een ontzettend lief aanbod! Alleen ben ik momenteel niet in orde en bak dus even niet. Maar je idee spreekt me wel aan. Ik woon in het Groene Hart, oftewel de randstad genoemd. Het zou mooi zijn als jij ook in deze regio zou wonen. Ik kan er gewoon niet over uit wat een lief aanbod of ik dit vind! Jammer dat ik nu niet kan bakken, maar dat komt wel weer. Het kan even duren, maar komen doet het al moet ik de onderste steen bovenhalen!
Een hartelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-08-06 13:27:41

Dankjewel!

Beantwoorden
Janny wols 2018-08-02 19:44:05

Dan wacht ik geduldig af Rutger. Dank voor je antwoord.

Beantwoorden
JA