Op bijna elke hoek in Parijs vind je wel een patisserie of een boulangerie met de mooiste en lekkerste dingen. Het liefst wil ik alles proeven, het ziet er allemaal zo prachtig uit! Begin dit jaar was ik een lang weekend in Parijs om de leukste hotspots, de lekkerste bakkers en de mooiste chocolatiers van Parijs te bezoeken. De komende weken zal ik deze allemaal met jullie delen. Vandaag trappen we af met 10 x Franse patisserie die je geproefd moet hebben! Wat is jouw favoriet?
Chouquettes
Chouquettes zijn typisch Franse soesjes. Ze zijn ongevuld, wat misschien raar klinkt, maar door de parelsuiker die op de soesjes wordt meegebakken smaken ze heerlijk. Wil je ze zelf bakken? Gebruik dan mijn recept voor slagroomsoesjes. Bestrooi het soezendeeg voordat het de oven in gaat met parelsuiker en serveer de gebakken soesjes zonder vulling.
Macarons
Zonder twijfel zijn dit één van Frankrijks bekendste delicatessen die je bij de patissier kunt vinden: Macarons! Je vind ze er in alle kleuren, smaken en maten. Van fruitige vullingen tot volle chocolademacarons en van gezouten karamel tot spannende combinaties van bijvoorbeeld olijfolie met perzik. Let wel op, de macarons zijn lang niet allemaal even lekker. Waar je de lekkerste kunt halen, dat lees je binnenkort. Voor nu kun je alvast zelf aan de bak met mijn basisrecept voor macaronschelpen en verschillende macaronvullingen.
Meringues
In elke Franse bakkerij vind je wel een schaal met grote meringues. Puur, met een smaakje, bestrooid met noten, met een vulling ertussen of gedoopt in de chocolade; er zijn heel veel variaties. Dat er zoveel meringues te vinden zijn heeft meerdere redenen. De ovens in de bakkerijen worden nooit helemaal koud, dan zou het te lang duren om ze weer op te warmen voor de volgende dag. Om die restwarmte nuttig te gebruiken werden daar vanouds meringues in gedroogd. Daar komt bij dat er voor veel crèmes in de Franse patisserie eidooiers worden gebruikt. En wat doe je met al dat eiwit dat overblijft? Juist! Meringues. Met mijn basisrecept voor knapperige meringues kun je ze zelf bakken! Of maak deze versie gevuld met slagroom!
Baba au Rhum
Deze kleine cakejes op basis van gistdeeg worden na het bakken ondergedompeld in een suikersiroop met rum en opgespoten met een toef room. Superlekker! Er zijn trouwens ook variaties van te vinden, zoals de baba die in een limoncello-siroop is gedompeld. Ook erg fijn!
Citroen tartelette met meringue
Eén van de bekendste tartelettes zijn die met citroen en Italiaanse meringue. De knapperige bodem, de romige en frisse citroenvulling en de afgebrande meringue vormen samen een geweldig geheel! Naast deze tartelettes vind je nog veel meer soorten; met vers fruit, met chocolade, met karamel en noten en ga zo maar door. Zelf tartelettes bakken? Check dan bijvoorbeeld deze tartelettes met bramen en lavendel, deze tartelettes met karamel en chocolade of deze kleine citroentaartjes met frambozen en meringue.
Canelés
Deze Franse cakejes zijn van binnen zacht en bijna puddingachtig en van buiten knapperig door de gekaramelliseerde suiker. Verslavend lekker! Ze worden gebakken in prachtige koperen vormpjes, die je in iedere kookwinkel in Parijs wel tegenkomt. Ze staan bij mij op de to-bake lijst voor binnenkort!
Palmiers
Je komt ze tegen van heel klein tot supergroot! Dit is wel één van de grootste die we konden vinden. Krokant en luchtig bladerdeeg met een laagje suiker, veel beter wordt het niet! Het recept voor de iets kleinere versie vind je in Koekjesbijbel!
Financiers
Ook deze Franse cakejes vind je bij iedere patissier. De financiers zijn vaak op basis van amandelmeel gemaakt, wat ze heerlijk vol van smaak maakt. De versie met hazelnoten die je hier op de foto ziet was onze favoriet! Heerlijk van smaak en met een lekkere crunch door de hele hazelnoten bovenop. Wil je zelf aan de bak? Check dan het recept voor deze pistache financiers, deze gevulde financiers of deze kokosfinanciers.
Eclairs
Dit is de moorkop van Frankrijk, maar dan met veel meer variatie! Van soezendeeg worden langwerpige soezen gespoten en deze worden na het bakken werkelijk met van alles gevuld. Er zijn zelfs speciale eclairwinkels, die niets anders verkopen dan heel veel verschillende eclairs. De klassieke eclairs zijn gevuld met banketbakkersroom of chocolade room. Drie recepten voor lekkere eclairs vind je in Bakbijbel!
Madeleines
Deze cakejes worden in een schelpvormige bakvorm gebakken, wat ze een mooie vorm aan de onderkant geeft. Het kenmerkende buikje van de madeleines maakt ze helemaal af. Check ook eens mijn recept voor zomerse madeleines met framboos en limoen!
Foto’s: Erik Spronk