Dit is echt een super feestelijk dessert! De knapperige kokosmeringues in combinatie met het rode fruit maken deze ijstaart onweerstaanbaar. Natuurlijk kan je met het soort ijs en de soort jam variëren, zo zou je ook stracciatella-ijs met frambozenjam kunnen gebruiken. Dit recept is gebaseerd op een kleine springvorm met een doorsnede van 20 centimeter. Als je de taart in een vorm van 24 centimeter gaat doen heb je anderhalf keer het recept nodig, anders wordt de ijstaart wel erg laag.

Kokosijstaart
Ingrediëntenlijst
 • Voor het schuim
 • 5 eiwitten
 • snuf zout
 • 200 gr fijne suiker
 • 125 gr poedersuiker
 • 75 gr geraspte kokos
 • Voor de vulling
 • 1 liter vanille-ijs, zelfgemaakt of gekocht
 • 250 gr viervruchtenjam, koud
 • Verder nodig
 • 500 ml slagroom
 • 60 gr suiker
 • decoratiepareltjes, optioneel
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

IJstaart maken

Verwarm de oven voor op 100 ⁰C.

Teken op bakpapier twee cirkels van 18 centimeter doorsnede en leg deze omgekeerd op twee bakplaten. Klop de eiwitten met het zout op en voeg de fijne suiker geleidelijk toe. Klop door tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel vervolgens de poedersuiker en de kokosrasp door de meringue. Spuit of verdeel het schuim op de getekende cirkels en spuit daarnaast op het bakpapier voldoende ‘lange vingers’ van het schuim om de taart later mee af te werken. Eventueel kun je de vingers nog bestrooien met wat decoratiepareltjes. Droog het schuim ongeveer 2 uur in de oven. Zet de oven uit en laat het schuim helemaal afkoelen in de oven.

Zet het vanille-ijs ½ – 1 uur van tevoren in de koelkast, zodat het wat zachter wordt. Spatel de jam door het ijs, maar roer het niet teveel door. Het mag mooi gemarmerd zijn. Gebruik de rand van een springvorm van 20 centimeter om de meringueplakken eventueel goed op maat te maken, mochten ze te groot zijn geworden.

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en plaats daar één van de schuimplakken op. Schep de helft van het ijs in de vorm en dek dat af met de andere schuimplak. Spatel daar de rest van het ijs op en zet de taart minimaal 2 uur in de diepvries.

De ijstaart decoreren

Snijd de schuimvingers allemaal recht af, zodat ze dezelfde lengte hebben. Klop de slagroom met de suiker stijf.

Haal de springvorm uit de vriezer en ga met een mes voorzichtig langs de zijkant om deze los te maken. Als de taart niet gemakkelijk loslaat kan je een theedoek nat maken met heet water en deze kort om de vorm heen leggen.

Bestrijk de taart rondom met de helft van de slagroom. Plaats de schuimvingers tegen de zijkant. Decoreer de rest van de taart met toefjes slagroom. Verkruimel de afgesneden stukjes schuim bovenop de taart. Serveer de kokosijstaart direct of zet hem tot gebruik in de vriezer. Haal hem er dan wel een kwartier voor het serveren uit.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Anja Snijders 2020-12-14 07:10:33

Hoi Rutger, ik wil deze ijstaart graag maken voor kerst. kan dat wel een paar dagen ervoor? of zakt de merengue dan in.

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-12-20 09:30:40

Je kunt het prima een paar dagen eerder maken, alleen de afwerking met de meringue aan de zijkant kun je het beste op de dag zelf doen.

Beantwoorden
Anna 2021-07-30 13:51:27

Hallo Rutger, is mogelijk via een video kijken het recept, ik ben buitenlander, en begrijp niet alles.
Alvast bedankt

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-08-03 15:00:20

Van dit recept heb ik helaas geen video.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.