De patissiers in Frankrijk verkopen naast gebakken patisserie ook veel (over het algemeen zelfgemaakte) confiserie. Confiserie wordt ook wel vertaald als suikerbakkerij. Het omvat snoepwaren waarbij suiker een belangrijke rol speelt. Deze Franse zoete delicatessen zijn zeker de moeite waard om te proeven! Als aanvulling op de 10 x Franse patisserie die je moet proeven zijn dit de 5 soorten Franse confiserie die je ook niet mag missen!

marron glacé

Caramels

Karamels

De bekendste caramel die je in Frankrijk tegenkomt is met gezouten boter. Het vleugje zout geeft de caramel een extra intense smaak! Superlekker! Maar naast deze klassieke smaak vind je de caramels in veel verschillende smaken en kleuren. Met fruit erdoor, met chocolade of met geroosterde noten. Maak niet de fout – zoals wij deden – door voor een klein zakje te kiezen. Als je eenmaal begint aan deze Franse caramels blijf je er meer van willen.

Pâte de fruits

Pâte de fruit

Pâte de fruits zijn eigenlijk gesuikerde fruitblokjes. Om ze te maken wordt een fruitpuree met suiker, pectine en citroenzuur gekookt tot een bepaalde temperatuur, zodat het mengsel bij afkoelen mooi opstijft. Daarna wordt de pâte gesneden en door de fijne suiker gewenteld. Doordat bijna elke soort fruitpuree gebruikt kan worden kun je deze delicatesse in heel veel verschillende smaken maken. Ook combinaties van verschillende soorten fruit leveren verrassend lekkere fruitblokjes op. De blokjes Pâte de fruits zijn meestal vierkant (zoals de hoofdfoto van dit artikel) maar je komt ze ook in andere vormen tegen. Deze ronde waren niet alleen prachtig, maar ook superlekker!

Maron glacé

marron glacé

Zo aan het eind van het jaar vind je in Parijs op bijna elke straathoek wel een verkoper van gepofte kastanjes. Je moet daar echt van houden; aan mij zijn ze niet echt besteed. Deze gekonfijte kastanjes daarentegen kom je veel tegen in delicatessenwinkels. Om ze te maken worden de kastanjes langdurig gekookt in een suikeroplossing, waardoor ze zacht en zoet worden.

Guimauve

guimaves

Wij kennen ze vooral als marshmallows of spekkies, in Frankrijk heten ze guimauve. In Nederland heb ik ze nog nooit bij een bakker of patissier zien liggen, terwijl je ze in Frankrijk regelmatig tegenkomt. Wellicht is dit ook een manier om overgebleven eiwitten te gebruiken. Eén ding is zeker, met al hun verschillende smaken zijn ze erg lekker!

Calissons

callisons

Callisons zijn snoepjes die gemaakt worden met een pasta van gekonfijt fruit. Vaak wordt daar gekonfijte meloen voor gebruikt. Daarnaast zitten er ook gemalen amandelen door de pasta, die de basis vormt voor de callisons. Nadat de fruitpasta uitgestoken is in de kenmerkende vorm worden de callisons nog verrijkt met een laagje glazuur.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (0)