Eerder plaatste ik deze review van het prachtige boek Altijd ijs van Marleen Visser. Mijn all-time favoriet is appeltaart! Als ik ergens kan kiezen en er is appeltaart zal ik daar (bijna) altijd wel voor gaan. Het verbaast je dan ook vast niet dat ik Ella’s appeltaartijs gelijk wilde maken. Een goed excuus om mijn nieuwe Gelato Expert van Magimix uit te proberen. Een uitgebreide review daarvan lees je trouwens binnenkort op mijn blog! Dit appeltaartijs is echt de moeite waard! Ik beloof je: je blijft er van eten!
- Voor de basis
- 3 eidooiers
- 250 ml slagroom
- 275 ml volle melk
- 120 gr suiker, honing of agavesuiker
- snufje gemalen zeezout
- Verder nodig
- 1 tl vanille-extract
- 2 granny smith appels, geschild en in blokjes van 1 ½ centimeter
- 1 el roomboter
- 1 el gemalen kaneel
- 30 gr rozijnen
- 15 gr amandelschaafsel, licht geroosterd
- 20 gr kokosbloesemsuiker
- 30 gr amandelspijs
Appeltaart ijs maken
Klop de eidooiers licht op. Meng de slagroom, melk, suiker en het zeezout in een zware steelpan en laat het geheel al roerende op middelhoog vuur warm worden tot de suiker volledig is opgelost. Voeg zo’n 3 eetlepels van de melk aan de eidooiers toe zodat het eimengsel op temperatuur komt. Roer de eidooiers vervolgens door de melk en de slagroom. Blijf constant roeren tot de roomcustard dikker wordt, laat de temperatuur oplopen tot 80 ᵒC en voorkom dat het gaat koken.
Zo weet je of de roomijscustard klaar is: trek een streep met je vinger over de achterkant van een pollepel. Als de streep blijft staan, is de roomijscustard dik genoeg. Je kunt de roomijscustard nog even zeven om eventueel gestold ei te verwijderen.
Laat de roomijscustard afkoelen (eventueel in een ijsbad), voeg het vanille-extract toe en zet hem in de koelkast. De custard moet afkoelen tot 10 ᵒC voordat je hem kunt gebruiken in een ijsmachine.
De vulling voor het appeltaart ijs maken
Doe de appel, roomboter, kaneel, rozijnen, het amandelschaafsel en de suiker in een steelpannetje en bak tot de appel zacht geworden is. Voeg indien nodig wat water toe. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Breek de amandelspijs in kleine stukjes en meng deze door het appelmengsel.
Met de ijsmachine: bereid het ijs volgens de instructies van de ijsmachine en meng daar aan het einde het appelmengsel doorheen. Schep het ijs vanuit de ijsmachine in een luchtdichte vriezerdoos en laat het nog minstens 2 uur in de vriezer staan.
Zonder ijsmachine: giet de roomijscustard in een luchtdichte vriezerdoos en vries het in. Breek na een half uur de ijskristallen idealiter met een staafmixer en met een vork voor de zijkanten. Herhaal dit gedurende 3-4 keer tot het ijs romig is geworden en meng daar aan het einde het appelmengsel doorheen. Laat het ijs gedurende 7-8 uur in de vriezer staan.
Nieuwsgierig geworden naar Altijd ijs van Marleen Visser? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Dit ziet er te verleidelijk uit! Ik vind appeltaart ook altijd superlekker, dus dit zal vast ook heerlijk smaken. Ben ook erg benieuwd naar je nieuwe ijsmachine.
BeantwoordenDit ga ik van het weekend maken! Ik heb de ijsmachine die past op de KitchenAid mixer :) Vraagje; kan ik de kokosbloesemsuiker ergens door vervangen of weglaten?
BeantwoordenHoi Rutger,
Kan ik de spijs ook weglaten? Ik lust namelijk geen spijs. Bij voorbaat dank.
Hartelijke groeten.
Marja
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.