Dit voorjaar waren wij op vakantie in Denemarken. Wat ons erg opviel is dat men daar behoorlijk van zoet houdt. Bij de bakker waren de meeste broodjes en koeken erg zoet, soms zelfs echt over de top (terwijl ik een redelijke zoetekauw ben). Wij ontdekten daar ook iets nieuws: Guf. In Denemarken wordt veel ijs gegeten en bij iedere ijssalon wordt gevraagd of je er ook Guf op wilt. Waar in Nederland soms nog een toef slagroom op het ijs wordt gedaan, wordt in Denemarken je ijsje bijna altijd afgemeerd met Guf. Het is een meringuemengsel, wederom heel zoet natuurlijk, met een (kunstmatige) aardbeiensmaak. En het was eigenlijk best wel lekker, weer eens wat anders dan slagroom op je ijs. Thuisgekomen ben ik zelf aan de slag gegaan om dit marshmallow-achtige goedje na te maken en zie hier het resultaat!

Ingrediëntenlijst
  • Voor de guf
  • 150 gr aardbeien, schoongemaakt en in stukjes
  • 1 el suiker
  • 1 tl citroensap
  • 3 eieren (vanwege het gevaar van salmonella gebruikte ik 90 ml gepasteuriseerd eiwit, dat tegenwoordig ook in de supermarkt te krijgen is)
  • 200 gr suiker
Zomerste toetjes desktop
nieuwsbrief zomers e-book mobiel

Bereiding: Guf (aardbeienmeringue)

Doe de aardbeien met de suiker en het citroensap in een steelpan en breng onder voortdurend roeren rustig aan de kook. Laat de aardbeien 3 à 4 minuten doorkoken. Doe alles in een fijne zeef en druk er met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk doorheen. Laat de aardbeienmoes afkoelen tot kamertemperatuur.

Doe de eiwitten met de suiker in een hittebestendige kom en plaats deze op een pan met kokend water, maar zorg ervoor dat de kom het hete water niet raakt. Klop het eiwit op tot ongeveer 45-50 °C. Als je met je vingers voelt, moet het wat warmer zijn dan je vingers en de suiker moet opgelost zijn. Haal de kom van de pan en klop het verder tot een lauw en stevig eiwitschuim. Giet de aardbeienmoes door het eiwitschuim en spatel dit erdoor. Gebruik de aardbeienmeringue als topping op je favoriete ijs.

Tip: Voor een nog luchtigere variant kun je Italiaanse meringue  gebruiken. Maak dit dan volgens het basisrecept en meng daar op het eind de aardbeienmoes door.

Guf

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Robin 2016-06-10 20:21:03

Wat leuk dit recept! Doet me denken aan mijn laatste vakantie in Denemarken! Echt lekker dat spul! Ik ga het zeker zelf maken! Thnx Rutger!

Beantwoorden
RO
Bianca 2016-06-15 23:04:57

Na mijn vakantie, zeker 12 jaar geleden, heb ik het nooit meer gehad of gezien. Maar wat was dat toen lekker!!! Elke avond een grote hoorn ijs met guf!

Beantwoorden
BI
Rutger 2016-06-17 12:44:51

Ja heel lekker! Deze variant is goed te maken en minstens zo lekker!

Beantwoorden
Magda Kuijlaars-Fridael 2016-08-25 19:55:14

Hallo Rutger, ik heb 3 potjes Guf gekocht bij de Kvickly in Denemarken. Die moet je 2 a 3 minuten luchtig opkloppen voordat je het als topping op je ijs kunt gebruiken. Mijn dochters, mijn man en ik zijn er verslaafd aan ?. Als de potjes op zijn ga ik zeker jou recept uitproberen. Bedankt voor je recept.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-08-26 23:27:53

Wat leuk! Grappig dat je het verder nergens tegen komt.

Beantwoorden
Inge Huizing 2017-01-14 09:49:18

Dit lijkt erg op Haagse bluf, Een echt Nederlands toetje. In plaats van met aardbeien is dat met rode bessen, wat het frisser maakt. Wij kregen het vroeger als 'topping' op de vanillevla.

Beantwoorden
IN

U kunt niet meer reageren.